Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2022 o 13:17
Čas čítania 2:09
Viktor Kniš

Prokurátori na čele s Lipšicom sa obuli do Žilinku: Generálna prokuratúra postupuje neštandardne aj v kauze Pčolinský

NEWS VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry v spoločnom vyjadrení upozornili na viacero pochybení generálnej prokuratúry, a to aj v konkrétnych kauzách.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa vyjadril k aktuálnemu zadržaniu Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu, ktorí sú korunnými svedkami v mnohých kauzách, ktoré ÚŠP dozoruje. Sedem vedúcich prokurátorov na čele so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom tvrdí, že obvinenia kajúcnikov z manipulácie v prípade bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby sú absurdné.

Vladimíra Pčolinského obvinili už druhýkrát. Najprv ho v januári 2021 zobrali do väzby, NAKA ho obvinila z korupcie. Generálna prokuratúra ho po polroku dostala z väzby pomocou paragrafu 363, ktorým obvinenie zrušila. Nedávno nominanta Sme rodina obvinili v rovnakej kauze druhýkrát. 

Čelíme účelovým a z kontextu veci vytrhnutým tvrdeniam, tvrdí Lipšic

Prokurátori tvrdia, že ÚŠP čelí už viac ako rok „permanentne rôznym účelovým, zavádzajúcim a z kontextu veci vytrhnutým tvrdeniam, ktoré pochádzajú najmä od obvinených alebo podozrivých osôb, ktoré následne prebrali a šíria ich obhajcovia a napokon aj niektoré verejne činné osoby.“

Naráža na tzv. vojnu v bezpečnostných zložkách, v ktorej spoločne s NAKA vystupujú na jednej strane barikády, na druhej sú aktivity policajnej inšpekcie ministerstva vnútra a generálnej prokuratúry. Lipšic a spol. poukazujú na to, že inšpekcia vytvorila „antitím“, ktorého úlohou malo byť v spolupráci so Slovenskou informačnou službou identifikovať nezákonnosti počas vyšetrovaní.

Odporúčané
Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti 8. septembra 2022 o 11:22

Kritizujú pritom, že tím vznikol na základe výpovedí exvyšetrovateľa Jána Kaľavského, ktorý je dnes obžalovaný vo viacerých trestných veciach a je na úteku. 

„Možno zhrnúť, že výsledkom takmer ročnej intenzívnej činnosti práce tohto „antitímu“, využívajúcej spoluprácu tajnej služby, je jeden právoplatný rozsudok civilnej osoby C. D. (ktorým bola schválená dohoda o vine a treste), ktorý však nepotvrdil žiadnu manipuláciu zo strany OČTK...,“ dodávajú prokurátori. 

Generálna prokuratúra vraj postupuje neštandardne

Osobitne sa v otvorenom liste prokurátori ÚŠP venujú kauze bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a okolnostiam zrušenia obvinenia v lete 2021.

Špeciálna prokuratúra tvrdí, že tento postup sa podľa paragrafu 363 „vo viacerých ohľadoch radikálne vymyká jej samotnej doterajšej dlhodobej praxi, je doslova revolučne iný ako mnohoročná prax uplatňovaná tými istými prokurátormi generálnej prokuratúry, ktorí vo veci v súčasnosti konajú.“

„Námestník generálneho prokurátora postupom podľa paragrafu 363 dňa 31. augusta 2021 zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania, právoplatné od 11. januára 2021, to je po takmer ôsmich mesiacoch, hoci zákon pripúšťa zrušiť nezákonné rozhodnutie týmto postupom najneskôr do šiestich mesiacov od jeho právoplatnosti,“ uvádza ako jeden z príkladov ÚŠP. 

Odporúčané
Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách 28. decembra 2021 o 14:30

Prokurátori dodávajú, že to nie je jediný prípad, keď Žilinkov úrad zasiahol do vyšetrovania. Hovoria napríklad o prípade, keď údajne generálny prokurátor Maroš Žilinka telefonicky zasiahol spôsobom, ktorý smeroval k ovplyvneniu postupu dozorového prokurátora vo veci, kde bol obvinený ďalší svedok – takáčovec Peter Petrov. 

ÚŠP taktiež kritizuje generálnu prokuratúru, že si nesprávne vysvetľuje rozhodnutia Najvyššieho súdu. 

„Možno zhrnúť, že prokurátori ÚŠP sa absolútne nebránia vecnej, odbornej, ale stále korektnej kritike, avšak nie sú povinní ďalej mlčky znášať rôzne verejné ataky, ktoré sú v mnohých prípadoch vedené s rôznymi postrannými úmyslami (najmä snahou vyhnúť sa trestnej zodpovednosti). Pokiaľ by malo byť predmetom širokej verejnej diskusie konanie prokurátorov a prokuratúry ako celku, tak máme názor, že je dôvodné venovať pozornosť okrem iného aj vyššie uvedeným prípadom,“ dodáva Úrad špeciálnej prokuratúry. 

Autormi listu sú:

  • Daniel Lipšic (špeciálny prokurátor),
  • Bohdan Čeľovský (vedúci oddelenia organizovaného zločinu a terorizmu),
  • Oliver Janíček (zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality),
  • Peter Jenčík (vedúci oddelenia korupcie),
  • Vladimír Kuruc (riaditeľ odboru všeobecnej kriminality),
  • Ladislav Masár (zástupca špeciálneho prokurátora),
  • Ondrej Repa (riaditeľ odboru ekonomickej kriminality).
Domov
Zdieľať
Diskusia