Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2019, 18:06
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Avengers: Endgame zarobilo za premiérový víkend 1,2 miliardy dolárov. Dokáže film búrajúci všetky kasové rekordy prekonať Avatara?

Avengers: Endgame zarobilo za premiérový víkend 1,2 miliardy dolárov. Dokáže film búrajúci všetky kasové rekordy prekonať Avatara?
Zdroj: Marvel Studios/Disney
FILMY A SERIÁLY AVENGERS: ENDGAME
Uložiť Uložené

Dnešný Box Office bude naozaj bohatý na čísla.

Endgame je proste megahit. Čakali sme to všetci a keďže sa tentoraz premiéra odohrávala v Číne v rovnaký víkend ako všade po svete, len málokto nečakal, že z toho celosvetovo bude 1, 2 miliardy dolárov. Nie, fakt vidíte dobre. Ja osobne som tipoval 1,1, takže ma toto ešte vyššie číslo dostáva celkom do kolien. Je reálne, že na konci budúceho týždňa tu máme už 2 miliardy a následná cesta k 2, 787 miliardy dolárov už nebude dlhá. Padne teda Avatar? Ja osobne si myslím, že áno.

Stále tu však hovoríme o chýbajúcej miliarde a pol, pričom treba počítať s veľkými prepadmi. Je to predsa len trojhodinový film a nie každý je z neho natoľko odvarený ako z Infinity War. Múdrejší budeme naozaj až budúci víkend. 

Avengers: Endgame zarobilo za premiérový víkend 1,2 miliardy dolárov. Dokáže film búrajúci všetky kasové rekordy prekonať Avatara?
Zdroj: Marvel Studios/Disney

Endgame v USA otvorilo o 100 miliónov viac než Infinity War (350 mil. dol) a získalo o 560 miliónov viac celosvetovo. Nepoznáme presný market share v USA, ale viac ako 4 z 5 kúpených lístkov počas posledných 4 dní boli práve na Endgame, čo je extrémne šialené.

Disney a Marvel splnili svoj cieľ, nech už si dali akýkoľvek. Pred pár rokmi by som neveril, že niekto dokáže takto rozbiť kiná a celý svet. Marvel Studios a v súčasnosti zrejme najlepší producent na svete Kevin Feige to ale zvládli. A či padne Avatar? Podľa mňa to možné je. Problémom je, že Endgame nie je tak veľmi epické, čo sa akcie týka.

Na druhej strane je presne pre fanúšikov, a tých veru málo nie je. Je otázne, koľko z nich sa do kina vráti viacnásobne, no ja osobne dúfam, že každý aspoň raz. Avatar padnúť musí, to prvenstvo je extrémne nezaslúžené a ak nie Endgame, tak potom už nič. Nie že by to Avatarovi vlastne nejako uškodilo a stále je to len hra s číslami (obzvlášť pre Disney, ktoré teraz vlastní práva na značku), no Marvel, Russovci, celé štúdio a herci si to jednoducho za tých 11 rokov zaslúžia. 

Avengers 4 zlomili hneď niekoľko rekordov, z ktorých najväčšie sú:

  • najväčší štvrtkový opening (thursday previews) v sume 60 miliónov dolárov (zosadili tak The Force Awakens, ktoré otvorilo za 57 miliónov)
  • najväčší piatkový opening (štvrty a piatky sú spojené do piatka) v hodnote 158,3 miliónov dolárov (TFA malo tieto dva dni na úrovni 119,1 milióna dolárov)
  • najväčší otvárací víkend v hodnote 350 miliónov dolárov
  • najväčší otvárací víkend celosvetovo v hodnote 1,209 miliardy dolárov
  • najväčší otvárací deň v Číne v hodnote 104,7 milióna dolárov
  • najviac premietaní v USA a Kanade – film hrá až 4 662 kín
  • najväčší otvárací víkend v Číne v hodnote 330,5 miliónov dolárov
  • najväčší IMAX opening (štvrtok a piatok) v USA v hodnote 12 miliónov dolárov (čo je takmer 30 tisíc dolárov na kino a taktiež 20% viac ako Infinity War)
  • najväčší IMAX opening (štvrtok a piatok) celosvetovo v sume 52 miliónov dolárov
  • najväčší IMAX opening celosvetovo v sume 91,5 milióna dolárov (čo je o 92% viac ako v prípade predošlého kráľa The Force Awakens)
  • najväčší opening weekend v 44 krajinách mimo USA a Kanadu
  • Ide o druhý tohtoročný miliardový film od Marvelu (po Captain Marvel) a celkovo ôsmy miliardový film štúdia

Ohľadom Číny je tu ešte jeden zaujímavý „detail“. Market share v tamojších kinách predstavoval v prospech Endgame až 95% počas celých 5 dní, odkedy sa tam premieta! TO znamená, že z každej tisícky návštevníkov kina až 950 z nich šlo na premiéru najnovšej marvelovky. Neočakáva sa, že sa to ešte nejakému zahraničnému filmu (ak vôbec) v budúcnosti podarí. Celkovo si Endgame z Číny po piatich dňoch odnáša monštruóznych 330,5 miliónov dolárov.

Zárobky v Číne:

  1. Streda: 79 miliónov
  2. Štvrtok: 83 miliónov (rekord krajiny)
  3. Piatok: 50-60 miliónov dolárov
  4. Sobota: 82 miliónov
  5. Nedeľa: 29 miliónov 

Zárobky v USA

  1. Štvrtok: 60 miliónov
  2. Piatok: 98,3 milióna
  3. Sobota: 109 miliónov
  4. Nedeľa: 84,3 milióna

Z tohto šialeného úspechu všade po svete, no najmä v USA a Číne neťažia len Disney a Marvel. Fandango, siete kín na čele s AMC, ďalší prevádzkovatelia, IMAX, Dolby a množstvo ďalších vedľajších spoločností si mydlí ruky. Takáto explozívna kasová injekcia poriadne zamáva trhom. 

Zrejme ide o neopakovateľný jav, aký už nikdy nezažijeme. Nasledujúce hodiny a dni budú ešte veľmi zaujímavé a my ťa budeme o priebehu tržieb určite ešte informovať (klasickú tabuľku a článok s tržbami nájdeš na webe/facebooku buď večerom alebo zajtra).

 
Domov
Zdieľať
Diskusia