Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2022, 12:04
Čas čítania 1:30
Viktor Kniš

Minister vnútra Mikulec: Ruské MiGy tu dávno nemali byť, mohli by sme ich poslať na Ukrajinu

NEWS ROMAN MIKULEC
Uložiť Uložené

Roman Mikulec tvrdí, že o zakázke pre súkromníka blízkemu OĽaNO neinformoval, lebo mali na obstarávanie bez súťaže málo častu. Vyjadril sa aj k poskytnutiu vojenskej obrannej techniky Ukrajine.

Minister vnútra Roman Mikulec by súhlasil s prípadným schvaľovaním ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa bráni voči ruskej agresii vo vojne rozpútanej Vladimirom Putinom. Povedal to v diskusnej relácii V politike na TA3.

Slovensko by mohlo poskytnúť Ukrajine napríklad svoje húfnice, alebo inú bojaschopnú techniku, ktorú môžu v súlade s chartou OSN využiť na obranu. Minister bude podporovať aj prípadnú ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. „To, čo sa deje na Ukrajine, treba odsúdiť a Ukrajincom pomôcť, aby sa vyčíňanie Ruska zastavilo,“ povedal. Stíhačky MIG-29 podľa neho už na Slovensku dávno nemali byť. Ako tvrdí, Slovensko by ich teoreticky mohlo poslať na Ukrajinu, nemyslí si však, že je to momentálne na stole.

Jaroslav Naď v RTVS k tejto téme vyhlásil, že je v hre otázka, aby slovenský vzdušný priestor chránili poľské stíhačky, kým na Slovensko nedoručia zazmluvnené americké stroje. 

Mikulec reagoval aj na kritiku opozičných poslancov, ktorým sa nepáči, že Slovensko darovalo Ukrajine protivzdušnú techniku S-300. Podľa Mikulca by rovnako postupoval aj Peter Pellegrini, ak by bol dnes predsedom vlády. Dodal tiež, že tento obranný systém by bol pre Slovensko už o niekoľko mesiacov nepoužiteľný, pretože ho nebude možné servisovať. Minister obrany Jaroslav Naď viackrát zopakoval, že starý ruský systém S-300 na Slovensku nebol po celý čas plne funkčný a využívaný efektívne, pretože vláda Roberta Fica, resp. Petra Pellegriniho nepripojila k radarom. Ak by na Slovensko letela raketa, pravdepodobne by nás podľa Naďa systém neochránil. 

Slovenský vzušný priestor bude chrániť moderná technika Patriot, ktorú nám zapožičalo NATO. 

Minister vnútra vysvetľoval aj svoju nedávnu kauzu, keď jeho rezort napriamo bez súťaže vybral firmu na odporúčanie podnikateľa blízkemu OĽaNO. Podľa Mikulca mali na ministerstve veľmi málo času, preto o dvojmiliónovej zákazke neinformoval vopred. Aj naďalej vylučuje, že by bola zmluva problém a nevidí dôvod na svoje odstúpenie z funkcie. Dodáva, že zmluvu posúdil Úrad pre verejné obstarávanie, aj keď ten už skôr kontroval, že to nie je pravda. 

Jeho výmena vraj momentálne nie je na stole a nemá ani informácie o tom, že predseda OĽaNO má za neho dvoch potenciálnych náhradníkov.  

Domov
Zdieľať
Diskusia