Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2022, 19:52
Čas čítania 27:03
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Budeme pokračovať v nekompromisnom boji, povedal Putin Macronovi

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali situáciu na Ukrajine.

• Putin telefonoval s Macronom, povedal mu, že vojna bude pokračovať. „Rusko má v úmysle pokračovať v nekompromisnom boji proti militantom z nacionalistických ozbrojených skupín,“ povedal Putin.

• Mierové rokovania Ruska a Ukrajiny mali zmysel, krajiny sa dohodli na vytvorení koridorov určených na evakuáciu civilistov. Dohodli sa aj na treťom kole rokovaní.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
rusko
Zdroj: ISW, Refresher

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Monitorovanie situácie na Ukrajine sme pre dnešný deň ukončili, ďakujeme za pozornosť. Pokračovať budeme zajtra.

22:22 – Ľuďom, ktorí budú chcieť bojovať za Ukrajinu, bude abolíciou garantovaná beztrestnosť. Vyhlásil to český premiér Petr Fiala na brífingu po štvrtkovom rokovaní s prezidentom ČR Milošom Zemanom.


„Dohodli sme sa, že môžeme garantovať beztrestnosť formou abolície prezidenta s mojou kontrasignáciou,“ povedal Fiala po rokovaní s prezidentom o situácii na Ukrajine, informovala spravodajská stanica ČT24.

21:55 – Zvuky sirén sa rozozvučali vo viacerých oblastiach na Ukrajine. 

21:46 – Pentagón zriadil novú horúcu linku s ruským ministerstvom obrany, aby zabránil nesprávnym odhadom, vojenským incidentom a eskalácii počas postupujúcej ruskej invázie na Ukrajinu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA.


„Ministerstvo obrany nedávno, 1. marca, zriadilo s ruským ministerstvom obrany dekonfliktnú líniu s cieľom zabrániť chybným kalkuláciám, vojenským incidentom a eskalácii,“ povedal pod podmienkou anonymity predstaviteľ amerického rezortu obrany. (tasr)

21:30 – Spoločnosť IKEA dnes oznámila, že sa sťahuje z ruského trhu. Na slovenskom Instagrame dnes zároveň oznámili, že darujú desiatky miliónov eur na podporu Ukrajiny a jej obyvateľov. 

„Poskytli sme pomoc v hodnote 10 miliónov € od Ingka Group a 10 miliónov € od Inter IKEA Group pre UNHCR, UN Refugee Agency, Save the Children, ako aj lokálnym organizáciám v materiálnej i finančnej podobe. IKEA Foundation neodkladne posiela ďalších 20 miliónov € ako humanitárnu pomoc pre obyvateľov Ukrajiny.“

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa IKEA Bratislava (@ikea_slovensko)

21:21 – Šéf ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin vo štvrtok uviedol, že je nesprávne hovoriť o novej studenej vojne medzi Ruskom a Západom, pretože situácia je už horúca. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

„Západní politici a komentátori radi nazývajú to, čo sa deje, nová studená vojna. Zdá sa, že historické paralely tu nie sú celkom vhodné,“ napísal Naryškin na webovej stránke svojej Služby vonkajšej rozviedky.


„Už len preto, že v druhej polovici 20. storočia Rusko bojovalo so Západom na diaľku a teraz sa vojna priblížila k samotným hraniciam našej vlasti. Pre nás teda určite nie je ,studená‘, ale naozaj ,horúca‘,“ dodal. (tasr)

20:57 – Pri bombardovaní v Černigove zahynulo minimálne 33 ľudí, ďalších 18 bolo zranených, tvrdia ukrajinské úrady. 

20:39 – Medzinárodná agentúra pre energetiku má plán, ako znížiť závislosť od ruského plynu. Dodávky by sa mali obmedziť o tretinu.

Odporúčané
Medzinárodná agentúra pre energetiku má plán, ako znížiť závislosť od ruského plynu. Dodávky by sa mali obmedziť o tretinu Medzinárodná agentúra pre energetiku má plán, ako znížiť závislosť od ruského plynu. Dodávky by sa mali obmedziť o tretinu 3. marca 2022, 17:54

20:31 – Ruskí vyjednávači na rokovaniach s Ukrajinou potvrdili, že tretie kolo mierových rozhovorov sa pravdepodobne uskutoční čoskoro. Uviedli to po štvrtkovom druhom kole rokovaní, informovala agentúra AP.

Vladimir Medinskij, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý viedol ruskú delegáciu na štvrtkových rozhovoroch v Bielorusku pri poľských hraniciach, povedal, že pozície strán sú úplne jasné, sú napísané bod po bode vrátane otázok týkajúcich sa politického urovnania konfliktu. Bez spresnenia dodal, že pri časti z nich sa našlo vzájomné porozumenie.


Medinskij potvrdil, že Rusko a Ukrajina dosiahli predbežnú dohodu o vytvorení bezpečných koridorov pre civilistov na opustenie obliehaných miest a o dodržiavaní prímeria v oblastiach, kde budú vytvorené. (tasr)

20:22 – TV Joj zrušila dnešnú diskusiu Jaroslava Naďa a Andreja Danka. Minister obrany Naď dnes na svoj facebookový profil napísal, že je v nemocnici. 

19:53 – Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin vo štvrtok oznámil, že zastavujú dodávky raketových motorov pre Spojené štáty. Ide o reakciu na sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko za napadnutie Ukrajiny. (tasr)

19:30 – Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo štvrtok pred 18.00 h aktualizoval oficiálny počet civilných obetí zabitých od začiatku invázie Ruska na Ukrajine.

Zahynulo už približne 249 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 533 ľudí. Je to nárast oproti stredajším údajom, keď bolo hlásených 227 mŕtvych a 525 ranených, píše britská stanica Sky News.


Zo zabitých bolo približne 17 detí a 27 žien, uvádza sa v aktualizovanej správe.
OHCHR uviedol, že jeho údaje sú mimoriadne podhodnotené, pretože používa prísnu metodológiu a započítava len potvrdené obete a ranených. (tasr)

19:23 – Rusko vypracovalo plán na verejné popravy ľudí na Ukrajine, keď už ruskí vojaci dobyjú mestá. Chce tak zlomiť odpor obyvateľstva. Vo štvrtok o tom informovala americká tlačová agentúra Bloomberg, ktorú citoval britský denník Guardian.


Bloomberg sa odvoláva na predstaviteľa európskej spravodajskej služby a ten povedal, že Moskva načrtla stratégie, ako zlomiť morálku Ukrajincov a odstrašiť ich od bojov proti ruským silám, keď už mestá padnú pod kontrolu Kremľa.


Predstaviteľ povedal, že Moskva plánuje tvrdo zasahovať proti protestom, zatýkať odporcov a prípadne vykonávať verejné popravy, píše Bloomberg. (tasr)

19:09 – Čoskoro by sa malo konať aj tretie kolo rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, oznámil poradca prezidenta Zelenského.

18:58 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Západ, aby zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že inak bude Rusko postupovať do zvyšku Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


„Ak nemáte právomoc zatvoriť oblohu, tak mi dajte lietadlá!“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. „Ak už my nebudeme, Bože chráň, na rade budú Lotyšsko, Litva, Estónsko,“ varoval a dodal: „Verte mi.“

18:50 Prejav Vladimira Putina:

Česká televízia ČT24 odvysielala ďalší príhovor ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremľa opäť zopakoval, že na Ukrajine prebieha „špeciálna operácia denacifikácie a demilitarizácie krajiny“.

Opäť nepoužil slovo vojna a tvrdí, že Rusi sa iba bránia ukrajinskej agresii, aj keď o nej neexistujú žiadne dôkazy. Práve naopak, ruská armáda už týždeň bombarduje najväčšie ukrajinské mestá, rakety dopadajú aj na rezidenčné oblasti. A to napriek tomu, že Kremeľ zavádza tvrdeniami o inteligentných armádnych systémoch, ktoré zasahujú len strategické vojnové ciele. Putin obvinil ukrajinskú armádu, že civilistov používa ako ľudské štíty. 

Odporúčané
Prejav Vladimira Putina: Rusi a Ukrajinci sú jeden národ Prejav Vladimira Putina: Rusi a Ukrajinci sú jeden národ 3. marca 2022, 18:19

18:48 – Ľudia na Slovensku chcú pomáhať Ukrajincom. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.
Podľa výsledkov prieskumu 61 percent Slovákov je ochotných pomôcť Ukrajincom vecným darom. Polovica oslovených by chcela prispieť prípravou a distribúciou jedla, 37 percent opýtaných chce pomôcť dobrovoľnícky a zhruba štvrtina obyvateľov by pomohla s ubytovaním. (tasr) 

18:43 – Ukrajinská a ruská strana sa v rámci druhého mierového rokovania dohodli na zabezpečení humanitárnych koridorov, cez ktoré budú môcť evakuovať civilistov. Tvrdí to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú stranu. (denník n)

18:36 –Ruský nálet v Černigove zasiahol obytnú časť, zahynuli minimálne dve desiatky ľudí. Denník New York Times zverejnil video, ktoré predtým overil podľa geolokácie. 

18:31 – Vláda povolila prelety ozbrojených síl členských krajín NATO vzdušným priestorom SR na účel podpory operácií na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržanie mieru a stability v euroatlantickom priestore, humanitárnych misií, cvičení vo vzdušnom priestore SR a prepravy delegácií, materiálu, umožnenia leteckých opráv a tankovania za letu nad územím SR. Vyplýva to z aktualizovaného materiálu o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl na území SR na prvý polrok, ktorý odsúhlasil kabinet v stredu na online rokovaní. (tasr)

18:16Slovenská republika daruje na pomoc Ukrajine vojenský materiál, vláda rozhodla o uvoľnení finančných prostriedkov na tento účel vo výške 6,27 milióna eur. Vyplýva to z uznesenia, ktoré kabinet prijal na svojom štvrtkovom rokovaní. (tasr)

18:00 – Ruský ropný gigant Lukoil vo štvrtok vyzval na okamžité zastavenie bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o jednu z prvých veľkých ruských firiem, ktorá sa vyslovila proti invázii Moskvy. Správu neskôr priniesla aj agentúra Reuters.

Predstavenstvo spoločnosti vyjadrilo znepokojenie nad prebiehajúcimi tragickými udalosťami na Ukrajine a úprimnú sústrasť všetkým, ktorých táto tragédia zasiahla, uviedla spoločnosť vo vyhlásení. (tasr)

17:50 – Ruský prezident Vladimir Putin má prejav k celému svetu. Vysiela ho napríklad česká televízia ČT24 aj s prekladom v reálnom čase. 

17:32 – V Rusku vymývajú mozgy školákom: Kremeľ ich poučil o „nevyhnutnosti špeciálnej operácie“ na Ukrajine špeciálnym videom.

Odporúčané
V Rusku vymývajú mozgy školákom: Kremeľ ich poučil o „nevyhnutnosti špeciálnej operácie“ na Ukrajine špeciálnym videom V Rusku vymývajú mozgy školákom: Kremeľ ich poučil o „nevyhnutnosti špeciálnej operácie“ na Ukrajine špeciálnym videom 3. marca 2022, 16:04

17:14 – Ministri vnútra členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok popoludní v Bruseli dohodli na prijatí smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. 

Správu na svojom účte na Twitteri potvrdila eurokomisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Ministri tak prijali stredajší návrh Európskej komisie o aktivácii smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov, ktorá sa vzťahuje na utečencov z Ukrajiny. V praxi to znamená, že utečenci dostanú povolenie na pobyt, budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti. (tasr)

17:03 – Sieť predajní s oblečením Mango dočasne zatvára všetky prevádzky v Rusku.

16:51 – Ruský poslanec Rifat Šajchutdinov vyhlásil, že Moskva začala plánovať inváziu na Ukrajinu pred 12 mesiacmi. Informáciu priniesla vo štvrtok britská stanica BBC. „Nepripravovali sme to, túto operáciu, svojvoľne,“ povedal Šajchutdinov, ktorý je členom Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu.

„Prípravy trvali rok, možno aj dlhšie. Pochopili sme, čo (sa deje), a vopred sme ich varovali,“ povedal v dennom politickom diskusnom programe Čas ukáže na ruskej televíznej stanici Prvý kanál. Poslanec v diskusnej relácii tvrdil, že Rusko by bolo napadnuté, keby samo nepodniklo útok. (tasr)

16:40 – Tehotná utečenka z Ukrajiny začala rodiť v autobuse cestou z Humenného. 

