Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2022, 21:51
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš TASR

Ideme si po vaše majetky, jachty, luxusné byty a súkromné lietadlá, odkázal Biden ruským oligarchom

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

USA pripravuje ďalší balík sankcií proti Rusku, tentoraz sa dotkne armády Ruska.

Spojené štáty uvalia ďalšie sankcie na Rusko, ale aj Bielorusko z dôvodu invázie na Ukrajinu, uviedol v stredu Biely dom.


„USA prijmú opatrenia, aby zobrali na zodpovednosť Bielorusko za to, že umožnilo Putinovi inváziu na Ukrajinu, aby oslabili ruský obranný sektor a jeho vojenskú silu v budúcich rokoch; opatrenia, ktoré budú cieliť na najdôležitejšie zdroje ruského bohatstva a ktoré zakážu ruským aerolíniám vstúpiť do vzdušného priestoru USA,“ uviedol Biely dom.

Sankcie pribúdajú, Európska únia v stredu uvalila ďalšie sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na čiernom zozname EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov.

Ruskí predstavitelia v stredu oznámili, že ukrajinskú delegáciu očakávajú na druhom kole mierových rozhovorov vo štvrtok. Témou rokovaní má byť podľa ruských vyjednávačov aj prímerie.

Aktuálne vyjadrenia Bieleho domu môžu mať aj taktický charakter, Spojené štáty sú však bezpochyby pripravené na ďalšie sprísnenie v prípade, že Putin odmietne uzavrieť mier a bude naďalej ostreľovať na diaľku civilné ciele. 

Pracovná skupina bude odhaľovať a stíhať ruských oligarchov

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v stredu oznámil, že spúšťa činnosť pracovnej skupiny, ktorá bude odhaľovať a stíhať skorumpovaných ruských oligarchov a porušovateľov sankcií uvalených na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


„Ministerstvo spravodlivosti využije všetky svoje právomoci na zhabanie majetku jednotlivcov a subjektov, ktorí tieto sankcie porušujú,“ uviedol Garland v oznámení o tom, že spúšťa pracovnú skupinu KleptoCapture (Lov na kleptokratov).


„Nenecháme kameň na kameni v našom úsilí vyšetrovať, zatýkať a stíhať tých, ktorých trestná činnosť umožňuje ruskej vláde pokračovať v tejto neoprávnenej vojne,“ povedal Garland.


Americký prezident Joe Biden vo svojom prejave o stave únie v utorok večer varoval ruských miliardárov, že táto pracovná skupina nájde a skonfiškuje ich jachty, luxusné byty, súkromné lietadlá, pripomína AFP.

„Prichádzame si po vaše protizákonne nadobudnuté majetky,“ upozornil Biden.

Domov
Zdieľať
Diskusia