Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2022, 7:46
Čas čítania 19:35
Adam Novosad

ZÁZNAM: Konflikt Rusko – Ukrajina: Separatisti oficiálne požiadali Putina, aby vojensky zakročil na Donbase

NEWS DONBAS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou sledujeme počas celého dňa naživo.

• USA varovali Kyjev, že Rusko chystá bezprostredný útok na Ukrajinu už v najbližšom čase. Ukrajina vyhlásila v reakcii na hroziacu inváziu výnimočný stav.

• Lídri separatistických republík z Donecku a Luhansku oficiálne požiadali Kremeľ, aby zakročil proti ukrajinskej armáde na Donbase.

• Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby „udržiavali mier“ v separatistických oblastiach Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty.

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


0:10 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prehovoril k Ukrajincom. Vyhlásil, že sa dnes pokúsil zatelefonovať Vladimirovi Putinovi, ale telefonát sa mu nepodarilo uskutočniť. „Výsledkom bolo ticho, aj keď Donbas je miesto, kde by malo byť ticho.“

23:55 – Európska únia žiada Rusko, aby nijako ďalej nezvyšovalo napätie vyslaním svojich vojsk do separatistických republík.

23:30 – Zatvorené je už aj medzinárodné letisko v meste Dnepropetrovsk. 

23:20 – Ukrajina urgentne požiadala o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v reakcii na žiadosť separatistických republík na Donbase o pomoc zo strany ruskej armády.

23:10 – Situácia v Kyjeve je napätá. „Takéto vystrašené som doteraz ukrajinské hlavné mesto nevidel,“ uviedol Vladislav Davidzon z think-tanku Atlantická rada. 

Všetci si podľa neho v Kyjeve myslia, že sa čoskoro niečo udeje, uviedol. Ľudia z ukrajinskej administratívy dnes podľa neho vyzerali nervózne.

23:00 – Letisko v Charkove na severovýchode Ukrajiny, pár desiatok kilometrov od ruských hraníc, je zatvorené až do rána.

22:30 – Spojené štáty tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin je už maximálne pripravený zaútočiť na Ukrajinu v plnom rozsahu.


„Odhadujeme, že (Putin) sa momentálne blíži k takmer 100-percentnému nasadeniu všetkých (ozbrojených) síl, ktorých vyslanie sme predpokladali,“ povedal novinárom zmienený predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity. (tasr)

22:25 – Proruskí separatisti tvrdia, že sa ukrajinská armáda snaží preniknúť cez obrannú líniu Luhanskej ľudovej republiky. Ukrajina opakovane vyhlásila, že nepodnikla ani nepodnikne žiadne vojenské akcie na Donbase.

22:20 – Ruská televízia odvysielala ohňostroje, po ktorých nasledoval prejav Vladimira Putina o potrebe obrany vlasti. V televízii sa už hovorí o údajných ukrajinských sabotéroch na Kryme.

21:55 – Kremeľ oznámil, že lídri Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky oficiálnym listom požiadali Vladimira Putina, aby im „pomohol poraziť agresiu ukrajinských ozbrojených síl“.

Proruskí separatisti od Ruska žiadajú, aby „odvrátilo obete medzi civilistami a humanitárnu katastrofu nad Donbase“. Zverejnené dokumenty boli podľa fotografií podpísané už v utorok 22. februára 2022.

21:50 – Ukrajinská tajná služba varovala, že Ruská federácia sa v evakuovanom chemickom závode Titan pokúsi zinscenovať útok, ktorý poslúži ako zámienka na inváziu. Ruské vojenské jednotky sa zhromažďujú popri hraniciach.

21:35 – Vyhlásenie výnimočného stavu umožňuje ukrajinským úradom obmedziť pohyb či zakázať demonštrácie „v záujme národnej bezpečnosti a verejného poriadku“ a prípadne zaviesť aj ďalšie reštrikcie.


Výnimočný stav bude od polnoci zavedený na celom území Ukrajiny okrem Doneckej a Luhanskej oblasti, v ktorých už platí od roku 2014.


Na Ukrajine je možné vyhlásiť výnimočný stav na 30 dní a v niektorých oblastiach až na 60 dní. Ak to bude potrebné, výnimočný stav môže neskôr o najviac 30 dní predĺžiť ukrajinský prezident. (tasr)

21:25 – V Donecku hlásia rozsiahle výpadky elektriny a najnovšie aj internetu.

21:23 – Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v stredu uviedla, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu by mohlo dôjsť k vysídleniu až piatich miliónov ľudí.


„Ak Rusko bude pokračovať v tejto ceste, mohlo by podľa našich odhadov spôsobiť novú utečeneckú krízu, jednu z najhorších, akým svet v súčasnosti čelí,“ povedala Thomasová Greenfieldová s tým, že domovy by muselo opustiť možno až päť miliónov osôb. (tasr)

21:20 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba informuje o správach z okupovaného Krymu, kde v chemickom závode Titan evakuovali všetkých pracovníkov nočnej zmeny. 

„Toto môže byť príprava na ďalšiu zinscenovanú ruskú provokáciu. Moskva zdanlivo vo svojich pokusoch sfalšovať zámienku na ďalšiu agresiu nemá žiadne hranice,“ uviedol.

21:15 – Ukrajinský parlament schválil v stredu v súvislosti s hrozbou útoku zo strany Ruska celoštátny výnimočný stav. Platiť začne od polnoci zo stredy na štvrtok a potrvá 30 dní.

21:00 – Členské štáty Európskej únie v stredu popoludní definitívne schválili balík sankcií voči Rusku, ktorý EÚ ohlásila už predošlý deň, pričom ide o reakciu na porušenie územnej celistvosti Ukrajiny zo strany Ruska.

Aktuálne tak na sankčnom zozname figuruje už dovedna 555 jednotlivcov a 52 inštitúcií a firiem, uvádza sa v tlačovej správe Rady EÚ.


EÚ novými sankciami voči Rusku reaguje na uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky za nezávislé štáty zo strany Moskvy a následné vyslanie vojsk do týchto oblastí.

20:35 – Česká vláda uvažuje nad sprísnením pravidiel pre vstup ruských občanov do ČR. V stredu to po rokovaní vlády uviedol minister vnútra Vít Rakušan.

„Zvažujeme, či by nemali byť sprísnené pravidlá pre vstup ruských občanov do Českej republiky. A to napríklad v podobe špeciálnych víz pre občanov Ruskej federácie, ktorí sú perzekvovaní,“ povedal Rakúšan.

Minister dodal, že vyzve svojich rezortných kolegov z členských štátov EÚ, aby od Rusov na hraniciach vyžadovali biometrické pasy. „Aby sme mali istotu, že kto sem vstupuje, je skutočne tým človekom,“ vysvetlil.

20:10 – Celoplošný útok Ruska na Ukrajinu by mal zničujúce následky pre celý svet, povedal v stredu generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v príhovore na pôde Valného zhromaždenia OSN. 


V súvislosti s ukrajinsko-ruskou krízou čelí náš svet „nebezpečenstvu“, pokračoval Guterres, pričom upozornil, že ďalšia vojenská eskalácia môže v regióne vyvolať rozsiahlu humanitárnu krízu.

Generálny tajomník OSN vyzval všetky strany konfliktu, aby umožnili „bezpečný a nerušený prístup“ humanitárnym organizáciám, a to aj do oblastí východnej Ukrajiny, ktoré nie sú pod kontrolou vlády v Kyjeve.


„Teraz je čas na zdržanlivosť, zdravý rozum a deeskaláciu,“ povedal Guterres a zdôraznil, že nie je priestor na činy alebo vyhlásenia, ktoré by súčasnú situáciu ešte vyostrili. 

Vojna na rusko-ukrajinských hraniciach.
Vojna na rusko-ukrajinských hraniciach. Zdroj: TASR

19:50 – Ruské obvinenia sú absurdné, Ukrajina nikdy na nikoho neútočila a neplánuje ani žiadnu ofenzívu, sabotáže či provokácie v Donbase, povedal v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v prejave pred Valným zhromaždením OSN. 

„Sme uprostred najväčšej bezpečnostnej krízy v Európe od druhej svetovej vojny. Táto kríza bola začatá len jednou stranou Ruskom,“ povedal Kuleba v reakcii na rozhodnutie Kremľa jednak uznať separatistické oblasti na východe Ukrajiny a následne do nich aj vyslať ruských vojakov.


„Musíme včas konať, každá hodina nečinnosti bude ťažko zaplatená veľkým počtom obetí nielen medzi vojakmi, ale aj medzi civilistami. Ukrajina očakáva rozhodné a adekvátne kroky zo strany OSN,“ uviedol Kuleba.

19:25 – Maďarsko musí zostať mimo vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, pretože najdôležitejším záujmom je jeho bezpečnosť, uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.


Situácia medzi Ukrajinou a Ruskom je podľa Orbána naďalej vážna, dokonca napätá. „Musíme všetko urobiť pre to, aby sa zabránilo vojne,“ zdôraznil.

19:10 – Reportér Michael Weiss z denníka The Daily Beast informuje, že podľa európskeho spravodajského dôstojníka sú proruskí separatisti na Donbase čoraz frustrovanejší z disciplíny ukrajinskej armády, ktorá odmieta odpovedať na provokácie paľbou.

18:55 – Predseda vlády SR Eduard Heger sa vo štvrtok v Bruseli zúčastní na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady. Venované bude aktuálnej situácii na Ukrajine.


Mimoriadny summit hláv štátov a predsedov vlád členských krajín EÚ v Bruseli o „agresívnych krokoch“ Ruska voči Ukrajine zvolal na štvrtok predseda Európskej rady Charles Michel.

18:35 – Z Ruska podľa svedkov prichádzajú smerom k Donecku dva konvoje s vojenskou technikou. Jeden z konvojov údajne obsahuje deväť tankov a vojenské vozidlo, ktoré nie je označené armádnymi insígniami.

 

18:30 – Viaceré internetové stránky ukrajinských štátnych inštitúcií vrátane webu vlády, parlamentu či ministerstva zahraničných vecí boli v stredu popoludní nedostupné alebo fungovali len obmedzene.

Minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov označil tento čin na sociálnej sieti Telegram za „ďalší masívny (kybernetický) útok na náš štát“. 

Vládne webstránky sa stali terčom hackerov už druhý raz za niekoľko dní – k podobnému útoku došlo aj minulý týždeň. Kyjev z nich viní Rusko. Moskva však akúkoľvek zodpovednosť v tejto veci odmieta. 

rusko
Zdroj: TASR/AP

18:05 – USA podľa magazínu Newsweek varovali ukrajinskú vládu, že najnovšie spravodajské informácie naznačujú bezprostredný útok ruskej armády v plnom rozsahu. Najväčšie riziko útoku údajne hrozí mestu Charkov na severovýchode.

17:45 – Európska únia sa chystá uvaliť sankcie nielen na ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, ale aj na hovorkyňu ministerstva zahraničných vecí Máriu Zacharovovú či šéfredaktorku Russian Today Margaritu Simonyanovú.

17:20 – V meste Kramatorsk, ktoré sa nachádza na Donbase, ale už roky je pod kontrolou ukrajinskej vlády, sa dnes koná protest na podporu Ukrajiny. Demonštranti v centre meste na obrovskom banneri hlásajú, že Kramatorsk patrí Ukrajine.

Mesto pritom leží na severe Doneckej oblasti, ktorú Rusko vo svojom uznaní separatistických republík zvolilo ako územie patriace Doneckej ľudovej republiky. V prípade ruskej invázie by sa tak Rusko pravdepodobne snažilo nad Kramatorskom prevziať kontrolu.

17:00 – Ukrajinská armáda oznámila, že proruskí separatisti na Donbase dnes do 17.00 h porušili prímerie 59-krát. Ostreľovanie si vyžiadalo život jedného ukrajinského vojaka.

16:55 - Turecko neuzná nijaký krok proti suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny, uviedol úrad tureckého prezidenta s tým, že ide o principiálny prístup Ankary.


Erdogan zdôraznil, že vojenská konfrontácia medzi Ruskom a Ukrajinou by nebola prospešná ani pre jednu stranu. Turecko podľa jeho slov podporuje cestu diplomacie a dialógu.

Apeloval na to, že diplomatické kanály by mali zostať otvorené. Zopakoval tiež, že Turecko je pripravené pomôcť pri hľadaní riešenia tejto napätej situácie. Putina pozval na rokovania do Turecka. (tasr)

16:30 – Webové stránky viacerých ukrajinských ministerstiev a štátnych orgánov zrejme čelia hackerskému útoku, a preto dočasne prestali fungovať. Nefungovali stránky ministerstva zahraničných vecí, parlamentu a ministerského kabinetu.

Investigatívny novinár Christo Grozev z projektu Bellingcat informuje, že do ukrajinského parlamentu opakovane niekto volal, aby nahlásil bombu. 

16:25 – Ruský prezident Vladimir Putin môže napáchať na Ukrajine ešte oveľa viac škôd a Spojené štáty sú preto pripravené reagovať ďalšími sankciami vrátane zablokovania dodávok technológií a súčiastok, ak šéf Kremľa bude naďalej eskalovať situáciu. 


„Prezident Putin má jednoznačne schopnosť urobiť oveľa viac ako doteraz,“ varoval v stredu námestník amerického ministra financií Wally Adeyemo.

V prípade eskalovania situácie zo strany Moskvy by podľa neho mohla administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zablokovať v ďalšej vlne sankcií prístup Ruska k obrovskému množstvu technologického tovaru vyrobeného v USA a v iných krajinách. (tasr)

16:15 – Reakcia Ruska na americké sankcie bude rázna. Uviedlo to v stredu ruské ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého odpoveď Moskvy možno nebude symetrická, ale zato citeľná. 


„Nemali by byť žiadne pochybnosti o tom, že na sankcie odpovieme rázne. (Reakcia) nemusí byť nevyhnutne symetrická, no bude dobre zacielená a citeľná,“ uviedol vo vyhlásení rezort ruskej diplomacie.


Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že USA zaviedli proti Moskve sankcie s cieľom „zmeniť kurz Ruska“. Avšak ani sankcie Moskvu nezastavia v tom, aby rozhodne bránila svoje záujmy, tvrdí ministerstvo zahraničia. (tasr)

15:55 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Západ a Moskvu, aby Kyjevu dali okamžité bezpečnostné záruky, ktoré by odvrátili hrozbu invázie zo strany Ruska. 


„Ukrajina potrebuje bezpečnostné záruky. Jasné, konkrétne a okamžité,“ uviedol Zelenskyj. „Som presvedčený, že Rusko musí byť medzi tými krajinami, ktoré poskytnú jednoznačné bezpečnostné záruky,“ dodal.


Zelenskyj upozornil na to, že o budúcnosti európskej bezpečnosti sa rozhoduje v súčasnej napätej situácii a hroziacej invázie zo strany Ruska. 

„Zhodujeme sa v názore, že o budúcnosti európskej bezpečnosti sa rozhoduje práve teraz, tu v našej domovine, na Ukrajine,“ povedal Zelenskyj novinárom na spoločnom brífingu s prezidentmi Poľska a Litvy – Andrzejom Dudom a Gitanasom Nausédom.

ukrajina, rusko
Zdroj: TASR/AP

15:45 – Rusko začalo v stredu evakuovať personál všetkých svojich diplomatických misií na Ukrajine. „Evakuácia personálu sa už začala,“ uviedol pre agentúru TASS predstaviteľ ruského veľvyslanectva v Kyjeve. Podľa svedka agentúry Reuters zvesili z ambasády ruskú vlajku.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že z bezpečnostných dôvodov v blízkom čase evakuuje zamestnancov veľvyslanectiev a generálnych konzulátov na Ukrajine.


Podľa rezortu čelia ruské diplomatické úrady v Kyjeve, Odese, Ľvove a Charkove opakovaným útokom, pričom viacerí ruskí diplomati boli vystavení vyhrážkam smrťou a došlo údajne aj k podpáleniu ich vozidiel. Rezort zároveň skonštatoval, že ukrajinské úrady na tieto udalosti nereagovali. (tasr)

15:15 – Turecký prezident Recep Erdogan telefonoval s Vladimirom Putinom. Podľa medializovaných správ ruskému prezidentovi oznámil, že vojenský konflikt na Ukrajine by nebol v nikoho záujme. Turecko podľa Erdogana odmieta akékoľvek kroky, ktoré by viedli k porušeniu ukrajinskej suverenity. (al džazíra)

15:00 – Líder separatistickej Doneckej ľudovej republike vyhlásil, že v Donecku zjednoduší proces získavania „občianstva“ pre Rusov.

14:40 – Ukrajinská pohraničná stráž vydala v stredu nové obmedzenia platné na hraniciach, pretože silnejú obavy, že hrozí bezprostredný vpád Ruska.


Medzi obmedzeniami je aj zákaz približovať sa v noci k hraniciam s Ruskom, s Bieloruskom a so separatistickými územiami na východe krajiny, uviedla pohraničná stráž v oznámení.

Zakázané je aj robiť videozáznamy a fotografie objektov pohraničnej stráže, pričom cudzinci už nemôžu vôbec, v žiadnej časti dňa, vstúpiť do pohraničnej oblasti. Pokiaľ ide o Čierne more a Azovské more na juhu Ukrajiny, lode tam majú zákaz opustiť prístav počas noci.

rusko
Zdroj: TASR/AP

14:25 – Na viacerých miestach v Moskve sa podľa ruských médií objavili nápisy: „Nie vojne!“

14:20 – Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v stredu vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin už neuznáva nezávislosť Ukrajiny podľa medzinárodného práva. 

„Prezident Putin vo svojom prejave (v pondelok) vyjadril postoj, ktorým poprel Ukrajinu ako zvrchovaný štát,“ povedal. Putinovo rozhodnutie uznať dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za samostatné štáty má podľa ministra pachuť revizionizmu a je to pokus o prepisovanie dejín.


„Vo všeobecnosti nedodržiava svoje sľuby, ani dané verejne, ani súkromne, či už prezidentovi (Emmanuelovi) Macronovi, alebo kancelárovi (Olafovi) Scholzovi,“ povedal o Putinovi Le Drian a spomenul francúzskeho aj nemeckého lídra.

14:10 – Spravodajské informácie tajných služieb hovoria o tom, že tretina ruskej armády rozmiestnenej pri hraniciach s Ukrajinou je momentálne „takticky nasadená“ na frontové pozície, informuje The Guardian.

Tieto pozície je pre Rusko možné udržať maximálne na pár dní, a tak ich bude nutné v najbližšom čase presunúť buď naspäť na základne, alebo vydať rozkaz na útok na Ukrajinu, tvrdia zdroje zo spravodajského prostredia.

13:50 – Z ruskej ambasády v Kyjeve bola stiahnutá vlajka Ruskej federácie. 

13:40 – Kyjev dnes navštívili poľský prezident Andrzej Duda a litovský prezident Gitanas Nauseda, ktorých privítala ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj.

ukrajina
Zdroj: Prezidentská kancelária UA

13:25 - Ruský veľvyslanec v Českej republike Alexandr Zmejevskij strávil v stredu asi 25 minút v sídle ministerstva zahraničných vecí v Prahe, kam ho predvolali, aby vysvetlil súčasné kroky Ruska, ktoré uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za samostatné štáty.

Vysvetlenie od ruského veľvyslanca žiadal námestník českého ministra zahraničných vecí pre riadenie právnej a konzulárnej sekcie Martin Smolek. Smolek ruskému veľvyslancovi Zmejevskému tlmočil rozhorčenie Českej republiky nad porušením medzinárodného práva, ktorého sa Rusko dopustilo uznaním nezávislosti dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny. 


Ruský veľvyslanec pri odchode zo sídla ministerstva nebol ochotný vyjadriť sa novinárom k priebehu stretnutia. (tasr)

13:10 – Vysokopostavený ruský zákonodarca Andrej Turčak počas stretnutia s lídrami separatistických krajín na východe Ukrajiny vyhlásil, že mierové riešenie konfliktu pravdepodobne nebude možné dosiahnuť so súčasnou vládou v Kyjeve.

12:50 – Rusko začalo s evakuáciou svojich diplomatických misií na Ukrajine.

12:45 – Zavedenie výnimočného stavu na Ukrajine musí najskôr schváliť ukrajinský parlament. Očakáva sa, že zákonodarcovia schvália nové bezpečnostné opatrenia ešte tento týždeň.


Výnimočný stav je na Ukrajine možné vyhlásiť maximálne na 30 dní, pričom v niektorých oblastiach ho možno vyhlásiť až na 60 dní. Ak to bude potrebné, výnimočný stav môže neskôr o najviac 30 dní predĺžiť ukrajinský prezident. Po vyhlásení výnimočného stavu sa budú môcť jednotlivé ukrajinské regióny samy rozhodnúť, aké bezpečnostné opatrenia zavedú v závislosti od potreby. (tasr)

12:30 - Európska únia plánuje uvaliť sankcie na ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, tvrdí Wall Street Journal.

rusko
Zdroj: TASR/AP

12:25 - Ukrajinská pohraničná stráž v reakcii na hrozbu ruskej invázie zavádza na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom špeciálne opatrenia. Obmedzená bude časť premávky, pobyt osôb zo zahraničia, používanie vysielačiek, natáčanie videa aj fotografovanie.

12:15 - Ukrajina začala v stredu povolávať do vojenskej služby záložníkov vo veku 18 až 60 rokov. Ukrajinské vojenské zložky v zálohe sa skladajú z približne 200.000 osôb a tvorí ich prevažne vojenský personál, ktorý slúžil v armáde v prvých rokoch osemročného konfliktu na východe Ukrajiny.


Záložníci budú do služby povolaní maximálne na obdobie jedného roka. Podľa dekrétu, ktorý podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, budú do služby povolaní bývalí dôstojníci i radoví vojaci, ktorí po skončení služby podpísali zmluvu na prechod do záložných zložiek. (tasr)

12:00 - Čína v stredu obvinila Spojené štáty zo zvyšovania napätia a šírenia paniky v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Stalo sa tak krátko po tom, ako Washington oznámil sankcie voči Moskve a uviedol, že bude pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine proti ruskej invázii.


Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jin uviedla, že USA posielaním zbraní Ukrajine zvyšujú napätie a vyvolávajú paniku.

„Ak niekto prilieva olej do ohňa a obviňuje ostatných... potom je toto správanie nezodpovedné a nemorálne,“ povedala Chua Čchun-jin, pričom v odpovedi na otázku o úlohe Číny pri riešení situácie obrátila pozornosť na Spojené štáty. (tasr)

11:50 - Proruskí separatisti údajne posielajú ukrajinským vojakom pôsobiacim v konfliktnej zóne na Donbase textové správy, ktoré obsahujú výzvu, aby čo najskôr oblasť opustili a zachránili si životy, pretože Ruská federácia schválila použitie armády mimo svojho územia.

11:45 - Ukrajina vyhlási výnimočný stav na najbližších 30 dní, uviedol šéf bezpečnostnej rady štátu Oleksij Danilov.

11:25 - Ruská štátna televízia Rusko-24 ukazuje vo vysielaní mapu, ktorá zobrazuje, aké územné dary údajne dostala Ukrajina od ruských cárov, ale aj komunistických lídrov za čias Sovietskeho zväzu.

Táto mapa sa vo vysielaní objavila pár dní po prejave ruského prezidenta. Vladimir Putin v prejave uviedol, že modernú Ukrajinu kompletne vytvorilo Rusko, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Ukrajina nemá nárok na štátnu suverenitu.

11:15 - Pápež František v stredu vyjadril znepokojenie nad situáciou na Ukrajine, ktorá podľa neho ohrozuje mier pre všetkých. 

„Napriek diplomatickému úsiliu v uplynulých týždňoch sa otvára čoraz viac alarmujúcich scenárov,“ povedala hlava katolíckej cirkvi počas generálnej audiencie vo Vatikáne pred mnohými veriacimi a pútnikmi.


František povedal, že v srdci nosí veľkú bolesť pre zhoršovanie sa situácie na Ukrajine. Pápež vyzval všetkých politických predstaviteľov, aby si spytovali svedomie.


„Žiadam všetky zainteresované strany, aby sa zdržali akéhokoľvek konania, ktoré spôsobuje väčšie utrpenie obyvateľstva,“ apeloval. (tasr)

11:05 - Ukrajinský parlament sa chystá prijať legislatívu, na základe ktorej budú môcť civilisti nosiť zbrane z dôvodu eskalujúceho konfliktu s Ruskom.

10:45 - Podľa Číny sankcie nie sú najlepším spôsobom, ako vyriešiť konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Čína sa k sankciám nepripojí. 

10:30 - Summit prezidentov Biden a Putina v tejto chvíli vyzerá nepravdepodobne. (cnn)

10:05 - Britské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že Kyjev, mesto s takmer troma miliónmi obyvateľov, je medzi možnými cieľmi Putinovho dobýjania.


„Myslíme si, že je vysoko pravdepodobné, že Kyjev je v jeho pláne,“ dodala. „To je jeden z dôvodov, prečo sme odporučili britským občanom, aby odišli, kým ešte fungujú komerčné lety, pretože situácia je krajne znepokojujúca,“ povedala Trussová.

10:00 - Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil doteraz oznámené sankcie na Rusko za veľmi mierne a mäkké. Vo chvíli, kedy hrozí ruský útok, je podľa neho potrebné urobiť rozhodnejšie kroky.

9:50 - Zahraničný výbor maďarského parlamentu predvolal na 2. marca predsedu vlády Viktora Orbána, aby ho vypočul v súvislosti s jeho schôdzkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorá sa konala 1. februára v Moskve.

9:45 - Slovensko vyzýva na jednotnú a ráznu odpoveď na rozhodnutie Ruska uznať separatistické ukrajinské oblasti, Doneckú a Luhanskú, za nezávislé.

V utorok to vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus, podľa ktorého musia byť súčasťou tejto reakcie aj „veľmi bolestivé sankcie“ voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Medzinárodné právo, nezávislosť či zvrchovanosť iného štátu pre ruské vedenie absolútne nič neznamenajú,“ vyhlásil Klus.

9:40 - Takto dnes ráno vyzerala jedna z hlavných ulíc ukrajinského mesta Luhansk, ktoré je centrom separatistickej Luhanskej ľudovej republiky. Ulica, ktorá bola kedysi plná áut a chodcov, v súčasnosti zíva prázdnotou.

9:35 - Ukrajina vyzvala svojich občanov, aby urýchlene opustili Rusko.

9:30 - Dmytro Kuleba, ukrajinský minister zahraničných vecí, vyhlásil, že Ukrajina potrebuje od západných partnerov viac sankcií na Rusko. 

„Teraz potrebujeme zintenzívniť tlak, aby sme zastavili Putina. Zasiahnite jeho ekonomiku a kamarátov. Zasiahnite viac. Zasiahnite tvrdo. Zasiahnite teraz,“ povedal Kuleba.

9:20 - Britská ministerka zahraničných vecí Liz Truss vyhlásila, že na Ukrajine očakáva plnohodnotnú ruskú inváziu.

9:10 - Satelitné zábery ukazujú, že na juhu Bieloruska pri ukrajinskej hranici bolo umiestnených ďalších vyše 100 vojenských vozidiel a desiatky vojenských stanov, informovala v utorok americká súkromná spoločnosť Maxar Technologies. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.