„Za Sencom musel konvoj náhle zmeniť smer. V jednom z autobusov začala rodiť žena. Policajti okamžite zareagovali a ženu preložili do služobného vozidla, aby ju mohli čo najskôr prepraviť do nemocnice. Času bolo málo, cestou do pôrodnice sa situácia začala komplikovať,“ uviedla polícia v statuse.

Odporúčané
Tehotná utečenka z Ukrajiny začala rodiť v autobuse cestou z Humenného. Policajti ju preložili do auta a zaviezli do pôrodnice Tehotná utečenka z Ukrajiny začala rodiť v autobuse cestou z Humenného. Policajti ju preložili do auta a zaviezli do pôrodnice 3. marca 2022, 14:38

16:35 – Rada Európskej únie očakáva, že po žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostane v najbližších dňoch aj od Gruzínska a Moldavska žiadosti o uznanie za kandidátov na členstvo v EÚ


Tlačová agentúra Belga vo štvrtok uviedla, že Rada EÚ (členské štáty) túto možnosť očakáva, čo agentúre potvrdil nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia EÚ.


Medzitým tlačová agentúra AFP priniesla správu, že Gruzínsko vo štvrtok oficiálne požiadalo o členstvo v EÚ. Oznámil to gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. (tasr)

16:29 Ruskú delegáciu vedie počas rokovaní s Ukrajinou hlavný vyjednávač Vladimir Medinskij, Ukrajinu zastupuje šéf parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija.


Agentúra DPA spresnila, že bieloruská štátna televízia už odvysielala zábery oboch delegácií sediacich za rokovacím stolom. Kým zástupcovia Ruska mali obleky, Ukrajinci sa objavili v olivovozelených vojenských svetroch. Arachamija mal na hlave šiltovku. Zástupcovia oboch strán si na začiatku stretnutia podali ruky. Mierové rozhovory sa odohrávajú na bližšie nešpecifikovanom mieste za západe Bieloruska. (tasr)

16:15 Druhé kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začalo. Na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informovala agentúra AP.


„Hlavnými bodmi programu sú okamžité zastavenie paľby, prímerie a vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov zo zničených alebo z neustále ostreľovaných miest,“ napísal na Twitteri Podoľak.

15:50O čom bol telefonát medzi Macronom a Putinom?

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok počas 90-minútového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva plánuje dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine či už vojenskou, alebo diplomatickou cestou. 


„Klamete sám seba,“ povedal Macron Putinovi. „Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina skončí izolovaná, oslabená a na veľmi dlhý čas pod sankciami,“ tlmočil agentúre Reuters slová šéfa Elyzejského paláca jeho poradca. „Rusko má v úmysle pokračovať v nekompromisnom boji proti militantom z nacionalistických ozbrojených skupín,“ povedal Putin podľa prepisu telefonátu, ktorý zverejnil Kremeľ.


Podľa Putina povedú pokusy o spomalenie diplomatických rozhovorov o konflikte len k dodatočným požiadavkám na Kyjev.


Francúzsky prezident Emmanuel Macron Putina varoval, že robí veľkú chybu. (tasr)

15:40 – Minister obrany Jaroslav Naď je v nemocnici. „Budem ok, len obličkový kameň si vybral ten ,najvhodnejší‘ čas a minimálne dnes a zajtra budem v nemocnici,“ napísal na Facebooku. 

15:38 Ruský oligarcha Oleg Deripaska, ktorý má blízko ku Kremľu a na ktorého Západ uvalil sankcie, vyzval vo štvrtok na ukončenie vojny na Ukrajine. 

„Mier je veľmi dôležitý!“ napísal multimiliardár na sociálnej sieti Telegram. Podľa jeho slov bolo „šialené“ stále odkladať rokovania o mieri.


Deripaska, známy svojimi dobrými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, zároveň varoval pred jadrovou hrozbou z Ukrajiny, ktorá má na svojom území ešte 15 jadrových blokov a tri sklady palivových tyčí – nevynímajúc jadrovú elektráreň v Černobyli, ktorá bola poškodená v roku 1986. (tasr)

15:31 – Gruzínsko vo štvrtok oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii, oznámil tamojší premiér Irakli Garibašvili. (tasr)

15:24 – Rokovací stôl, za ktorým dnes budú sedieť diplomati z Ukrajiny a Ruska, už je pripravený. 

15:20 – Ruské ozbrojené sily sa pokúšajú o blokádu Mariupola, povedal vo štvrtok starosta tohto strategicky významného prístavného mesta Vadym Bojčenko.


„Pokúšajú sa tu vytvoriť blokádu, rovnako ako v Leningrade,“ uviedol Bojčenko vo vyhlásení. Blokáda Leningradu (dnešného Petrohradu) nacistickým Nemeckom trvala viac ako dva roky a štyri mesiace a vyžiadala si státisíce civilných obetí. (tasr) 

15:13 – Prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila, že EÚ stojí pri Slovensku, ak ide o zvládanie pomoci pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Hlava štátu sa dnes stretla s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Bratislave.

„Ako Európska únia sme už spravili mnohé kroky na zastavenie ruskej agresie na Ukrajine vrátane veľmi prísnych sankcií, ktoré znižujú schopnosť Ruska viesť vojnu. V istej miere sa dotknú aj nás, pretože budú mať ekonomické dopady aj v medzinárodnom priestore, ale je to naša cena za slobodu a za bezpečnejšiu Európu,“ skonštatovala Čaputová na sociálnej sieti.
Ako dodala, Európska únia už robí aj ďalšie kroky vrátane znižovania závislosti od energetických surovín z Ruska.

14:57Ministerka kultúry Milanová tvrdí, že zákaz mediálneho šírenia prokremeľského naratívu by mal trvať až do ukončenia ruskej agresie voči Ukrajine a dovtedy, kým Ruská federácia a jej pridružené médiá neprestanú s propagandou proti Únii a jej členským štátom. Povedala to v súvislosti s nariadením EÚ vylúčiť vysielanie RT a agentúry Sputnik na území Únie. Opatrenie dalo právny rámec aj pre pravidlá retransmisie na Slovensku. (tasr)

14:44 – Estónska nákladná loď sa údajne potopila po výbuchu neďaleko Odesy. Dvaja členovia posádky prežili, štyria sú nezvestní, píše Nexta.

14:26 – Ruské rakety zasiahli rezidenčnú oblasť v Černigove. Podľa tamojších úradov sa v tejto oblasti nenachádza žiadna vojenská infraštruktúra, len niekoľko škôl, škôlok a nemocnice.

14:19 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron mal vo štvrtok 90-minútový telefonát s Vladimirom Putinom, informuje agentúra AFP. Závery rozhovoru nie sú známe. 

14:05 – Ukrajinská delegácia je už na ceste na druhé kolo mierových rokovaní s Ruskom a rozhovory sa začnú o niekoľko hodín. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Twitter uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. (tasr)

13:59 – Ukrajinský minister Dmytro Kuleba naznačuje, že Rusi možno pripravujú ďalší útok pod falošnou vlajkou, ktorý by mohli namieriť na niektoré zo svojich teritórií. Hovorí, že by ním mohla byť oblasť Popovka.

13:55 – Ruským vojakom treba ponúknuť finančnú motiváciu aj povolenie na pobyt v Európskej únii, nech zložia zbrane. S takýmto nápadom prišiel poslanec Európskeho parlamentu Radek Sikorski z Poľska, ktorý svoju predstavu zverejnil v statuse na Twitteri.

Sikorski vyzval predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby Európska únia strategicky použila svoju „mäkkú silu“, čo predstavuje spôsob vplyvu bez použitia vojenskej sily.

„Môžeme ruským vojakom ako dezertérom ponúknuť 3 000 eur a trojročné pracovné povolenie,“ napísal Sikorski na Twitteri s odvolaním sa na historickú skúsenosť, keď takto motivovalo západné Nemecko obyvateľov socialistickej Nemeckej demokratickej republiky na prekročenie Berlínskeho múru.

Odporúčané
Dajme ruským vojakom 3 000 eur a trojročné pracovné povolenie v EÚ, navrhol europoslanec. Rusov treba motivovať k dezercii, tvrdí Dajme ruským vojakom 3 000 eur a trojročné pracovné povolenie v EÚ, navrhol europoslanec. Rusov treba motivovať k dezercii, tvrdí 3. marca 2022, 11:07

13:44Starosta hlavného mesta Vitalij Klyčko tvrdí, že situácia je momentálne pod kontrolou. 

Kyjevský starosta dodal, že cez noc nedošlo k nijakým obetiam na životoch. Uviedol tiež, že silné výbuchy, o ktorých ráno informovali s odvolaním sa na svedkov mnohé médiá, boli spôsobené tým, že ukrajinská protivzdušná obranou zneškodnila ruské rakety.
Dodal tiež, že v priebehu dňa bude opravené potrubie na vykurovanie, ktoré bolo v stredu poškodené v dôsledku ruského ostreľovania.


Kyjevom otriasli v noci na štvrtok prinajmenšom štyri silné výbuchy, informovali o tom ráno mnohé médiá s odvolaním sa na výpovede a videozáznamy svedkov explózií. (tasr)

13:39 – Jedna z najväčších kryptomenových búrz na svete Binance obmedzila prístup pre ruské spoločnosti aj jednotlivcov zo sankčných zoznamov. Práve kryptomeny môžu byť pre bohatých ľudí cestou, ako sa vyhnúť plošnému blokovaniu majetku. 

13:32 – Rusko a Ukrajina sa dnes stretnú na druhom kole rokovaní neďaleko poľských hraníc. Poslanec David Arakhamia, člen ukrajinskej delegácie, povedal, že Ukrajina sa snaží dohodnúť aspoň na humanitárnom koridore.

13:23 – Občianske združenie IPčko pripravuje krízovú linku pomoci v ukrajinskom jazyku. „V nasledujúcich hodinách pripravujeme vďaka Orangeu a Človeku v ohrození spustenie krízovej linky pomoci v ukrajinskom jazyku,“ spresnil riaditeľ IPčka Marek Madro.

13:19 – Biden žiada kongres, aby schválil pomoc Ukrajine vo výške 10 miliárd dolárov. (washington post)

13:10 – Superluxusná jachta Dilbar v hodnote vyše 600 miliónov dolárov je už v rukách nemeckých úradov. Jej vlastníkom je ruský miliardár Ališer Usmanov, na ktorého v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu uvalila sankcie Európska únia, ktorá mu zmrazila majetok.

Nemecké úrady podľa informácií zverejnených magazínom Forbes jachtu zadržali v prístave v Hamburgu, kde kotvila od minulého októbra. Nemecko sa k medializovaným správam o zhabaní plavidla zatiaľ nevyjadrilo, pričom Forbes informácie získal od troch nezávislých zdrojov.

Odporúčané
Nemci zhabali superluxusnú jachtu ruského oligarchu za 600 miliónov dolárov Nemci zhabali superluxusnú jachtu ruského oligarchu za 600 miliónov dolárov 3. marca 2022, 13:05

13:01 – Spoločnosti Škoda a Volkswagen ukončujú produkciu vozidiel v Rusku. Rovnako minimálne dočasne zastavia aj export. 

12:54 – Twitterom sa šíria ďalšie zábery bombardovania v oblasti Černihiv. 

12:46 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok odmietol špekulácie, že ruské úrady plánujú po invázii na Ukrajinu zaviesť stanné právo s tým, že zabránia Rusom opustiť krajinu. 


Peskov na brífingu ďalej uviedol, že prezident Vladimir Putin zvolá vo štvrtok Bezpečnostnú radu Ruskej federácie. Nekonkretizoval však, o čom budú najvyšší štátni predstavitelia a šéfovia obranných a bezpečnostných zložiek rokovať. (tasr, reuters)

12:37 – Šéf RTVS Jaroslav Rezník priznal, že spravodajstvo o napadnutí Ukrajiny Ruskom prišlo v televíznom vysielaní RTVS s oneskorením nielen v porovnaní s rozhlasovým spravodajstvom verejnoprávneho média, ale i reportovaním ostatných televízií. „I v tejto súvislosti som prijal abdikáciu bývalého šéfa sekcie spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana,“ dodal Rezník.


Spresnil, že prvé správy o vypuknutí konfliktu v rozhlasovom vysielaní prišli ráno okolo 4.00 h, následne sa začali objavovať v pravidelných intervaloch. Prvé správy v televízii sa objavili okolo pol ôsmej ráno. „Je pravda, že tento čas od 6.00 h, keď o dianí začali informovať iné televízie, nám bohužiaľ ušiel,“ skonštatoval Rezník. (tasr)

12:26 – Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny oznámil, že prechádza do protiofenzívneho režimu. 

12:19 – V stredu požiadalo o vydanie cestovného pasu 10 492 ľudí. Ide o rekordný počet žiadateľov. Polícia apeluje na verejnosť, aby nešírila paniku.

Podľa slov polície pri enormnom počte žiadateľov sa nedalo vyhnúť zdržaniu a dlhým zástupom ľudí. „Z našej strany sme urobili maximum, na oddeleniach dokladov sme zabezpečili maximálny počet pracovníkov. Na prijímanie žiadostí o vydanie dokladov využívame všetky pracoviská. Ich chod je počas stránkových hodín zabezpečený nepretržite, bez obedňajšej prestávky,“ skonštatovala hovorkyňa polície s tým, že vyhotovovanie dokladov zabezpečuje Národné personalizačné centrum, ktorého kapacity sú naplnené.


Polícia eviduje podobný rekord z 23. mája 2012, keď o doklady žiadalo 7 773 občanov. (tasr)


12:15 Od vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny prekročilo ukrajinsko-maďarské hranice 120 000 ľudí, tvrdí šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.


Podľa spravodajského servera Index.hu Gulyás v Budapešti na tlačovej besede povedal, že kabinet sa snaží koordinovať činnosť občianskych organizácií a prispel im aj na humanitárnu pomoc sumou 1,3 miliardy forintov (3,4 milióna eur), pričom bolo otvorených šesť centier pomoci. (tasr)

12:08 – Ikea je ďalšou európskou spoločnosťou, ktorá prestane pôsobiť na území Ruska a Bieloruska. Ovplyvní to 15-tisíc zamestnancov.

12:01 – Ruské veľvyslanectvo je pobúrené pomaľovaním pamätníka na Slavíne. „Žiadame obnoviť pamätník v pôvodnej podobe v súlade s dohodou medzi vládou Ruskej federácie a vládou Slovenskej republiky o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny z roku 1995. Očakávame reakciu,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo na sociálnej sieti. Dodalo, že na Slavíne je pochovaných 6 845 vojakov a dôstojníkov Červenej armády, ktorí zomreli za oslobodenie Slovenska od fašizmu.

Ministerstvo zahraničných vecí ruskému veľvyslanectvu pripomína, že o hroby a pamätníky ruských vojakov a všetkých tých, ktorí sa podieľali na oslobodení našej krajiny v 2. svetovej vojne, sa Slovenská republika stará príkladne a s najvyššou úctou. 

Rezort žiada ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. „A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia, a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945,“ uviedol komunikačný odbor. (tasr)

11:52 – Pomaľovanie časti vojenského pamätníka Slavín v Bratislave podľa primátora hlavného mesta Matúš Valla nepomôže nikomu. Vo svojej reakcii uviedol, že je dosť príležitostí poskytnúť Ukrajincom podporu, nemusí sa však pritom zneuctiť pietne miesto a národná kultúrna pamiatka.

„Nikto z tých, ktorí na Slavíne ležia, za túto vojnu nemôže. Obráťme, prosím, našu pozornosť voči tým, ktorí vojnu spôsobili a ktorí ju môžu zastaviť. Zachovajme pokoj a nevzbudzujme vášne,“ vyzval Vallo. 

11:45 – Europoslankyňa Monika Beňová odsúdila pomaľovanie bratislavského Slavína. 

„Je neetické a nevhodné, pomaľovať pietne miesto obetí vojny akýmikoľvek farbami, aj symbolizujúcimi Ukrajinu. Červená armáda oslobodila našu krajinu a bojovali v nej vojaci rôznych národov a národností. Zaslúžia si náš rešpekt a úctu. Bojovali za naše oslobodenie od fašizmu,“ pripomenula. 

11:41 – Podpredseda ruskej Štátnej dumy Piotr Tolstoj naznačil, že cieľom Moskvy je zmeniť vládnuci režim na Ukrajine. Uviedla to vo štvrtok belgická televízna stanica RTBF na svojej webovej stránke s odkazom na televíznu debatu zameranú na vojnu na Ukrajine, na ktorej sa v stredu večer prostredníctvom telemostu zúčastnil aj po francúzsky hovoriaci Tolstoj.


Tolstoj v jednom zo svojich živých vstupov do debaty kritizoval Belgicko. Pýtal sa, načo dodáva zbrane do krajiny, ktorá sa o dva až tri týždne úplne zmení. (tasr)

11:33 – Mesto Cherson je momentálne pod kontrolou Ruska, starosta mesta však podľa denníka Kyiv Independent vyrokoval pre civilistov podmienky, za ktorých môže naďalej nad mestom viať ukrajinská vlajka. 

V meste momentálne platí:

  • Prísny zákaz vychádzania od 20.00 do 6.00 h.
  • Autá môžu jazdiť len za denného svetla.
  • Do mesta môžu vojsť len autá, ktoré prevážajú potrebné zásoby ako jedlo a lieky.
  • Občania môžu chodiť sami alebo v skupinách po dvoch. Na požiadanie musia zastaviť. Nesmú sa postaviť ruským silám.

11:28 – Predajca nábytku JYSK zatvoril v Rusku všetkých svojich 13 pobočiek. 

11:21 Francúzsko zabavilo jachtu Amore Vero, ktorá patrí spoločnosti, ktorej hlavným akcionárom je Igor Sečin, šéf ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť.

