Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022, 10:30
Čas čítania 5:51
Dominik Vetrák

10 tipov, ako hrať Elden Ring a poraziť ťažkých bosov (Návod)

TECH ELDEN RING
Uložiť Uložené

Na čo si dávať pozor, keď začneš hrať Elden Ring, a aké tipy a triky využiješ počas hrania?

Elden Ring je jedna z najlepšie hodnotených hier histórie. Ide o ozajstný videoherný skvost, ktorý trpí len preto, že vyšiel v problémovom technickom stave s rôznymi chybami. Nebyť nich, neexistovalo by takmer nič, čo by sme hre mohli vytknúť. 

Vytvorilo ju japonské štúdio From Software, ktoré je známe svojimi náročnými hrami. Sú v nich silní nepriatelia, ktorí ťa niekedy dokážu zabiť na jednu-dve rany. Elden Ring je však iný. 

Hra má otvorený svet, takže môžeš ísť, kamkoľvek chceš. Je na tebe, či sa vydáš objavovať jaskyne a hrady, vďaka čomu budeš mať silnejšiu postavu, alebo si veríš natoľko, že rovno pôjdeš proti bosovi. V takej obrovskej hre sa však ľahko stratíš, a preto sme si pre teba pripravili niekoľko užitočných tipov, vďaka ktorým hru zvládneš lepšie a neodradí ťa jej obťažnosť. Niektoré z nich môžeš začať využívať aj po 50 hodinách hrania.

Tento článok je pre začiatočníkov a hráčov, ktorí sa pri hraní trápia. Pre skúsených hráčov nepôjde o žiadne novinky. Ak ti tipy na hranie pomôžu, podpor nás a staň sa členom Refresher+.

Odporúčané
Andrej Bičan nám prezradil, ako fungovalo ovládanie Maxihry, či niekto podvádzal a prečo sa relácia skončila (Rozhovor) Andrej Bičan nám prezradil, ako fungovalo ovládanie Maxihry, či niekto podvádzal a prečo sa relácia skončila (Rozhovor) 20. februára 2022, 16:30

1. Čo najskôr získaj užitočné predmety

V hre sa nachádza hneď niekoľko predmetov, ktoré ti výrazne pomôžu. Čím skôr si zaobstaraj nástroje na vyrábanie predmetov a munície. Nájsť môžeš aj obetnú halúzku s názvom Sacrificial Twig. Ak ju budeš nosiť v brnení a zomrieš, zlomí sa a ty prežiješ. Keď porazíš jedného z hlavných bosov, získaš predmet zvaný The Great Rune. Tie poskytujú veľké výhody, zvyšujú zdravie a iné štatistiky, no najskôr si ich musíš aktivovať v špeciálnych vežiach. Aby však fungovali úplne, musíš nájsť alebo kúpiť a použiť Rune Arc z inventára.

Veľmi dôležité je aj to, aby si hľadal predmety zvané Golden Seed a Sacred Tear. Golden Seed sú zlaté semienka, nachádzajú sa pri žltých stromoch, ktoré sa nedajú prehliadnuť. Zvyšujú počet fľašiek, ktorými si obnovuješ stratené zdravie alebo mágiu. Sacred Tear zase zvyšuje množstvo zdravia či mágie, ktoré sa ti obnovia na jedno použitie fľašky. Nájdeš ich v zrúcaninách kostolov.

Ak potrebuješ viac informácií, klikaj sem a neváhaj googliť a zistiť, kde presne nájdeš všetko potrebné. Pri Elden Ring objavíš množstvo nejasností či príbehových zákutí, ktoré ti nebudú jasné. Neboj sa a vyhľadaj pomoc online. 

2. Privolávaj pomocníkov a iných hráčov, aby ti pomohli

Summony sú pomocníci ovládaní umelou inteligenciou. Najprv musíš získať Spirit Calling Bell (tu je návod) a Spirit Ashes. Sú to rôzne „talizmany“, z ktorých každý privolá iných pomocníkov. My sme si napríklad obľúbili dvojicu kostlivcov.

Títo pomocníci zamestnávajú nepriateľa a uberajú mu zdravie. Iste, nezničia ho, ale dajú ti dosť času na to, aby si sa uzdravil alebo ho napadol odzadu. Privolať ich môžeš vždy, keď na obrazovke vidíš tento symbol. 

Ešte väčšou pomocou sú hráči online. V hre Elden Ring si môžeš na pomoc zavolať nejakého iného hráča, aby ti napríklad pomohol v boji s ťažkým bosom alebo aby ti pomohol prejsť ťažkú jaskyňu plnú množstva nepriateľov. Nemaj pocit, že podvádzaš. Tvorcovia hry prikladajú spolupráci hráčov veľký význam, tak ju neváhaj využiť! 

3. Objavuj, objavuj, objavuj a znač si mapu

Odporúčame, aby si preskúmal každú časť mapy. Všade sa odohráva nejaká zaujímavá udalosť, alebo narazíš na novú postavu, získaš nový predmet a podobne.

Nezabúdaj sa vracať na už odhalené miesta a rozprávaj sa s postavami v hre aj viackrát. Niekedy ti dajú nový predmet či úlohu až po tom, čo napríklad porazíš nejakého bosa. Elden Ring má zaujímavo vymyslenú mapu. Okrem ohnísk slúžiacich na rýchle cestovanie po svete na nej nenájdeš žiadne odkazy a ikony. Na mape si môžeš miesta záujmu vyznačiť rôznymi ikonami, automaticky sa ti však na mape nič nezobrazí.

Znie to ako tip od hráčov z minulého storočia, no nehanbi sa zapisovať si, ktorá postava sa kde nachádzala a čo od teba chcela. V hre totiž nie je žiaden denník záznamov a úloh, takže po niekoľkých hodinách už zabudneš, čo chcela daná postava, a po 20 hodinách zabudneš, že nejaká postava na začiatku hry aj bola, hoci ti zadala dôležitú úlohu s bohatou odmenou. 

Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring.
Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring. Zdroj: Bandai Namco/From Software

4. Ak je bos ťažký, nechaj si ho na neskôr, nič sa nestane. Neboj sa však veľkých nepriateľov

V predošlých hrách od štúdia From Software si sa v príbehu a hre ďalej nepohol, kým si daného veľkého bosa nezabil. Lenže tu sa môžeš jednoducho otočiť a skúsiť svoje šťastie a zručnosti inde. Zavítaj do iného regiónu, postav sa iným nepriateľom a vráť sa silnejší! 

Zároveň sa neboj veľkých nepriateľov či drakov. Pri pohľade na nich tuhne krv v žilách, ale často platí, že čím väčší, tým menej obratný a rýchly, čo vieš využiť vo svoj prospech. 

Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring.
Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring. Zdroj: Bandai Namco/From Software

5. Vylepšuj si vybavenie a skúšaj rôzne zbrane 

Vo väčšine hier od štúdia From Software si si vybavenie mohol vylepšiť desaťkrát na úroveň napríklad Longsword+10. V Elden Ring to môžeš urobiť až 25-krát, respektíve 10-krát pre špeciálne zbrane. Takže nezabúdaj, pravidelne si ich vylepšuj, rovnako ako ďalšie svoje vybavenie.

Zároveň skúšaj nové zbrane a nepozeraj sa iba na to, aké silné sú (údaje pri sekcii physical či magic). Niektoré zbrane ti môžu viac zapasovať do štýlu tvojho boha, a aj keď majú slabšie štatistiky, zistíš, že sú vlastne lepšie ako tie s lepšími vlastnosťami. Je nebezpečné zvyknúť si iba na jeden štýl boja s jednou zbraňou a neskúšať nové veci. 

6. Kontroluj okolie a hľadaj tajné miestnosti

Elden Ring sa oplatí hrať online už len preto, že na zemi si môžeš nájsť odkazy od ostatných hráčov. Tí ti napríklad poradia, že je pred tebou pasca alebo že máš udrieť do steny, za ktorou sa objaví tajná miestnosť. Nespoliehaj sa však iba na správy iných hráčov. Preskúmaj každú časť oblasti, hľadaj skryté cesty a skús sa dostať na strechy budov, odkiaľ sa zase dá dostať k skrytým oblastiam. 

7. Využívaj štít a následný útok Guard Counter

Zdvihni štít, a len čo pocítiš váhu nepriateľovej zbrane, stlač tlačidlo na silný útok. Tvoja postava sa napriahne, uhne sa ďalšiemu útoku (niekedy to nestačí a schytáš druhý útok súpera, takže si to vždy musíš dobre načasovať) a silno udrie svojou zbraňou. Ak máš silnú zbraň, položí to nepriateľa na kolená.

