Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. marca 2022, 12:30
Čas čítania 6:20
Adam Novosad

Premenilo Rusko písmeno Z na nový hákový kríž? Vysvetľujeme, čo znamená vojnový symbol namaľovaný na ruských tankoch na Ukrajine

ZAUJÍMAVOSTI VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruské vojenské jednotky vtrhli na Ukrajinu s nakresleným písmenom Z. Odkedy sa do podpory symbolu pustila ruská propagandistická mašinéria, písmeno Z sa objavuje na autách, oblečení aj na davoch mladých ľudí.

Nenájdeš ho v azbuke, ale napriek tomu ruská armáda dekorovala písmenom Z stovky kusov svojej vojenskej techniky. Aj keď v azbuke vyzerá naše písmeno Z skôr ako číslovka 3, ruská armáda momentálne Z premieňa na symbol, ktorý začína konkurovať nacistickým symbolom a fanatizuje davy.

ukrajina, rusko písmeno z
Zdroj: Ozbrojené sily Ukrajiny

Po internete kolujú fotografie písmena Z, ktoré ruskí vojaci vyskladali z insígnií vlajok zabitých ukrajinských vojakov, civilisti si na podporu režimu lepia Z na svoje autá v Moskve, Petrohrade či európskych mestách.

V Českej republike momentálne dokonca polícia zvažuje, ako k písmenu Z pristupovať, a podľa všetkého bude symbol posudzovať ako extrémistický prejav – rovnako ako hákový kríž.

Samotné Rusko spravilo zo symbolu Z súčasť svojej propagandistickej mašinérie, prostredníctvom ktorej najnovšie šíri videá stoviek mladých ľudí pochodujúcich s písmenom Z na podporu Putina a vojny na Ukrajine. Stvoril Putin naozaj novú svastiku?

Videá s písmenom Z začali prúdiť na internet už pred mesiacom

Už keď sa desiatky tisíc ruských vojakov zhromažďovali pri ukrajinských hraniciach, fotografie a videá od bežných ľudí na sociálnych sieťach zachytávali, že Rusi si svoju vojenskú techniku značia. Nešlo však len o písmeno Z, ale aj o písmeno V, neskôr na techniku pribudlo písmeno X a nechýbajú ani vozidlá s písmenom Z umiestneným vo štvorci.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Vojenskí analytici sa pred začiatkom invázie na Ukrajinu domnievali, že v prípade týchto písmen ide výlučne o formálne označenie jednotlivej ruskej techniky.

Keďže ruská a ukrajinská armáda majú viacero typov rovnakej vojenskej techniky, experti predpokladali, že Rusko sa značením svojich jednotiek snaží predchádzať potenciálnej paľbe do vlastných radov.

Na neprehľadnom bojisku nie je ničím výnimočným, ak na seba omylom zaútočia vlastní vojaci, pretože sa na diaľku nevedia rozoznať od nepriateľa. Tieto predpoklady možno mohli byť pravdivé, avšak ruská propaganda sa medzitým chopila šance a písmeno Z premieňa na symbol schvaľovania agresie na Ukrajine.

Ukrajinská armáda má vysvetlenie, Rusi tvrdia opak

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111526 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké vysvetlenie vojenského značenia písmenom Z poskytla ukrajinská armáda.
  • Čo písmeno Z symbolizuje podľa oficiálneho stanoviska ruského ministerstva.
  • Ako symbol Z nosia tisícky sfanatizovaných mladých Rusov na mikinách.
  • Čo je podľa zástupcu Putinovej mládeže cieľom symbolu Z vo vojne.
  • Prečo je podľa experta propagandistická kampaň zostrojená ruským štátom.
  • Ako usvedčená ruská špiónka učí ľudí, ako si na oblečenie nakresliť symbol Z.
  • Ako sa po Petrohrade a Moskve preháňajú autá s nalepeným písmenom Z.
  • Akým spôsobom si ľudia na internete začali z ruského symbolu Z uťahovať.
Domov
Zdieľať
Diskusia