11:14 – Slovenské občianske združenie Post Bellum zabezpečuje bojujúcim Ukrajincom ochranný a zdravotnícky materiál. Pridalo sa tým k svojej sesterskej rovnomennej organizácii z Česka, ktorá vyhlásila finančnú zbierku už v prvý deň konfliktu na Ukrajine. (tasr)

11:01Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve zopakoval svoje včerajšie vyjadrenia o tom, že americký prezident Joe Biden chce tretiu svetovú vojnu. Odvoláva sa pritom na údajné vyhlásenia amerického prezidenta a dodáva, že takáto vojna by mohla byť jedine jadrová. Tvrdí tiež, že táto alternatíva momentálne existuje len v hlavách politikov zo Západu a Rusi nad ňou nepremýšľajú. (bbc) 

Lavrov
Zdroj: TASR/AP

11:00 – Ruský minister zahraničných vecí Lavrov tvrdí, že ukrajinská vláda je neonacistický režim. Tvrdí tiež, že v ukrajinských mestách gangy rabujú obchody, aj keď na to neexistujú ďalšie dôkazy, upozornila BBC. 

Lavrov zároveň vyhlásil, že Ukrajinci sa teraz pokúšajú využiť civilistov ako ľudské štíty. (bbc)

10:59 – Litovská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že začala preverovať podozrenia z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ku ktorým údajne došlo počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. (tasr)

10:53 – Lotyšsko darovalo Ukrajine 90 dronov. 

10:46 – Ukrajinský prezident Zelenskyj pokračuje v motivačných prejavoch, ktoré zverejňuje na svojom Instagrame. Svojmu ľudu odkázal, že sa neplánuje vzdať za žiadnych okolností. „A ak si niekto myslí, že po prekonaní tohto všetkého budeme Ukrajinci, my všetci, vystrašení, zlomení či odovzdaní, tak o nás len nič nevie. O Ukrajine nič nevie.“ Hlava štátu tvrdí, že keď Ukrajincov nezastavili vojny, okupácie či výbuch jadrovej elektrárne, nestane sa tak ani teraz. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

10:33 – Británia vo štvrtok oznámila nové sankcie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú zamerané proti ruským spoločnostiam podnikajúcim v leteckom a vesmírnom priemysle. Tie nebudú mať po novom prístup k britským poisťovacím a zaisťovacím službám.


„Ruským spoločnostiam v leteckom alebo vesmírnom priemysle bude zabránené využívať poisťovacie alebo zaisťovacie služby so sídlom v Spojenom kráľovstve priamo alebo nepriamo... Ide o reakciu na inváziu Ruska na Ukrajinu,“ uvádza sa vo vyhlásení britského ministerstva financií. (tasr)

10:24 – Čína vraj žiadala Rusko, aby nezačalo s vojnou počas olympiády, tvrdia spravodajské služby. 

Vladimir Putin sa síce 4. februára na otváracom ceremoniáli olympiády stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, avšak spravodajské zdroje nevedeli potvrdiť, či ho o čakanie požiadal osobne. Denník New York Times uvádza, že Čína musela o pripravovanej ruskej invázii vedieť.

Odporúčané
Čína vraj žiadala Rusko, aby nezačali s vojnou počas olympiády, tvrdia spravodajské služby Čína vraj žiadala Rusko, aby nezačali s vojnou počas olympiády, tvrdia spravodajské služby 3. marca 2022, 10:32

10:18 – Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán označil vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za vyvážené a korektné až do posledného obdobia. V rozsiahlom rozhovore pre provládny týždenník Mandiner zverejnenom vo štvrtok Orbán povedal, že Putin všetko, na čom sa kedy dohodli, dodržal. Premiér zdôraznil, že Maďarsko nevetovalo sankcie proti Rusku a že záujmom Maďarska je mier.


„Vypuknutím vojny vznikla pre Maďarsko nová situácia. V nej treba znovu zadefinovať ciele a záujmy Maďarska. Čo sa týka sankcií, nevetovali sme ich, ale ani Európskej únii nebránili, aby ich voči Rusku uplatnila. Teraz je najdôležitejšia jednota Európskej únie,“ povedal maďarský ministerský predseda.

10:09Turecký dron Bayraktar je ničivou zbraňou Ukrajiny v boji proti Rusku. 

Ukrajinci už o ňom zložili veselú pesničku, ukrajinské ministerstvo obrany sa pýši škodami, ktoré dokázal narobiť ruským konvojom, a samotní ruskí vojaci sa musia mať neustále na pozore, či im nelieta nad hlavou.

Takto by sa dal opísať turecký dron Bayraktar TB2, ktorý sa v posledných dňoch stal zrejme najznámejším dronom na celom internete. My sme sa o ňom porozprávali s bezpečnostným analytikom Vladimírom Bednárom.

Ukrajinské ozbrojené zložky na svojich sociálnych sieťach od uplynulého víkendu zverejnili viacero videí, ktoré zachytávajú útoky Bayraktaru na ruské vojenské konvoje. Dron ničil všetko, čo mu vošlo do cesty a na čo Ukrajinci mierili. Ruský protilietadlový raketový komplet, tanky, obrnené transportéry, ale aj palivový konvoj na logistickú podporu jednotiek.

10:00 – Vedci z Národnej akadémie vied v Bielorusku vystupujú proti vojne, ktorú rozpútali ruské ozbrojené sily. V otvorenom liste žiadajú okamžité zastavenie používania bieloruského územia na útok na Ukrajinu.

9:52 – Vojnový konflikt na Ukrajine otriasa celým svetom vrátane finančných trhov. Slovákov, ktorí si sporia vo fondoch, treba podľa investičného analytika spoločnosti FinGO.sk Františka Burdu upokojiť, aby sa neuváženým výberom úspor zbytočne nepopálili. Mali by, naopak, vedieť, že súčasná situácia na trhu môže priať aj vyšším ziskom.


„Aj po vypuknutí pandémie sme boli svedkami šialenstva, ktoré sa roztočilo na finančných trhoch doslova zo dňa na deň. Prudkým pádom akcie zareagovali aj na vojnu na Ukrajine, ktorá predstavuje oveľa vyššie riziko, než akým bol nový koronavírus. Aktuálna situácia prirodzene vyvoláva množstvo otázok hlavne medzi neskúsenými investormi, ktorí sa môžu báť o svoje úspory a majetok. Ale panika je zbytočná a treba zachovať pokoj,“ uviedol Burda. (tasr)

9:44 – Ruské ministerstvo školstva oznámilo, že školáci v celej krajine dostanú virtuálnu lekciu o tom, prečo je oslobodzovacia misia na Ukrajine nevyhnutnosťou.

Deti v školách aj škôlkach sa od šíriteľov propagandy Putinovho režimu dozvedia „o nebezpečenstve NATO pre Rusko“. Propagandisti odpovedia na otázku „prečo sa Rusko postavilo za ochranu civilistov Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky“. (bbc)

9:42 Predstavenstvo rozhlasovej stanice Echo Moskvy, ktorá je kritická voči Kremľu, rozhodlo väčšinou hlasov o jej likvidácii. Týka sa to aj internetovej stránky stanice, oznámil vo štvrtok podľa agentúry AFP jej šéfredaktor Alexej Venediktov s tým, že vysielanie Echa Moskvy pokračuje na platforme YouTube. (tasr) 

9:35 – Za posledných 24 hodín do štvrtka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12130 osôb, z toho za štvrtok ráno 4127 osôb.

9:28 – Charkov, Černihiv a Mariupol sú napriek intenzívnemu ostreľovaniu ruských vojsk stále v ukrajinských rukách, uvádza sa v správe britského ministerstva obrany zverejnenej vo štvrtok ráno. 


Hlavná časť ruského vojenského konvoja, ktorý sa postupne presúva ku Kyjevu, je podľa rezortu obrany stále viac než 30 kilometrov od hlavného mesta. Túto kolónu vozidiel spomalili ukrajinský odpor, mechanické poruchy a zápchy, píše ministerstvo s tým, že za uplynulé tri dni dosiahla len malý pokrok. (tasr, the guardian

9:20 – Politik Alojz Hlina chce premaľovať hotel Kyjev do farieb ukrajinskej vlajky. Zatiaľ hľadá horolezcov, ktorí by boli ochotní nainštalovať na budovu ukrajinskú vlajku, na čo už podľa svojich slov dostal povolenie od majiteľa hotela. 

9:17 – Po zásahu pri ostreľovaní horí sklad ropy v Černihive. Portál Nexta zverejnil zábery z rôznych uhlov. 

9:10 – Medzinárodný olympijský výbor zakáže Rusku účasť na najbližšej paralympiáde. (nexta)

8:58 – Nemecká vláda schválila dodávku 2 700 protilietadlových rakiet na Ukrajinu, uviedol vo štvrtok pre agentúru AFP zdroj z prostredia spolkového kabinetu oboznámený so situáciou.

Vláda schválila ďalšiu podporu pre Ukrajinu, ktorá zahŕňa dodávku protilietadlových rakiet sovietskej výroby typu STRELA, používaných predtým armádou komunistického východného Nemecka, vysvetlil spomínaný zdroj.


Spolková republika ešte v januári oznámila, že nebude poskytovať Ukrajine zbrane, ale namiesto toho ponúkla zásielku 5 000 prílb. (tasr)

8:51 – Polícia vyšetruje poškodenie vojenského pamätníka Slavín. „Doposiaľ neznámy páchateľ ho poškodil modrou a žltou farbou, ktorou natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním,“ informujú policajti na sociálnej sieti. 

8:42 – Francúzsko vyzvalo svojich občanov, aby opustili Rusko. 

8:33 Ukrajinským hlavným mestom Kyjev otriasli v noci na štvrtok prinajmenšom štyri silné výbuchy, bezprostredne však nebolo zrejmé, čo zasiahli. Informovali o tom ráno spravodajské stanice Sky News a BBC.

K explóziám, z ktorých videozáznam zhotovili očití svedkovia, došlo okolo 3.00 h ráno miestneho času (2.00 h SEČ). Dva výbuchy otriasli údajne centrom metropoly, zatiaľ čo ďalšie dva boli hlásené v blízkostí jednej zo staníc metra.


Výbuchy zazneli len niekoľko hodín po tom, ako v Kyjeve hlásili inú silnú explóziu, ku ktorej došlo neďaleko ukrajinského ministerstva obrany, medzi tzv. južnou železničnou stanicou a hotelom Ibis. Budova vlakovej stanice utrpela menšie škody, železničná premávka však naďalej pokračovala. Obete ani zranených z miesta nehlásili. (tasr) 

8:19 – Fotka zrejme zachytáva ruské vojenské lode čakajúce pri Kryme.

8:12 – Ekonóm Gary Hufbauer tvrdí, že sankcie Západu voči Rusku budú mať výrazný vplyv na ekonomiku tejto krajiny, je však nepravdepodobné, že zastavia jeho útok na Ukrajinu. „Sankcie určite uškodia ekonomike. Spôsobiť ujmu krajine a jej ekonomike však nie je to isté, ako zmeniť názor jej politických lídrov,“ uviedol Hufbauer, ktorý skúmal sto prípadov uvalenia sankcií počas 20. storočia – od prvej svetovej vojny po inváziu Iraku do Kuvajtu.

8:04 – Prezidentka telefonovala s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Zhodli sa, že Slovensko potrebuje energetickú nezávislosť od Ruska. „Našou prvoradou a spoločnou snahou musí byť pomoc Ukrajine a solidarita s ľuďmi, ktorých vojna vyhnala zo svojich domovov. Rakúsko je pripravené pomôcť aj Slovensku, ak sa nápor na hraniciach bude zvyšovať,“ dodala. 

7:57 – Video z ukrajinského mesta Irpiň zachytáva škody po bombardovaní. 

7:52 – Streamovacia služba Spotify zatvára svoje kancelárie v Rusku v reakcii na aktuálnu situáciu. 

7:44Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu. „Ruskí okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční,“ napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy. (tasr)

7:36 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že jeho krajine sa podarilo prekaziť zákerné plány Ruska, pričom vyzdvihol hrdinský vzdor ukrajinskej armády a obyvateľstva voči ruskej invázii.

„Sme národ, ktorý zmaril plány nepriateľa za týždeň. Plány, ktoré sa písali roky – zákerné plány plné nenávisti voči našej krajine, našim ľudom,“ uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na jeho účtoch na sociálnych sieťach.

Podľa Zelenského stále viac okupantov uteká späť do Ruska Ukrajinský prezident tvrdí, že ruskí vojaci sú len „zmätené a zneužité deti“. (tasr, afp, cnn)

7:32 – Podľa ukrajinského ministerstva obrany sa vo vodách Čierneho mora pohybuje vyloďovací oddiel Čiernomorskej flotily Ruskej federácie. Na Odesu mieria aj tri raketové člny a štyri veľké lode s výsadkármi.

7:23 – Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v noci na štvrtok uviedol, že od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny pred vojnou už milión ľudí. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide zrejme o najrýchlejšie stúpajúci počet ľudí utekajúcich z jednej krajiny v tomto storočí.

Tento údaj tohto úradu OSN sa rovná približne dvom percentám populácie Ukrajiny, v ktorej podľa štatistík z konca roka 2020 žije približne 44 miliónov ľudí.

7:20 – Viceminister obrany Kazachstanu tvrdí, že jeho krajina v konflikte nepodporuje Rusko ani Ukrajinu. „Konflikt nemá nič s Kazachstanom,“ vyhlásil. (tasr)

7:14 – Predseda vlády Eduard Heger v noci navštívil koordinačné centrum v Sobranciach, ktorého úlohou je zabezpečiť chod hraničných priechodov. Vo Vyšnom Nemeckom potom opäť povzbudil ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine a skontroloval vývoj situácie na hranici. „Považujem za veľmi dôležité, aby sme prichádzajúcim poskytli rýchlu pomoc a podporu.“

7:02 – Svetová banka oznámila v noci na štvrtok, že zastavuje všetky svoje prebiehajúce projekty v Rusku a v Bielorusku. (tasr)

6:55 – Pracovná skupina bude odhaľovať a stíhať ruských oligarchov.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v stredu oznámil, že spúšťa činnosť pracovnej skupiny, ktorá bude odhaľovať a stíhať skorumpovaných ruských oligarchov a porušovateľov sankcií uvalených na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


„Ministerstvo spravodlivosti využije všetky svoje právomoci na zhabanie majetku jednotlivcov a subjektov, ktorí tieto sankcie porušujú,“ uviedol Garland v oznámení o tom, že spúšťa pracovnú skupinu KleptoCapture (Lov na kleptokratov).


„Nenecháme kameň na kameni v našom úsilí vyšetrovať, zatýkať a stíhať tých, ktorých trestná činnosť umožňuje ruskej vláde pokračovať v tejto neoprávnenej vojne,“ povedal Garland. (tasr)

Odporúčané
Ideme si po vaše majetky, jachty, luxusné byty a súkromné lietadlá, odkázal Biden ruským oligarchom Ideme si po vaše majetky, jachty, luxusné byty a súkromné lietadlá, odkázal Biden ruským oligarchom 2. marca 2022, 21:51

6:53 – Ruská armáda dnes ráno ostreľovala budovu Vojenskej fakulty Štátnej univerzity v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny, informoval o tom šéf regionálnej vojenskej správy Dmytro Žyvyckyj.

6:41 V hlavnom meste Kyjev rozprávali na tlačovej konferencii traja vojaci z Ruska, ktorých zajali. Všetci tvrdia, že pôvodne si mysleli, že pôjdu cvičiť na Ukrajinu, píše Unian. Vladimir Putin osobne vydal rozkaz na inváziu až na konci februára.

Zajatci tvrdia, že úloha od ruského prezidenta znela, aby postupovali na Kyjev a pomáhali armáde potláčať „protiprávne konanie ukrajinského civilného obyvateľstva“.

V posledných dňoch sa objavilo veľa videí, ako ruskí zajatci hovoria, že nechceli ísť bojovať a pôvodne očakávali, že sa len zúčastnia na cvičení. Aj v takých prípadoch môže ísť o ukrajinskú propagandu, nie je možné overiť, či ruskí vojaci nerozprávajú vo videách pod nátlakom. 

6:30 – Starosta ukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev v ešte v stredu neskoro večer naznačil, že toto mesto nachádzajúce sa na juhu krajiny ovládli ruskí vojaci, informovali televízia BBC a agentúra Reuters. AFP dnes s odvolaním sa na ukrajinské úrady túto informáciu potvrdzuje.

Kolychajev uviedol v príspevku na sociálnej sieti Facebook, že na zasadnutí mestskej rady boli dnes ozbrojení návštevníci a že ruským vojakom povedal, že v Chersone sa nenachádza ukrajinská armáda. Zároveň uviedol, že ruské jednotky nariadili zákaz vychádzania od 20.00 h večer do 6.00 h ráno. 


„Zatiaľ je takto. Veje nad nami ukrajinská vlajka, a aby to tak bolo aj naďalej, tieto požiadavky musia byť splnené. V tejto chvíli nemám viac čo ponúknuť,“ cituje Kolychajeva BBC, ktorá uviedla, že vyhlásenie starostu nedokázala nezávisle overiť. (tasr, afp)

6:22 – Ukrajinské úrady tvrdia, že v noci pri leteckých útokoch na mesto Izium charkovskej oblasti zomrelo niekoľko civilistov vrátane dvoch detí. Prvé videa za úsvitu zachytávajú zničené budovy po bombardovaní. Informácie týkajúce sa obetí nie je možné nezávisle overiť. Explózie v noci hlásili aj z ďalších oblastí, okrem hlavného mesta Kyjev bolo počuť sirény aj v mestách Žytomyr, Ľvov, Luck a Ivano-Frankivsk.

 

6:00 – Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu v stredu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy na Ukrajine, ku ktorým údajne prišlo od roku 2013. Vyšetrovanie sa bude zaoberať aj konfliktom, ktorý na Ukrajine vypukol po nedávnej ruskej invázii. Oznámil to hlavný prokurátor ICC Karim Khan. 

Khan uviedol, že súd začne vyšetrovanie na základe žiadosti o prešetrenie situácie na Ukrajine, ktoré ICC predložilo 39 krajín vrátane Slovenska. (tasr)

5:50 – Americké ministerstvo obrany v noci na štvrtok oznámilo, že presunie na iný termín plánovaný test jadrovej balistickej strely, aby sa Spojené štáty vyhli akémukoľvek nedorozumeniu v súvislosti s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť ruské jadrové sily do stavu pohotovosti. 

„Aby sme ukázali, že nemáme v úmysle zapojiť sa do žiadnej akcie, ktorá by mohla byť nepochopená… minister obrany nariadili presunutie testu našej medzikontinentálnej balistickej rakety typu Minuteman III, ktorý bol naplánovaný na tento týždeň,“ uviedol hovorca Pentagónu John Kirby.

Domov
Zdieľať
Diskusia