Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2022, 21:32
Čas čítania 0:54
Ivan Koribanič

Mayovia mali vlastnú Atlantídu. Archeológovia skúmajú mesto v Guatemale, ktoré sa prepadlo do sopky a dnes ho prekrýva voda

Mayovia mali vlastnú Atlantídu. Archeológovia skúmajú mesto v Guatemale, ktoré sa prepadlo do sopky a dnes ho prekrýva voda
Zdroj: Twitter.com
ZAUJÍMAVOSTI MAYOVIA
Uložiť Uložené

Šlo o mesto, ktoré fungovalo v období 400 až 250 rokov pred naším letopočtom. Nachádzalo sa uprostred sopečného jazera Atitlán a mesto pozostávalo z chrámov, domov a námestí.

Stratené mayské mesto, ktoré zmizlo vnútri sopečného krátera, preskúmal tím archeológov, píše Americanpost. Šlo o mesto, ktoré fungovalo v období 400 až 250 rokov pred naším letopočtom. Nachádzalo sa uprostred sopečného jazera Atitlán a mesto pozostávalo z chrámov, domov a námestí.

Atitlán sa nachádza v guatemalskej vysočine uprostred sopky Carter s nadmorskou výškou viac ako 1 500 metrov nad morom.


Odborníci sa domnievajú, že katastrofa, ktorá toto mesto postihla, má priamy súvis so sopečnou činnosťou. Následkom toho sa mesto prepadlo a donútilo Mayov svoje domovy natrvalo opustiť.

Potopené mesto v jazere Atitlán leží v hĺbke približne 20 metrov. Stratené osídlenia preskúmal tím archeológov. Jeho cieľom bolo zvýšiť povedomie o význame mesta pre domorodé kultúry regiónu a podporiť tak jeho ochranu.

Mayská civilizácia bola domorodou spoločnosťou. Rozprestierala sa na území dnešného Mexika a Strednej Ameriky. Prvé osady mayskej civilizácie vznikli v predklasickom období. Civilizácia prosperovala 3-tisíc rokov, až kým záhadne nezmizla.

Mohlo by ťa zaujímať:
Len 100 kilometrov od Slovenska dopadla ruská raketa. Zasiahla Zakarpatskú oblasť Ukrajiny
Putin odpovedá Západu novými sankciami
Vedci objavili jeden z najlepších výživových doplnkov na rast svalov, naznačuje nová štúdia. Je ním olej z drobného kôrovca
Domov
Zdieľať
Diskusia