Elden Ring pre začiatočníkov: 10 tipov a rád, ako hru hrať a prejsť
Odporúčané
RECENZIA: Gran Turismo 7 (PS5) RECENZIA: Gran Turismo 7 (PS5) 2. marca 2022, 12:30

V prvom rade však ide o výborný mix obrany a útoku a dokonalú zbraň proti väčšine nepriateľov, dokonca aj proti bosom. Skúsenejší hráči hier od štúdia From Software už hrajú aj bez štítu, no začiatočníkom odporúčame začať so štítom.

8. Stráž si váhu, inak sa nebudeš môcť uhýbať rýchlo

V štatistikách sa môžeš pozrieť na to, koľko vecí unesieš. Túto schopnosť si môžeš zlepšovať zvyšovaním výdrže/Endurance. Povedzme, že môžeš niesť 100 bodov váhy. Celé tvoje vybavenie však váži 71 bodov, čím sa dostane nad 70 % hranicu.

Vtedy sa spomalia tvoje kotúle, takže nepriatelia ťa skôr zasiahnu. Hra ťa na to prakticky neupozorní, takže ak chceš odskakovať ďalej a rýchlejšie, niečo zahoď alebo si zvýš výdrž. 

Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring.
Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring. Zdroj: Bandai Namco/From Software

9. Uzdravuj sa pravidelne a vždy najprv získaj runy

Neriskuj, keď nemusíš. Je veľmi lákavé zasadiť súperovi posledný úder, no ak máš málo života (niekedy je málo aj menej ako 70 %), radšej odskoč a doplň si zdravie. Nepriateľ ťa dokáže prekvapiť novým kombom, neznámymi údermi, mágiou, alebo sa ti spoza chrbta vynorí nový nepriateľ a nečakane ťa zabije. Keď sa tak stane, prídeš o takzvané runy, ktoré využívaš na kupovanie vecí a zlepšovanie postavy.

Následne sa po runy môžeš vrátiť na miesto, kde si zomrel, no ak zomrieš aj druhýkrát, runy navždy zmiznú. Nebuď ako my, že na ceste k runám sa zastavíš pri ďalších nepriateľoch a zbytočne riskuješ. Niekedy ťa zabije aj slabý nepriateľ, ak máš smolu a nedáš si pozor. Ak stratíš niekoľko tisíc rún, dosť ťa to zamrzí. 

10. Sústreď sa na jedného nepriateľa

V Elden Ring ťa dokáže zabiť aj prašivý polmetrový potkan. Podarí sa mu to aj na dva údery (najmä zo začiatku, keď nemáš veľa zdravia). Sústreď sa preto vždy iba na jedného nepriateľa, kontroluj si ich rozmiestnenie okolo seba a nepúšťaj ich za chrbát.

Vždy zabi jedného a až potom sa obráť k druhému. Ideálne si nepriateľov oddeľ, aby si bojoval s jedným-dvomi a nie s celou partiou (napríklad do jedného streľ z diaľky kušou či lukom a on za tebou príde sám). 

Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring.
Tipy pre začiatočníkov: Ako prejsť Elden Ring. Zdroj: From Software/propagační materiál

Bonus: Neboj sa „podvádzať“ a zvyšovať si level

Ak je hra aj tak veľmi ťažká, môžeš začať „grindovať“. Ide o opakovanie tej istej činnosti s cieľom získať zdroje potrebné na zlepšenie postavy. V tomto prípade to znamená, že si nájdeš nejaké miesto s nepriateľmi, na ktorých zarobíš veľa rún a dokážeš ich zlikvidovať celkom jednoducho. Ak také miesto nevieš nájsť, toto video ti poradí. Za hodinu-dve sa môžeš dostať o niekoľko levelov vyššie a výrazne si tým hru zjednodušíš. 

P. S.1: Zdá sa to ako samozrejmé, ale stlačením pravého analógu R3 (okrúhle tlačidlo na ovládači alebo stredné tlačidlo na myške) sa kamera zameria na jedného nepriateľa.

P. S. 2: Nič žiariace lebky na zemi. Sú v nich zlaté runy, ktoré po použití z inventáru dodajú runy na vylepšenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia