Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2022, 10:30
Čas čítania 2:34
Dominik Vetrák

RECENZIA: Apollo 10 1/2

RECENZIA: Apollo 10 1/2
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY APOLLO 10 1/2 FILMY 2022 NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2022
Uložiť Uložené

Animovaný celovečerný film o dospievaní v 60. rokoch v blízkosti NASA ti vyčarí úsmev na tvári.

Richard Linklater (predtým natočil romantickú trilógiu Before či Boyhood) natočil pre Netflix nostalgický film zo žánru coming of age (film o vyrastaní detí) s názvom Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood. Má len niečo vyše hodiny a pol a ubehne ti veľmi rýchlo. Hneď na začiatku filmu sa dozvedáme, že NASA postavila príliš malý lunárny modul pre svoj raketoplán, s ktorým sa chce dostať na Mesiac.

Dospelý astronaut sa doň nezmestí, takže túto rolu ponúknu tínedžerovi Stanovi. Ten súhlasí a celé leto strávi vo výcvikovom stredisku NASA, zatiaľ čo si jeho rodina myslí, že je v letnom tábore. Stan sa má dostať na Mesiac ako prvý – ešte pred astronautom Neilom Armstrongom –, no úprimne, táto časť filmu je najmenej zaujímavá. 

Odporúčané
10 najlepších filmov Dwayna Johnsona 10 najlepších filmov Dwayna Johnsona 4. apríla 2022, 9:30

Snímka ti vyčaruje úsmev na tvári

Film sa z väčšej časti venuje tomu, ako Stan a jeho päť súrodencov vyrastali v Texase neďaleko sídla NASA v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy naplno bežal vesmírny program USA a v popredí boli vesmírne preteky medzi USA a ZSSR. Obe krajiny súperili o to, kto sa dostane na Mesiac ako prvý.

Film zachytáva, ako toto obdobie vnímali deti, ktoré sa museli vyrovnať s tínedžerskými problémami či tvrdšou výchovou zo strany dospelých, keď boli fyzické tresty na dennom poriadku. Drvivá väčšina filmu je však pozitívne naladená a zobrazuje scény, ktoré v nás vyvolali ohromnú dávku nostalgie.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia