Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti McDonald's.
28. marca 2022, 11:30
Čas čítania 3:51
Sponzorovaný obsah

Máš rád pálivé jedlá? McDonald's má novinku, ktorú musíš vyskúšať

GASTRO MCDONALD’S
Uložiť Uložené

Okrem toho ti dáme tip aj na ostré jedlá z rôznych kútov sveta.

Buď ich miluješ, alebo sa im oblúkom vyhýbaš. Prečo si niektorí ľudia pálivé jedlá užívajú, zatiaľ čo iní už len pri pohľade na ne plačú? Štipľavosť si spájame s čili papričkami. Tie obsahujú látku kapsaicín, ktorá stimuluje nervové receptory na tvojom jazyku. Vnímanie chutí je veľmi individuálna vec, niektorí ľudia majú citlivejšie receptory ako iní. Preto môže byť pre tvojho kamoša pálenie príjemné, zatiaľ čo ty doslova horíš. 

Nie všetky papričky sú rovnako pikantné, a aby sa to dalo objektívne odmerať, vznikla Scovilleho stupnica. Tieto hodnoty pálivosti sú dané konkrétnym druhom papričky. Niektoré ľudia vyšľachtili, aby boli menej či viac pálivé. Jednotky pálivosti (SHU) zodpovedajú prítomnému množstvu kapsaicínu – sladká paprika neobsahuje žiadny a na stupnici má hodnotu 0. Na druhej strane jedna z najpálivejších papričiek habanero má pálivosť 300-tisíc a viac, dokonca môže dosiahnuť až milióny jednotiek SHU. To znamená, že roztok z papričky, ktorá má pálivosť 300-tisíc, by si musel rozriediť vodou aspoň 300-tisíckrát, aby sa hladina kapsaicínu nedala zistiť. 

McDonald's predstavil novú „limitku“, ktorú by si mal skúsiť, keď chceš niečo tak akurát pálivé. A ak budeš mať chuť na niečo ešte viac pálivé, máme pre teba zoznam rôznych zaujímavých a poriadne pikantných jedál, ktoré určite oceníš. Okrem toho sa v článku dozvieš, ako konzumácia týchto jedál môže byť prospešná aj pre tvoje zdravie

Tom yum

tom yum
Zdroj: Pexels/ธันยกร ไกรสร

Veľmi pálivá a kyslá polievka s krevetami pochádza pôvodne z Thajska, ale populárna je aj v Kambodži, Mjanmarsku, Singapure a Laose. Už vo vôni budeš cítiť veľa byliniek a korenín, ktorých je v tejto polievke naozaj dosť. Kyslosť jej dodáva citrónová tráva, limetky a dopĺňa ju výrazná chuť čili papričiek a cesnaku. Všetky chute prepája a mierne zjemňuje kokosové mlieko. Dnes sa k tejto pochúťke dostaneš takmer všade, zameraj sa na dobré ázijské reštaurácie. 

Jerk chicken

jerk chicken, kura, jedlo
Zdroj: Pexels/Rajesh TP

Kuracia pochúťka pochádza pôvodne z Jamajky. Pri príprave sa používa špeciálne korenie, ktoré obsahuje papričky scotch bonnet (majú až 350-tisíc SHU), vďaka čomu je výsledok naozaj ostrý. Zmes chutí pomaly grilovaného mäsa dopĺňa škorica a cesnak. Tradične je pripravované na uhlíkoch a zelenom dreve a zvyčajne sa podáva s ryžou. Jedlo síce vzniklo na Jamajke, ale populárne je všade vo svete.

Spicy chicken

McDonald's
Zdroj: McDonald's

Tak akurát pikantné kuracie pochúťky predstavil aj McDonald's v novej limitke jedál. Ponuka nových kuracích jedál sa líši od pôvodných chuťou, ale aj balením, ktoré obsahuje nálepku s QR kódom. Ten ťa po načítaní odkáže na stránku, kde sa môžeš pridať do ankety a ohodnotiť pikantnosť jedál na špeciálnej stupnici. 

Pozri, ako to páli

Spicy McChicken je vynovená verzia chrumkavej kuracej klasiky, ktorú asi dobre poznáš, no teraz ju nájdeš v pikantnej verzii. Burger máš spolu s čerstvým šalátom a paradajkovou omáčkou s papričkami habanero, ktorá mu dodáva ešte väčšiu pálivosť.


