Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2022 o 19:46
Čas čítania 0:58
Ema Stanovská

NATO potvrdilo, že Rusko používa na Ukrajine zakázanú kazetovú muníciu, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom

NATO potvrdilo, že Rusko používa na Ukrajine zakázanú kazetovú muníciu, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom
Zdroj: TASR/AP Photo/Dmytro Kumaka
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Kazetová munícia je kontroverzná konvenčná zbraň, ktorú zakazuje Dohovor o kazetovej munícii z roku 2008.

NATO potvrdilo, že Rusko používa na Ukrajine zakázanú kazetovú muníciu. „Videli sme použitie kazetových bômb a videli sme správy o použití iných typov zbraní, ktoré môžu byť v rozpore s medzinárodným právom,“ vyhlásil generálny tajomník Jens Stoltenberg. Informoval o tom Guardian.

„Je to brutalita. Je to neľudské, porušuje to medzinárodné právo,“ povedal Stoltenberg. Ten podľa svojich slov zároveň privítal, že Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov páchaných na Ukrajine. „Musíme sa uistiť, že prezident Putin a bieloruský prezident budú niesť zodpovednosť za to, čo urobili.“

Kazetová munícia je kontroverzná konvenčná zbraň, ktorú zakazuje Dohovor o kazetovej munícii z roku 2008. V tomto dohovore sa píše, že „pozostatky kazetovej munície zabíjajú alebo mrzačia civilných obyvateľov vrátane žien a detí a bránia ekonomickému a spoločenskému rozvoju“. Zmluvné strany vtedy v dohovore vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad nebezpečenstvom, ktoré predstavujú.

Problémom je, že k tomuto dokumentu Rusko ani Ukrajina nepristúpili, pripomína Denník N. Ide v podstate o typ výbušniny, ktorá obsahuje mnoho menších výbušnín. Funguje tak, že raketomet vystrelí strelu, ktorá sa ešte pred dopadom rozčlení na malé míny. To znamená, že je menej presná, ale zároveň zasiahne väčšie územie. Viaceré neziskové organizácie a Ukrajina tvrdia, že Rusko využilo kazetovú muníciu opakovane aj v posledných dňoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia