Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2022, 19:24
Čas čítania 0:59
Tímea Krauszová TASR

Mnohí ľudia si Putina prišli vypočuť pod nátlakom. Sú proti vojne na Ukrajine, ale boja sa o svoje pracovné miesto

NEWS VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na zhromaždenie ich donútili ísť.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vystúpil s prejavom pred desaťtisícmi ľudí v Moskve. Mnoho účastníkov pre spravodajskú stanicu BBC uviedlo, že sa na podujatí zúčastnili pod nátlakom. Zhromaždenie sa konalo na moskovskom štadióne Lužniki, kde Putin počas prejavu označil vojenskú inváziu na Ukrajine za hrdinské nasadenie ruskej armády.

Odporúčané
Vladimir Putin vystúpil pred obrovským publikom. Cieľom „špeciálnej operácie“ na Ukrajine je podľa neho zabrániť genocíde Vladimir Putin vystúpil pred obrovským publikom. Cieľom „špeciálnej operácie“ na Ukrajine je podľa neho zabrániť genocíde 18. marca 2022, 16:04

Prinútili ich k účasti

Reportérovi BBC News Billovi Vernonovi, ktorý hovoril s desiatkami ľudí čakajúcimi v rade na vstup na prokremeľské zhromaždenie, mnohí povedali, že pracujú vo verejnom sektore a zúčastňujú sa na nátlak svojich nadriadených. „Budem tu chvíľu a potom odídem... Myslím si, že väčšina ľudí tu nepodporuje vojnu. Ja ju nepodporujem,“ povedal jeden z mužov, ktorý pracuje pre moskovské metro. Na štadión prišiel pod nátlakom zamestnávateľa spolu s viacerými kolegami.

Vladimir Putin zdraví ľudí po svojom prejave na koncerte, ktorý sa konal pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopol za subjekty Ruskej federácie v Moskve v piatok 18. marca 2022.
Vladimir Putin zdraví ľudí po svojom prejave na koncerte, ktorý sa konal pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopol za subjekty Ruskej federácie v Moskve v piatok 18. marca 2022. Zdroj: TASR/AP

Viacero ľudí si podľa BBC neželalo, aby ich reportér nakrúcal, a nechceli ani odpovedať na otázky. Študenti uviedli, že im bol prisľúbený deň voľna za účasť na „koncerte“. Niektorí prítomní študenti ani nevedeli, že podujatie bude sčasti zamerané na podporu vojny na Ukrajine.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Na podujatí boli určite prítomní aj Putinovi podporovatelia, no nie celý dav stojí za jeho rozhodnutím napadnúť Ukrajinu. Hlavným dôvodom „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine je podľa slov ruského prezidenta „záchrana ľudí pred genocídou“. Ruský prezident povedal aj to, že Rusko konalo správne, pretože sa postavilo ukrajinskému neonacizmu. 

Tamojší predstavitelia uviedli, že na štadióne sa zhromaždilo viac než 200-tisíc ľudí, tento počet sa však nedal nezávisle overiť. Oficiálna kapacita štadióna Lužniki je 81-tisíc divákov, veľké davy ľudí sa však nachádzali aj vonku, píše BBC.

Domov
Zdieľať
Diskusia