Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2022, 12:14
Čas čítania 1:51
Viktor Kniš

Zásah ozbrojených kukláčov v sídle Penty bol v poriadku. Inšpekcia zistila iba administratívny problém u vyšetrovateľky

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Keď Národná kriminálna agentúra vykonávala zásah v sídle Penty, do budovy nabehli desiatky ozbrojených kukláčov. Podľa inšpekcie bol problém iba administratívneho charakteru.

Pri zásahu v sídle Penty pochybila vyšetrovateľka. Inšpekčná služba zistila nesprávny administratívny úkon v súvislosti s registratúrnym poriadkom, informuje TV Markíza, podľa ktorej bol samotný zásah v poriadku, aj keď sa spoločnosť Penta sťažovala na jeho prehnanosť. 

Do budovy v popoludňajších hodinách prišli desiatky ozbrojených kukláčov, ktorí podľa niektorých svedkov spôsobili v budove chaos a niektorých prítomných zamestnancov prinútili odovzdať elektronické zariadenia a čakať s rukami za hlavou. Inšpekcia voči postupu Lynx komanda nenamietala. 

Policajný prezident v tom čase argumentoval, že pri podobných zásahoch musí polícia urobiť všetko pre to, aby nedošlo k zmareniu zásahu. Policajti niekoľko hodín prehľadávali budovu a zaisťovali dokumenty aj počítače. Jaroslava Haščáka následne previezli na výsluch a neskôr ho súd zobral do väzby. Dnes je jeho obvinenie zrušené a kauza obchodovania s nahrávkou Gorily nabrala špecifický smer. 

Jaroslav Haščák
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

16 miliónov alebo ospravedlnenie

Jaroslav Haščák žiada od štátu ospravedlnenie alebo náhradu škody. V tejto veci ho zastupuje advokát Peter Kubina, ktorý vo viacerých trestných veciach nahradil Daniela Lipšica. Prebral aj zastupovanie rodiny Jána Kuciaka a zastupuje napríklad vyšetrovateľov NAKA, ktorých obvinili v rámci vojny v polícii.

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Bývalý partner Penty chce ospravedlnenie od ministerstva spravodlivosti, generálnej prokuratúry a ministerstva vnútra. Uplatňuje si aj peňažné nároky v celkovej predpokladanej výške 13,5 až takmer 17 miliónov eur, pozostávajúce z ušlého zisku, trov súvisiacich s trestným konaním a peňažnej satisfakcie za spôsobenú nemajetkovú ujmu.

„Pokiaľ štát prijme návrh Jaroslava Haščáka na ospravedlnenie, Jaroslav Haščák je pripravený vzdať sa peňažných nárokov,“ povedal Kubina.


Tvrdí, že vyšetrovacie orgány nepredložili žiadny dôkaz o tom, že by bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš vyniesol nahrávky Gorily či čokoľvek iné z tajnej služby a poskytol to priamo alebo nepriamo Haščákovi. Kubina považuje za neopodstatnené aj vzatie Haščáka do kolúznej väzby.

Kauza sa týkala obchodovania s Gorilou, zakročil Žilinka

Haščák naďalej tvrdí, že neexistujú dôkazy o tom, že bývalý siskár Ľubomír Arpáš vyniesol z tajnej služby nahrávky Gorily a poskytol ich finančníkovi priamo alebo nepriamo. Údajne mu pomáhala aj manželka Dana Arpášová. 

Polícia aj súd, naopak, argumentovali sériou transakcií medzi Jaroslavom Haščákom a Arpášovcami, ktorí obaja v čase podozrivej 200-tisícovej transakcie pracovali pre Slovenskú informačnú službu.

Jaroslav Haščák odmieta, že by s Ľubomírom Arpášom uzavrel fiktívnu zmluvu. Vraj bola pravá a týkala sa zdravotníckych analýz. Haščák tvrdí, že jeho spoločnosť Penta v tom čase kúpila 17 nemocníc a mäsokombináty, a tak vo výsledku využila poskytnuté a zmluvne dohodnuté služby od bývalých siskárov. Vyšetrovateľ ich považuje za podvodné.

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

Bývalého partnera Penty zbavil obvinenia nominant strany Sme rodina Maroš Žilinka. Generálna prokuratúra zbavila Haščáka obvinenia cez paragraf 363 v rovnakých dňoch ako bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Žilinka v tom čase naznačoval, že nahrávka z konšpiračného bytu nemôže byť použitá ako dôkaz. Kontroval mu Úrad špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii news
Domov
Zdieľať
Diskusia