Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2022, 16:30
Čas čítania 6:27
Veronika Szűcs Rajničová

Nezmyselné hoaxy o Ukrajine: Vojna neexistuje, na jadrovú elektráreň zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajne vyvíja jadrové zbrane

Nezmyselné hoaxy o Ukrajine: Vojna neexistuje, na jadrovú elektráreň zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajne vyvíja jadrové zbrane
Zdroj: TASR/AP
NEWS HOAXY RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Kremeľ stále hľadá nové námety na argumenty, ako ospravedlniť inváziu na Ukrajinu. Pri niektorých sa rozum zastavuje.

Ako vojna na Ukrajine pokračuje, dezinformácie sú čoraz sofistikovanejšie. K obvineniam z toho, že Ukrajina neexistuje alebo je to krajina plná nacistov, sa pridávajú správy o zákerných vojenských krokoch, tajných laboratóriách a jadrových zbraniach.

Kremeľ stále hľadá nové námety na argumenty, ako ospravedlniť inváziu na Ukrajinu. V Rusku navyše začal od 4. marca platiť nový zákon, ktorý stanovuje trestnú zodpovednosť za úmyselné šírenie „nepravdivých“ alebo „falošných“ správ o ruskej armáde, pričom trest zahŕňa pokuty a väzenie až do výšky 15 rokov. Významné svetové médiá (aj viaceré nezávislé lokálne) po jeho schválení oznámili, že dočasne pozastavujú pôsobenie v Rusku.


Ešte pred podpísaním zákona ruský mediálny regulátor známy ako Roskomnadzor prerušil prístup na webové stránky BBC, Deutsche Welle, Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda a Hlasu Ameriky za šírenie podľa neho „falošných správ“.


Ak by ste teda od marca čítali len ruské médiá, takmer s istotou by ste sa nedostali k iným ako Kremľom podporovaným informáciám. Veľa hoaxov sa však šíri aj cez sociálne siete, pričom ruskí propagandisti sa spoliehajú na roky budovanú sieť dezinformačných webov. Možno sa stalo aj vám, že ste na ne narazili a nevedeli ste, čo si o nich myslieť. 


Vybrali sme niekoľko z nich a pokúsili sme sa ich vysvetliť spolu s Ivanom Godárskym, konzultantom nezávislej organizácie MEMO 98, ktorá monitoruje vysielanie významných elektronických médií. 


Na Refresheri počas rusko-ukrajinského konfliktu priebežne monitorujeme a uvádzame na pravú mieru časté hoaxy a dezinformácie. Ak chcete podporiť naše úsilie a získať neobmedzený prístup k článkom, pridajte sa do klubu Refresher+

Vojna na Ukrajine
Požiar v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne. Zdroj: TASR/AP

1. Ukrajinci sami zaútočili na Záporožskú jadrovú elektráreň 

HOAX: Ruský rezort obrany tvrdí, že elektráreň a jej okolie dostali ruské vojská pod kontrolu ešte v pondelok 28. februára, teda štyri dni po začiatku invázie na Ukrajinu. Kyjevský nacionalistický režim sa vraj následne minulý štvrtok na území susediacom s elektrárňou pokúsil o obludnú provokáciu. Sabotážna skupina najprv zaútočila na elektráreň a následne podpálila objekt elektrárne. 


Naratív, že nepriateľ v skutočnosti zaútočil na vlastný cieľ za pomoci sabotážnej skupiny a následne sa to pokúsil navliecť na Rusko, sa objavuje v kremeľskej dezinformačnej taktike pravidelne.


Podľa informácií renomovaných medzinárodných zdrojov prišlo k útoku na elektráreň 4. marca v juhovýchodnom meste Energodar (južne od mesta Záporožie). Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu OSN Rafael Mariano Grossi v pravidelných oficiálnych správach povedal, že ruský „projektil“ zasiahol výcvikové centrum, nie niektorý zo šiestich reaktorov. Tento projektil následne spôsobil vznietenie požiaru, ktorý sa podarilo uhasiť. 


Úrady uviedli, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad celým areálom, ale zamestnanci závodu ho naďalej riadia. Následne bolo odstavených päť zo šiestich reaktorov, uviedol Grossi. 


Ukrajinský štátny prevádzkovateľ jadrovej elektrárne Energoatom oznámil, že zahynuli traja ukrajinskí vojaci a dvaja boli zranení.


Na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ukrajinský veľvyslanec v OSN Serhij Kyslycia takisto potvrdil, že požiar vypukol v dôsledku ruského ostreľovania elektrárne, a obvinil Moskvu zo spáchania „aktu jadrového terorizmu“. Dodal, že ruskí vojaci majú na svedomí životy niekoľkých zamestnancov elektrárne. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Recognize productions/na voľné použitie

2. Ukrajinci vyvíjajú špinavú jadrovú bombu 

HOAX: Ruské médiá šíria správu, že Ukrajina vyvíja takzvanú špinavú bombu s obsahom rádioaktívneho plutónia a že ju má údajne takmer hotovú. Ruské agentúry TASS, RIA a Interfax citujú „zástupcu ruského zodpovedného orgánu“, ktorý povedal, že Ukrajina v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyli vyvíja jadrové zbrane. 


Vladimir Putin krátko pred vyhlásením útoku proti Ukrajine v prejave obvinil Kyjev, že využíva sovietske know-how na vývoj vlastných jadrových zbraní a že sa to rovná príprave útoku na Rusko. Obvinenie je len ďalším z účelovej série klamstiev, ktorými sa Kremeľ snaží ospravedlniť inváziu na Ukrajinu. 


Špinavá bomba alebo rádiologická zbraň spôsobuje zamorenie územia rozmetaním či rozprášením rádioaktívnych látok klasickou výbušninou alebo iným spôsobom. Výbuch špinavej bomby nespôsobí väčšie priame škody ako výbuch klasickej nálože, ale môže spôsobiť smrteľné ožiarenie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia