Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2022 o 12:12
Čas čítania 1:18
Adam Novosad TASR

Pri potopení Moskvy zahynulo 452 námorníkov, tvrdí ruský opozičný politik. Oficiálne stanovisko Kremľa je, že všetkých zachránili

Pri potopení Moskvy zahynulo 452 námorníkov, tvrdí ruský opozičný politik. Oficiálne stanovisko Kremľa je, že všetkých zachránili
Zdroj: Ruské ministerstvo obrany
NEWS VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Oficiálne podľa Kremľa všetkých námorníkov evakuovali.

Na palube potopeného ruského krížnika Moskva v Čiernom mori sa v čase zásahu ukrajinskými raketami Neptún malo nachádzať až 510 členov posádky, z ktorých sa podarilo zachrániť len 58 námorníkov.

O tejto bilancii informuje ruský opozičný politik Iľja Ponomariov, ktorý bol v minulosti poslancom ruskej Štátnej dumy a dnes sa venuje informovaniu o ruskej vojne na Ukrajine prostredníctvom svojich kontaktov v ruskom štátnom aparáte. 

Ruské ministerstvo obrany síce najskôr uviedlo, že na palube krížnika Moskva vybuchla munícia, ale stovky námorníkov sa podarilo evakuovať na ďalšie lode v Čiernom mori a samotné plavidlo sa po explózii nepotopilo, zostalo na hladine a požiar bol uhasený. Tieto vyjadrenia následne vo štvrtok skorigovalo a oznámilo, že loď zmizla pod vodou.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

„Loď počas toho, ako bola vlečená do cieľového prístavu, stratila stabilitu z dôvodu poškodenia trupu,“ uviedlo ministerstvo. Rusko aj naďalej tvrdí, že trup lode bol poškodený pri požiari, ktorý bol spôsobený výbuchom munície, avšak Ukrajina od začiatku hlási, že sa jej krížnik Moskva podarilo zasiahnuť raketami Neptún.

Zásah krížnika ukrajinskými raketami Neptún najskôr nevedela potvrdiť ani americká administratíva. O pár hodín neskôr už nemenovaný predstaviteľ Pentagónu pre médiá povedal, že Ukrajinci zasiahli ruský krížnik dvomi raketami Neptún, v dôsledku čoho vznikol na palube požiar a loď sa potopila.

Ukrajinskí bezpečnostní experti medzitým varovali, že krížnik Moskva mohol byť v čase potopenia vybavený nukleárnymi zbraňami, avšak toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia