Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. marca 2022, 9:30
Čas čítania 7:28
Veronika Szűcs Rajničová

8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny

8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
POLITIKA HOAXY RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

V záplave informácií na internete sa môže stať, že sa človek stratí a už nevie, čomu má veriť. Niektorí používatelia zdieľajú dezinformácie zámerne a niektorí nechtiac len preto, že nemajú dosť faktov.

„Na sociálnych sieťach pozorujem snahu odviesť pozornosť od podstaty veci, a to je, že Ukrajina bola napadnutá nevyprovokovanou agresiou. Chcú, aby sa hovorilo o amerických vojnách, snažia sa znedôveryhodniť mainstreamové médiá,“ hovorí odborník na hoaxy Vladimír Šnídl. 


Základným pravidlom pri zdieľaní a prijímaní informácií je – všímajte si zdroje. Overte si, či poznáte profil alebo človeka, ktorý správu uverejnil. V čase rusko-ukrajinského konfliktu sa vyrojilo množstvo nových webov, ktoré slúžia len na propagandu. Staršie dezinformačné médiá nájdete na zozname Konšpirátori.sk


V Refresheri sa vždy snažíme dôkladne overovať správy, ktoré vám prinášame, a dbáme na to, aby šlo von iba to, čo je fakticky správne. Áno, stane sa aj nám, že v záplave (dez)informácií uverejníme aj správu, ktorá sa neskôr ukáže ako nepravdivá, no v tom prípade ju opravíme a uvedieme na pravú mieru aj s ospravedlnením.

Pri písaní článku o najčastejších hoaxoch o Ukrajine sme oslovili Dominiku Hajduovú a Katarínu Klingovú, analytičky spoločnosti Globsec, aby pomohli vysvetliť najčastejšie hoaxy o rusko-ukrajinskom konflikte, ktoré sa aktuálne šíria internetom. Ak chcete podporiť naše úsilie a získať neobmedzený prístup k článkom, pridajte sa do klubu Refresher+


1. Ukrajina nie je oficiálne štátom, ​​lebo podľa generálneho tajomníka OSN nikdy nepožiadala o registráciu hraníc. 

V čase invázie Ruska na Ukrajinu sa opäť vynoril starší hoax, ktorý sa šíril najmä na sociálnych sieťach: „Generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun urobil ohromujúce vyhlásenie, ktoré je zakázané šíriť v ukrajinských médiách a na internete. Počas rokovania BR OSN bola predložená otázka konfliktu medzi oboma štátmi. V dôsledku toho sa dospelo k tomuto záveru: Ukrajina si od 25. 12. 1991 nezaregistrovala svoje hranice. V OSN nebola vykonaná registrácia hraníc Ukrajiny ako suverénneho štátu.“


Tvrdenie môže vyzerať ako pravdivé, pretože Pan Ki-Mun skutočne bol generálnym tajomníkom OSN. Takéto vyhlásenie však nikdy neurobil. 


Ako vysvetlila polícia Slovenskej republiky na svojom facebookovom profile, žiadny štát nemá povinnosť dať si zaregistrovať svoje hranice v OSN. Štát sa stáva suverénnym na základe toho, že ho uznajú a prijmú medzi seba ostatné štáty sveta a je začlenený do štruktúr OSN. 


Ukrajina je oficiálne uznaným štátom ako riadny a najmä zakladajúci člen OSN. Prvýkrát bola v OSN registrovaná ako Ukrajinská sovietska socialistická republika, v auguste 1991 sa premenovala na Ukrajinu


„Čo sa týka vyhlásení OSN, je to práve naopak. V roku 2014 po anexii Krymu generálny tajomník Pan Ki-Mun vyzval na plné rešpektovanie a zachovanie nezávislosti, suverenity a teritoriálnej celistvosti Ukrajiny. Navyše väčšina krajín OSN v rámci valného zhromaždenia v marci 2014 tiež schválila rezolúciu, ktorá označila anexiu Krymu za neprávoplatný akt a vyzvala na mierové riešenie,“ podotýka Dominika Hajdu.  


Dodáva, že všetky vyhlásenia generálneho tajomníka sú dobre archivované a neexistujú vyhlásenia, ktoré by bolo „zakázané“ šíriť. 

Kyjev.
Kyjev. Zdroj: Pexels/Maryia Plashchynskaya


2. Ukrajina historicky neexistovala. Nikdy nemala tradíciu skutočnej štátnosti, za vznikom štátu v skutočnosti stojí Rusko.

Tieto slová použil vo svojom prejave ruský prezident Vladimir Putin. Inváziu na Ukrajinu si ospravedlnil tým, že Ukrajinci vraj od začiatku budovali svoju štátnosť na popieraní všetkého, čo ich spájalo s Ruskom, snažili sa deformovať vedomie a historickú pamäť miliónov ľudí, celých generácií žijúcich na Ukrajine. 


Dominika Hajdu podotýka, že nezávislá samostatná Ukrajina vznikla z vôle ľudu, čo pri vzniku štátu môžeme považovať za najlegitímnejší spôsob. Vznikla referendom v decembri 1991. Na referende sa zúčastnilo 84 % právoplatných voličov a 90 % z nich hlasovalo za nezávislosť.


Keď si urobíme exkurz do histórie, stredoveká, tzv. Kyjevská Rus vznikla v 9. storočí a rozprestierala sa na niektorých územiach dnešnej Ukrajiny a Ruska. Aj Rusi, aj Ukrajinci toto historické obdobie považujú za kolísku formovania svojich národov. 


Od 14. do 17. storočia však väčšine územia dnešnej Ukrajiny vládlo Poľsko s Litvou. Tu sa začal formovať samostatný ukrajinský jazyk a aj ortodoxná cirkev, ktorá bola odlišná od tej ruskej.

Domov
Zdieľať
Diskusia