Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2022, 22:01
Čas čítania 0:35
Ivan Koribanič

VIDEOREPORTÁŽ: Mladá žena dnes rodila priamo na hranici. Zuzana Čaputová chce urýchliť vybavovanie utečencov

VIDEO REPORTÁŽE Z UKRAJINY UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Situáciu na hranici sledujeme už niekoľko dní priamo v teréne.

Na hranicu s Ukrajinou dnes prišla prezidentka Zuzana Čaputová. Priniesla humanitárnu pomoc, stretla sa so zástupcami samospráv a navštívila miestne provizórne zariadenia pre utečencov.

Všetci zainteresovaní podľa nej robia úžasnú robotu, príjem na hranici sa však podľa nej hlavne z pohľadu byrokracie musí zrýchliť. „Skráti sa administratívne vybavovanie jednotlivých ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Je dôležité, aby takto postupovali aj ostatné hraničné priechody. Pretože tí, ktorí takto čakajú, sú ženy a maličké deti.“

Na hranicu ďalej prúdi pomoc z celého Slovenska aj Česka. Zástupcovia organizácií, ktoré tu pôsobia, odkazujú tým, ktorí chcú pomôcť, nech si energiu nechajú aj na neskôr.

Momentálne je na hranici podľa Antona zo Spišskej charity dosť rúk. „To nie je záležitosť dvoch-troch dní. Čiže ten entuziazmus si treba uchovať, netreba si teraz vybúchať všetku energiu na niečo, čo možno teraz nemá ani taký veľký zmysel. Bude vás veľmi treba o týždeň, o mesiac, o dva mesiace.“

Domov
Zdieľať
Diskusia