Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
18. marca 2022, 16:04
Čas čítania 1:31

Vladimir Putin vystúpil pred obrovským publikom. Cieľom „špeciálnej operácie“ na Ukrajine je podľa neho zabrániť genocíde

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Vladimir Putin vystúpil pred obrovským publikom. Cieľom „špeciálnej operácie“ na Ukrajine je podľa neho zabrániť genocíde
Zdroj: TASR/AP

Ruský prezident vystúpil pred obrovským publikom. Jeho prejav sprevádzali ovácie.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa vysielania štátnej televízie Rossija 24 vystúpil pred preplneným štadiónom  Lužniki a prihovoril sa ľuďom. Hlavným dôvodom „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine je podľa jeho slov „záchrana ľudí pred genocídou“.

Putinov prejav bol uprostred vety prerušený a na istý čas Rossija 24 vysielala koncert. Neskôr celý prejav vysielali odznova, hoci tvrdili, že bežia naživo. Na nezrovnalosti aj samotný obsah prejavu upozornil šéf ruskej redakcie Financial Times Max Seddon na Twitteri. TASR správu prevzala od agentúr DPA a Reuters a spravodajskej stanice BBC.

Za svet bez nacizmu, za Rusko

Ruský prezident vystúpil na obrovskom pódiu v strede štadióna. Za ním boli vyvesené transparenty s nápismi „Za svet bez nacizmu“ a „Za Rusko“. Davy prítomné na štadióne mávali ruskými vlajkami a transparentmi s písmenom Z, ktoré je symbolom „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, píše DPA.

8. marca 2022, 12:30 Čas čítania 6:20 Premenilo Rusko písmeno Z na nový hákový kríž? Vysvetľujeme, čo znamená vojnový symbol namaľovaný na ruských tankoch na Ukrajine Premenilo Rusko písmeno Z na nový hákový kríž? Vysvetľujeme, čo znamená vojnový symbol namaľovaný na ruských tankoch na Ukrajine

Štadión hostil v roku 2018 majstrovstvá sveta vo futbale, v piatok sa tam konali oslavy výročia pripojenia Krymu. Miestni predstavitelia odhadujú, že na štadióne sa zhromaždilo viac než 200-tisíc ľudí, tento počet však nebolo možné overiť. Putin počas svojho prejavu povedal, že prebiehajúca vojna na Ukrajine (naďalej ju nazýva špeciálnou operáciou) je zapríčinená separatistickým konfliktom v Donbase.

„To bola skutočná genocída. Zastaviť ju bolo cieľom špeciálnej operácie.“ Podľa Putina Spojené štáty americké využívali Ukrajinu na ohrozovanie Ruska, takže Rusko sa len bránilo – a chcelo rusky hovoriacich ľudí žijúcich na Ukrajine ochrániť pred údajnou genocídou. 

Vysielanie sa uprostred prejavu na krátku chvíľu prerušilo. Podľa agentúry RIA News to bolo zapríčinené technickou chybou na serveri. Putinov prejav neskôr televízia odvysielala celý od začiatku, spolu s ováciami publika. Korešpondent pre Kommersant, ktorý si prejav vypočul naživo, tvrdí, že Putin ho celý dokončil a neskôr program pokračoval koncertom viacerých ruských hviezd.

Ruský prezident povedal aj to, že Rusko konalo správne, pretože sa postavilo ukrajinskému neonacizmu. Ruských vojakov pochválil za ich obetavosť a statočnosť. Hovorí, že špeciálna operácia Rusko zjednotila. „Vieme, čo musíme urobiť, ako to urobíme a za akú cenu. A definitívne zrealizujeme všetky naše plány,“ vyhlásil.

Ruská invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára. Moskva ju odôvodnila potrebou demilitarizácie Ukrajiny a odstránenia tamojších „nebezpečných nacionalistov“. Tento a aj ďalšie hoaxy v súvislosti s Ukrajinou sme s odborníkmi vyvrátili v tomto článku.

1. marca 2022, 9:30 Čas čítania 7:28 8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny
Domov
Zdieľať
Diskusia