Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2022, 18:27
Čas čítania 1:28
Tímea Krauszová

Minimálne jeden člen posádky krížnika Moskva zomrel, potvrdila to jeho manželka. Rusko zatiaľ straty nepriznalo

Minimálne jeden člen posádky krížnika Moskva zomrel, potvrdila to jeho manželka. Rusko zatiaľ straty nepriznalo
Zdroj: Ruské ministerstvo obrany
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Informáciu o smrti vojaka zverejnila jeho manželka na ruskej sociálnej sieti.

Novinári ukrajinskej verzie Rádia Slobodná Európa potvrdili úmrtie jedného člena posádky krížnika Moskva, hoci Rusko naďalej tvrdí, že nie sú žiadne obete. Informáciu o smrti vojaka zverejnila jeho manželka na ruskej sociálnej sieti Odnoklassniki, kde podľa BBC napísala, že zomrel ako hrdina.

Manželka prehovorila, úrady mlčia

Vraj zomrel 41-ročný práporčík Ivan Vachrušev. Jeho manželka o ňom online napísala, že zomrel pri plnení svojich povinností. „Bojoval do svojho posledného dychu za život tej lode. Sme v slzách a smútku. V našich srdciach budeš navždy hrdinom.“ Varvara Vachruševová novinárom povedala, že jej manžel zomrel pri potopení lode. Informovali ju o tom 14. apríla, pričom hoci našli jeho telo, o okolnostiach jeho úmrtia v tom čase nemohli hovoriť.

Podľa slov Vachruševovej je momentálne 27 ďalších členov posádky nezvestných, hoci ruské úrady túto informáciu nepotvrdili. Ruské ministerstvo obrany zverejnilo v sobotu video zo Sevastopola, na ktorom je údajne vidieť námorníkov, ktorí prežili. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Potopenie ruskej vlajkovej lode potvrdil Kremeľ vo štvrtok neskoro večer. Ruský krížnik sa podľa oficiálneho stanoviska potopil v Čiernom mori po tom, ako vypukol požiar po výbuchu munície. Ruské ministerstvo obrany najskôr uviedlo, že stovky námorníkov sa podarilo evakuovať na ďalšie lode v Čiernom mori a samotné plavidlo sa po explózii nepotopilo, zostalo na hladine a požiar bol uhasený. Tieto vyjadrenia následne vo štvrtok skorigovalo a oznámilo, že loď zmizla pod vodou.

Na palube sa v čase zásahu ukrajinskými raketami Neptún malo nachádzať až 510 členov posádky, z ktorých sa podarilo zachrániť len 58 námorníkov. O tejto bilancii informoval ruský opozičný politik Iľja Ponomariov, ktorý bol v minulosti poslancom ruskej Štátnej dumy a dnes sa venuje informovaniu o ruskej vojne na Ukrajine prostredníctvom svojich kontaktov v ruskom štátnom aparáte.

Straty na životoch ruská strana zatiaľ nepotvrdila.

Ruský krížnik Moskva sa do svetových médií dostal na začiatku vojny, keď ho vo virálnom videu poslali ukrajinskí vojaci strážiaci Hadí ostrov do r**i po tom, ako ich posádka lode vyzvala, aby sa vzdali.

Mohlo by ťa zaujímať:
Cristiano Ronaldo s partnerkou prišli o dieťa, z dvojičiek prežilo len dievča
Google Maps prestali maskovať ruské vojenské objekty. Ponorkovú základňu či lietadlovú loď môže vidieť každý
Dúfam, že makáš, lebo ja idem plný plyn, odkázal Majk Spirit. Včera som pil, ale zalapoval by som lepšie, odpovedal Separ
Domov
Zdieľať
Diskusia