Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. apríla 2022, 8:13
Čas čítania 0:45
Daniel Mikolášik TASR

V roku 2021 došlo vo svete k prudkému nárastu antisemitizmu, tvrdí štúdia. Prispeli k tomu aj politici na sociálnych sieťach

NEWS ŽIDOVSKÉ VIEROVYZNANIE
Uložiť Uložené

K danému fenoménu prispeli radikálne ľavicové i pravicové politické hnutia.

Počet antisemitských incidentov na celom svete sa minulý rok dramaticky zvýšil, vyplýva zo štúdie Telavivskej univerzity (TAU).

Predmetná správa uvádza, že medzi krajinami, kde došlo k prudkému nárastu týchto činov, figurujú USA, Kanada, Británia, Nemecko či Austrália, informovala v stredu stanica BBC. Podľa bádateľov k danému fenoménu prispeli radikálne ľavicové i pravicové politické hnutia, ako aj podnecovanie do nenávistných prejavov na sociálnych sieťach.


„Najväčšie obavy vzbudzuje tzv. dark web, ktorý je útočiskom extrémistov a kde sa voľne a otvorene šíri antisemitský obsah,“ upozorňuje správa na časť internetu, ktorá je prístupná len prostredníctvom špeciálneho softvéru.


Zverejnenie štúdie sa zhoduje s izraelským dňom pamiatky obetí holokaustu (Jom ha-šoa), ktorý sa začal v stredu večer. Tento sviatok pripomína pamiatku zavraždených Židov nacistickým režimom počas druhej svetovej vojny.


Správa o antisemitizme vo svete v roku 2021, ktorú vypracovalo Centrum pre štúdium súčasného európskeho židovstva na Fakulte humanitných vied TAU, je založená na analýze desiatok štúdií z celého sveta. Využíva aj údaje orgánov činných v trestnom konaní, médií a židovských organizácií.


Správa ďalej zdôrazňuje, že v roku 2021 došlo k „výraznému nárastu rôznych typov antisemitských incidentov vo väčšine krajín s veľkým počtom židovského obyvateľstva“.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/MTI
Domov
Zdieľať
Diskusia