Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2022 o 14:30
Čas čítania 5:37
Ema Stanovská

Záchvatové prejedanie sa je vážna diagnóza. Psychologička vysvetľuje, prečo vzniká a ako s ním bojovať

ZDRAVIE AKO SCHUDNÚŤ DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Záchvatové prejedanie sa nie je príležitostné prejedenie sa na rodinnej oslave. Človek, ktorý ním trpí, prijme veľké množstvo jedla v pomerne krátkom čase, a to aj napriek tomu, že necíti hlad.

Dvadsaťjedenročná Sofia vraví, že počas prejedania sa nikdy nevnímala, čo sa dialo, čo jedla a ani koľko toho jedla. Vždy cítila len neovládateľnú potrebu, hoci vedela, že to, čo robí, je zlé.

„Keď som mala zlé obdobie, veľakrát mi bolo jedno, čo idem jesť. Bolo to všetko od čokolády na varenie, mrazeného ovocia, zaváranín cez navarený obed až po jedlo, ktoré som si šla kúpiť sama,“ opisuje Sofia svoju skúsenosť so záchvatovým prejedaním sa.

„Ak sa mamine zdalo, že toho zmizlo veľa, vždy som povedala, že u mňa bola kamarátka alebo že som jedlo zaniesla otcovi, keď som šla k nemu na návštevu,“ opisuje.

Psychologička Jana Molentová vysvetľuje, že človek, ktorý trpí záchvatovým prejedaním sa, nerozlišuje, či konzumuje sladké, slané, kyslé a podobne. Dalo by sa povedať, že zje všetko, čo mu príde pod ruku. Nemýľ si to však s príležitostným prejedením sa na rodinnej oslave.

V Refresheri ti s odborníkmi pravidelne prinášame články o zdraví a zdravom životnom štýle. Podporíš nás v tom, ak vstúpiš do klubu Refresher+. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať tému zdravie.

Najskôr slasť, potom vina

Záchvatové prejedanie sa je vážna diagnóza, ktorá spadá pod poruchy príjmu potravy. Človek, ktorý ním trpí, prijme veľké množstvo jedla v pomerne krátkom čase, a to aj napriek tomu, že necíti hlad. Podľa psychológov sa občasné prejedenie sa mení na vážny stav vtedy, keď sa takéto epizódy opakujú priemerne raz týždenne počas troch mesiacov.

jedlo
Zdroj: Unsplash.com

Jedlo, ktoré má priniesť komfort a krátkodobé uspokojenie, sa pre takéhoto človeka stáva úhlavným nepriateľom. „Má problém jedávať na verejnosti, jedlo si schováva alebo jedáva tajne. Keď záchvat pominie, neprichádza uspokojenie zo skonzumovaného jedla, ale, naopak, výčitky, znechutenie zo seba, svojho správania a svojho tela. To všetko vedie k zvýšeniu hmotnosti, zníženiu sebavedomia a pocitom zúfalstva,“ hovorí psychologička. 

Odporúčané
Slovák Martin trpí fenoménom hikikomori. “Už tri a pol roka som nevyšiel z domu, bojím sa ľudí” Slovák Martin trpí fenoménom hikikomori. “Už tri a pol roka som nevyšiel z domu, bojím sa ľudí” 11. októbra 2024 o 12:30

Takéto pocity sa niektorí ľudia snažia kompenzovať rôznymi spôsobmi – nadmerne cvičia, niekoľko dní nejedia, užívajú laxatíva alebo sa extrémnej kalorickej nálože snažia zbaviť vracaním. To môže napokon prerásť až do bulímie, čo bol aj Sofiin prípad.

„Pamätám si, že som raz jedla vanilkovú zmrzlinu, pričom som sa ani nepristihla pri tom, že by som nejak dlho zvažovala, či je to správne alebo nie. Chcela som iba vedieť, ako to funguje. Tak som sa vyvracala. Neskôr mi na to mama prišla a ja som si uvedomila, že dôvod, prečo som v tom pokračovala, bola zrejme pozornosť, ktorú mi s ohľadom na tento problém venovala,“ pokračuje v rozprávaní Sofia.

Vracanie po tom, ako sa človek preje, sa stalo pre Sofiu zvykom. „Keď som sa prejedla, vždy sa automaticky dostavil pocit, že to takto nepôjde a že taký objem jedla predsa nejde stráviť. Vždy som riešila, aby išlo o čo najmenšie časové intervaly, aby sa mi v žalúdku nestihlo jedlo natráviť a hlavne aby som kľudne mohla potom pokračovať v jedení ďalej, keď už som napríklad cítila, že do seba nedostanem nič.“

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Sofia premýšľala pred prejedaním sa, počas neho a po ňom.
  • Aké sú najčastejšie príčiny záchvatového prejedania sa.
  • Ako sa dá podľa odborníkov s touto poruchou pracovať.
  • Akú rolu v tom hrá plánovanie a stav zaneprázdnenosti.
  • Čo Sofii pomohlo dostať sa zo začarovaného kruhu prejedania sa a vracania.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113433 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia