Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2022, 15:05
Čas čítania 1:10
Eduard Starkbauer

Šéf OSN: Reakcia Západu na energetickú závislosť od Ruska je šialenstvo, ktoré povedie ku klimatickej katastrofe

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA OSN
Uložiť Uložené

Svet vraj kráča ako námesačný v ústrety klimatickej katastrofe.

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa štáty aj v dôsledku vojny na Ukrajine výrazne meškajú vo svojich záväzkoch udržať globálne otepľovanie pod hranicou 1,5 °C.

Žiadna z veľkých svetových ekonomík podľa neho neobmedzuje používanie fosílnych palív a celý svet vraj „kráča ako námesačný v ústrety klimatickej katastrofe“.

Gutteres na konferencii o ekonomickej udržateľnosti v Londýne podľa Al Jazeery povedal, že na dosiahnutie medzinárodných záväzkov je nutné, aby štáty už do roku 2030 znížili svoje emisie o 45 %. Na základe najnovších štúdií sa však vydali opačným smerom a emisie o 8 rokov pravdepodobne vzrastú o 14 %. „Problém sa neustále zhoršuje. Ak budeme takto pokračovať, s cieľom 1,5 °C sa môžeme rozlúčiť.“

V riešení klimatickej krízy bráni podľa portugalského rodáka aj ruská invázia na Ukrajine, počas ktorej vlády Západu naďalej predpokladajú pokračovanie využívania fosílnych palív a pri hľadaní alternatív ruských dodávok vôbec nedebatujú o možnosti obmedzenia ich spotreby.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Šéf OSN označil zámer Západu pokračovať v masívnej spotrebe ropy a zemného plynu za „šialenstvo“, ktoré môže definitívne zabrzdiť priestor na zabránenie klimatickej katastrofy. Podľa BBC sa štáty sústredia najmä na environmentálne problematické zdroje, pričom mnohé navrhujú znovuotvorenie uhoľných baní či zintenzívnenie dodávok skvapalneného plynu. Podľa Gutteresa však môžu štáty „krátkodobé riešenia nedostatku fosílnych palív pohltiť natoľko, že zanedbajú alebo úplne sabotujú ambície obmedziť ich používanie“.

Riešenie leží podľa Guterresa v rukách krajín zo skupiny najbohatších krajín G20, ktoré sú spoluzodpovedné až za 80 % svetových emisií. Najmä krajiny ako Čína a Austrália majú podľa neho okamžite skoncovať s ťažbou uhlia, ktoré označil za „hlúpu investíciu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia