Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2022, 10:45
Čas čítania 1:54
Dominik Vetrák

Disney odmieta zmeniť 12-sekundovú LGBTI scénu vo filme Doctor Strange 2. Saudská Arábia ho preto zakázala

Disney odmieta zmeniť 12-sekundovú LGBTI scénu vo filme Doctor Strange 2. Saudská Arábia ho preto zakázala
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS
Uložiť Uložené

Hollywoodske filmy čelia veľkému tlaku. Buď budú svoje filmy upravovať, alebo budú zarábať menej.

Saudská Arábia zakázala premietanie filmu Doctor Strange 2 na území celej krajiny. Je to z dôvodu LGBTI scén, ktoré snímka obsahuje. Teraz vysvitlo, že ide o 12-sekundovú scénu, v ktorej homosexuálna postava America Chavez (ide o novú hrdinku schopnú voľne prechádzať cez dimenzie) spomenie, že má dve mamy. To sa nepáči kontrolórom obsahu filmov v Saudskej Arábii. 

Hlavný supervízor filmovej klasifikácie a cenzurovania v Saudskej Arábii Nawaf Alsabhan pre noviny The Guardian povedal, že Disney odmieta odstrániť či upraviť túto 12-sekundovú scénu a z toho dôvodu sa film nemôže v krajine vôbec premietať. Homosexualita je totiž v Saudskej Arábii a v niektorých ďalších krajinách na Blízkom východe stále nelegálna. 

Odporúčané
5 najlepších nových filmov v kinách (Program na máj) 5 najlepších nových filmov v kinách (Program na máj) 26. apríla 2022, 10:30

Disney v posledných mesiacoch nemohlo v týchto krajinách premietať ani filmy Eternals či West Side Story, v ktorých tiež vystupovali LGBTI postavy. Spoločnosť aj naďalej odmieta ustúpiť cenzorom a podľa všetkého si bude chcieť ponechať zastúpenie LGBTI postáv.

Čo spraví Čína?

Len pred pár týždňami totiž hollywoodske štúdio Warner Bros. muselo odstrániť niekoľkosekundové scény medzi postavami Grindelwalda a Dumbledora, pretože hovorili o tom, ako sa ľúbili. Premiéra najnovšej marvelovky v Číne zatiaľ naplánovaná nie je a je možné, že ani nebude. Disney navyše stále nepremieta svoje filmy ani v Rusku.

Štúdiá Marvel a Disney tak prídu o desiatky miliónov dolárov z Ruska a krajín na Blízkom východe, pričom čínske tržby by sa mohli vyšplhať aj nad hranicu 100 a viac miliónov dolárov. 

Napríklad Doctor Strange 1 v Číne zarobil vyše 100 miliónov dolárov, Spider-Man: Far From Home takmer 200 miliónov dolárov a Avengers: Endgame 629 miliónov dolárov. Posledné marvelovky sa však z nejakého dôvodu do Číny vôbec nedostali, v dôsledku čoho štúdiá Marvel a Disney prichádzajú o stovky miliónov dolárov v rámci tržieb.

Posledný marvelovský film, ktorý sa premietal v čínskych kinách, bol Spider-Man: Far From Home z roku 2019. Je možné, že Čína odmieta viacero hollywoodskych filmov pre ich napäté vzťahy s USA.

Odporúčané
Kto je postava v potitulkovej scéne Doctora Strangea 2 a ako funguje mnohovesmír? Kto je postava v potitulkovej scéne Doctora Strangea 2 a ako funguje mnohovesmír? 6. mája 2022, 12:30

Spider-Man: No Way Home neobsahuje žiadne LGBTI témy a snímku nesprevádzala absolútne žiadna kontroverzia, no aj tak sa film nedočkal a zrejme už ani nedočká premiéry v čínskych kinách, zatiaľ čo film Uncharted čínsku premiéru dostane. Oba filmy sú od štúdia Sony Pictures a hlavnú rolu v nich hrá Tom Holland. Čína tak možno skutočne odmieta vysielať v kinách marvelovky. 

Spider-Man: No Way Home
Zdroj: Marvel Studios

Tržby marvelovských filmov, ktoré sa dostali do čínskych kín, a podiel tržieb, ktoré predstavovali zárobky z Číny z celkových kinotržieb:

Spider-Man: Far From Home: 205,4 milióna dolárov (18,1 %)
Avengers: Endgame: 629,1 milióna dolárov (22,4 %)
Captain Marvel: 153,8 milióna dolárov (13,6 %)
Ant-Man & The Wasp: 120,7 milióna dolárov (19,3 %)
Avengers: Infinity War: 359,5 milióna dolárov (17,5 %)
Black Panther: 104,6 milióna dolárov (7,8 %)
Thor: Ragnarok: 112 miliónov dolárov (13,1 %)
Spider-Man: Homecoming: 118,8 milióna dolárov (13,5 %)
Guardians of the Galaxy Vol. 2: 99,3 milióna dolárov (11,4 %)
Doctor Strange: 110,3 milióna dolárov (16,3 %)

Nižšie sa môžeš pozrieť na nové
zábery z filmu. V slovenských kinách film uvidíme už 4. mája.

Domov
Zdieľať
Diskusia