Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2022, 7:54
Čas čítania 1:29
Adam Novosad

Ukrajinci skenujú tváre na identifikáciu mŕtvych aj zajatých ruských vojakov. Rodiny v Rusku nechcú veriť, ako dopadli ich synovia

Ukrajinci skenujú tváre na identifikáciu mŕtvych aj zajatých ruských vojakov. Rodiny v Rusku nechcú veriť, ako dopadli ich synovia
Zdroj: TASR
NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajinci dokážu vďaka umelej inteligencii identifikovať tváre ruských vojakov priamo na bojisku.

Ukrajinská armáda používa umelú inteligenciu na identifikáciu mŕtvych tiel ruských vojakov, ktoré v práve prebiehajúcej vojne zostávajú ležať na bojisku po vzájomných stretoch. Ukrajinci doteraz podľa The Washington Post za prvých 50 dní vojny vykonali viac ako 8 600 skenov tváre zosnulých alebo zajatých ruských vojakov.

Tieto skeny však neslúžia len na to, aby mala ukrajinská armáda prehľad o stratách, ktoré Ruská federácia utrpela. Na základe úspešnej identifikácie tela sa následne Ukrajinci snažia kontaktovať rodiny mŕtvych vojakov, aby im nielenže oznámili smrť ich príbuzného, ale prípadne s rodinou aj rovno dohodli odovzdanie tela.

Dodnes sa podľa ukrajinskej armády podarilo vojakom kontaktovať 582 rodín zosnulých ruských vojakov, ktorým v komunikácii zvestovali správy o úmrtí, pričom v mnohých prípadoch rodinám rovno poslali fotografie mŕtvych tiel.

rusko
Zdroj: Twitter/Ukrajinská armáda

Opakovane sa vraj stáva, že rodiny vojakov z Ruska odmietajú správam o úmrtí svojho blízkeho veriť, a tak Ukrajinci neváhajú k správam priložiť dôkaz v podobe fotografie. Od začiatku vojny sa na Ukrajine hromadia správy o tom, že ruská armáda často necháva telá svojich vojakov opustené na bojisku napospas osudu, a tak množstvo rodín netuší, ako ich synovia, bratia či otcovia dopadli.

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024, 9:30

Ukrajinská armáda využíva na identifikáciu ruských vojakov aplikáciu vyvinutú americkou spoločnosťou Clearview AI. Zástupcovia firmy každý deň organizujú školenia pre nových a nových pracovníkov ukrajinských bezpečnostných zložiek, ktorí vďaka mobilnej aplikácii dokážu umelú inteligenciu využívať priamo na bojisku.

Po úspešnom útoku na pozíciu ruskej posádky stačí, ak sa ukrajinský vojak postaví nad mŕtve telo ruského bojovníka, namieri mu fotoaparát na tvár a softvér Clearview AI vzápätí dokáže tvár prepojiť s profilmi na sociálnych sieťach či akýmikoľvek webovými stránkami, kde sa fotografie zhodujú s tvárou zosnulého vojaka. 

Ukrajinci sú podľa americkej firmy často prekvapení, aké množstvo informácií vedia získať prostredníctvom obyčajného skenu tváre. Pravidelne sa im darí nájsť profily ruských vojakov na sociálnych sieťach ako Vkontakte, kde nájdu nielen fotografie, ale aj detaily o romantických vzťahoch či predchádzajúcej kariére v armáde.

Táto stratégia si však vyslúžila už aj kritiku. Podľa britskej expertky na sledovacie systémy Stephanie Harovej je fotenie mŕtvych tiel a posielanie týchto obrázkov matkám ruských vojakov príkladom „psychologickej vojny“. Harová varuje, že tieto praktiky môžu vytvoriť nebezpečný precedens pre budúce vojny, pričom málokomu by sa podľa nej páčilo, keby fotky mŕtvych vojakov posielali Rusi ukrajinským matkám.

Domov
Zdieľať
Diskusia