Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2022, 10:32
Čas čítania 0:44
Adam Novosad

Čína vraj žiadala Rusko, aby nezačali s vojnou počas olympiády, tvrdia spravodajské služby

NEWS ČÍNA VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Západné spravodajské služby vyrukovali s tvrdením, že Čína musela o invázii Ruska na Ukrajinu vedieť vopred, pretože ho požiadala, aby ju preložilo.

Čína požiadala Rusko, aby s inváziou na Ukrajinu počkalo do skončenia zimných olympijských hier v Pekingu, tvrdia spravodajské služby.

Zdroje zo spravodajského prostredia americkej administratívy aj európskych štátov podľa New York Times potvrdili, že predstavitelia čínskeho režimu na začiatku februára požiadali Ruskú federáciu, aby svoju inváziu na Ukrajinu preložila na dátum po skončení olympijských hier.

Vladimir Putin sa síce 4. februára na otváracom ceremoniáli olympiády stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, avšak spravodajské zdroje nevedeli potvrdiť, či ho o čakanie požiadal osobne. New York Times uvádzajú, že Čína musela o pripravovanej ruskej invázii vedieť.

Olympijské hry v Pekingu sa skončili záverečným ceremoniálom 20. februára, pričom Putin situáciu na východnej Ukrajine eskaloval v prejave 21. februára a inváziu začal 24. februára.

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin pózujú pred spoločným stretnutím v Pekingu 4. februára 2022.
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin pózujú pred spoločným stretnutím v Pekingu 4. februára 2022. Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin

Stretnutie Putina so Si Ťin-pchingom sa v Pekingu nieslo v priateľskej atmosfére. Rusko s Čínou zverejnili vyhlásenie, v ktorom tvrdili, že spoločné partnerstvo „nemá hranice“ a obidve krajiny odsúdili rozširovanie NATO.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Reportéri New York Times oslovili čínsku ambasádu v USA s otázkou, či je to pravda, veľvyslanectvo však tieto správy poprelo. Hovorkyňa ambasády Liu Pengyu uviedla, že ide o špekulácie, ktorých cieľom je poškodiť dobré meno Číny.

Domov
Zdieľať
Diskusia