Ďalšou staronovou pochúťkou v tejto špeciálnej limitke sú Spicy Chicken McNuggets. Kuracie kúsky sú pripravené v chrumkavej pálivej tempure s bylinkami a omáčkou podľa tvojho výberu. Na dosiahnutie extra pálivosti ich môžeš skombinovať s novou pikantnou Hot Devil omáčkou. Je z čili papričiek a má výraznú chuť tabasca s jemnou kyslosťou paradajok. Môžeš ju skúsiť aj s novými Chicken Strips, sú to chrumkavé stripsy z kuracích pŕs.

Ak nebudeš mať práve chuť na burger, ako dobrý a pikantný obed či večeru skús Spicy McWrap Grilled. V nahriatej pšeničnej tortille máš na výber z grilovaného kuraťa či kuracích stripsov, ktoré doplní čedar, šalát, paradajky a omáčka Habanero. Pre tých, ktorí chcú niečo menšie, pripravili podobné jedlo s kuracím stripom v podobe Spicy Snack Wrap. 

Kuracie menu si tak teraz môžeš vychutnať vo vylepšenej verzii, ktorá bude dostupná do polovice apríla. Limitovanú ponuku si môžeš objednať v ktorejkoľvek reštaurácii McDonald's. 

Kimchi-jjigae

kimči
Zdroj: Unsplash/Choi sungwoo

Táto polievka pochádza z Južnej Kórey, môžeš si ju predstaviť ako taký guláš. Výraznými surovinami sú kimči, čili papričky a cibuľa. Obvykle je pripravená z bravčového mäsa alebo morských plodov. Kórea má veľmi špecifickú gastronómiu, vo svete sa spopularizoval hlavne ich národný poklad kimči. Je to fermentovaná zmes sezónnej zeleniny a korenín, ktorej tradičná výroba trvá jeden až tri mesiace. V tomto procese vzniká veľa prospešných baktérií, má aj veľa vitamínov a minerálov, ktoré sú veľmi dobré na zdravé trávenie. 

Sik sik wat

jedlo, hovädzie,
Zdroj: Pexels/Klaus Nielsen

Názov ti určite veľa neprezradil. Tento etiópsky pokrm je kombináciou duseného hovädzieho mäsa a špeciálnej zmesi korenín – berbere. Má veľmi špecifickú chuť, nájdeš v ňom sladkú papriku, čili, zázvor, koriander, škoricu, kardamóm, čierne korenie, rascu, bazalku a cibuľu. Ak chceš poriadne šokovať svoje chuťové poháriky, práve etiópska kuchyňa je typická výraznými a korenistými jedlami. Sik sik wat je v podstate ukážkou miestneho gastra – výdatné a veľmi pikantné.

Sú pikantné jedlá pre teba zdravé?

Ak si ozajstným milovníkom týchto jedál a zaujímaš sa o to, či je to pre tvoje telo zdravé, veda je na tvojej strane. V úvode sme ti už spomenuli kapsaicín, ktorý má pre tvoje telo niekoľko pozitívnych benefitov.

Ľudia, ktorí často konzumujú červené čili papričky, majú podľa výskumov nízku hladinu LDL (nízkodenzitný lipoproteín). Niekedy sa označuje ako „zlý cholesterol“, ktorý je spojený so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Pravidelná konzumácia červených papričiek môže až o 13 % znížiť výskyt úmrtí na infarkt a mŕtvicu. 

čili
Zdroj: Pexels/Rama Khandkar

Kapsaicín ti navyše môže pomôcť nakopnúť metabolizmus a spaľovať tak kalórie účinnejšie. K zdravej a vyváženej strave preto vyskúšaj pridať niekoľko pikantných jedál. Ak zahryzneš do pálivej papričky, kapsaicín na tvojom jazyku aktivuje receptory, ktoré vyšlú do mozgu signál, že ješ niečo ostré. Takýto systém sa nachádza aj v tráviacom trakte. Keď sa začne táto látka tráviť, naviaže sa na receptor a vytvorí chemikáliu nazývanú anandamid. Ukázalo sa, že táto chemikália vedie k menšiemu zápalu v črevách, ktorý môže byť spôsobený stavmi, ako je ulcerózna kolitída a Crohnova choroba.

Ak sa ti nechce doma vyvárať alebo hľadať medzinárodnú kuchyňu, chutné a pálivé jedlá si môžeš jednoducho objednať v prevádzkach McDonald's. Nezabudni, že táto limitka je dostupná iba do polovice apríla. Ktorú z noviniek vyskúšaš ako prvú?

Objav pálivé novinky
Domov
Zdieľať
Diskusia