Zábery Maxaru, ktorý už týždne sleduje zhromažďovanie ruských síl, nemá Reuters možnosť nezávisle overiť. Zábery tiež ukazujú zriadenie novej poľnej nemocnice pri vojenskej posádke v západnom Rusku, blízko hranice s Ukrajinou, uviedla firma Maxar v oznámení. (tasr)

rusko, poľsko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

9:05 - Ukrajinská polícia dnes zintenzívni ochranu viac ako 100 zariadení kritickej infraštruktúry po celej krajine.

9:00 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok oznámil, že nariadil povolanie záložníkov počas mimoriadneho obdobia. Vo svojom videoodkaze spresnil, že ide len o občanov zaradených do operačnej zálohy. Podľa jeho slov nie je potrebná všeobecná mobilizácia. Povolanie sa týka záložníkov od 18 do 60 rokov po dobu maximálne 1 roka.

„Musíme zvýšiť pripravenosť ukrajinských jednotiek na všetky možné zmeny v operačnej situácii. Z rozhodnutia hlavného veliteľa ozbrojených síl sa v najbližšom období uskutočnia aj výcvikové tábory pre záložníkov v systéme územnej obrany,“ povedal Zelenskyj.

8:55 - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu uviedol, že Rusko je pripravené na dialóg a hľadanie diplomatického riešenia, avšak zdôraznil, že ruské záujmy a bezpečnosť občanov sú pre Moskvu „bezpodmienečné“.

„Naša krajina je vždy otvorená priamemu a čestnému dialógu pre diplomatické riešenie tých najťažších problémov, ale opakujem: záujmy Ruska a bezpečnosť našich občanov sú pre nás bezpodmienečné,“ uviedol Putin v prejave venovanom Dňu obrancov vlasti, ktorý je ruským štátnym sviatkom.

8:50 - Ukrajinská armáda hlási za včerajší deň 1 zabitého vojaka, 6 zranených osôb. 

8:40 - Kremeľ varoval, že Američania pocítia „finančné následky“ za sankcie, ktoré uvalili na Ruskú federáciu.

8:35 - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zrušil svoju schôdzku s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Po Putinových krokoch na Donbase podľa neho už stratila zmysel.

8:30 - Poľsko je „veľmi dobre pripravené na privítanie množstva Ukrajincov“ utekajúcich pred ruským útokom vo svojej krajine, povedala európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v utorok po rozhovoroch s námestníkom poľského ministra vnútra Bartoszom Grodeckým.

Eurokomisárka sa vo Varšave rozprávala s Grodeckým o plánoch jeho krajiny a prípravách rôznych scenárov, ktoré môžu nastať po pondelkovom rozhodnutí Moskvy uznať dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za samostatné štáty a poslať vojakov na ich územie – a možno aj do ďalších častí Ukrajiny.

8:05 - Utorňajšie vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena o prerozdelení jednotiek v Európe zahŕňa vyslanie 800 vojakov pechoty do pobaltského regiónu a až osem stíhacích lietadiel typu F-35 na niekoľko operačných miest pozdĺž východného krídla NATO, uviedol predstaviteľ USA pod podmienkou zachovania anonymity.

„Schválil som dodatočné presuny amerických síl a techniky, ktoré sú už umiestnené v Európe, s cieľom posilniť našich pobaltských spojencov, Estónsko, Lotyšsko a Litvu,“ oznámil v utorok Biden a zdôraznil, že ide o presuny, ktoré majú výlučne obranný charakter.


Stanovený úmysel ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruské vojská do separatistických oblastí na východe Ukrajiny označil Biden za začiatok invázie na Ukrajinu. (tasr)

Putin, Trump
Zdroj: TASR/AP

7:50 - Trump navrhol, aby USA na svojej južnej hranici s Mexikom použili rovnakú silu ako Putin na Ukrajine.

„Putina som poznal veľmi dobre. Vychádzal som s ním výborne. Mal ma rád. Mal som ho rád,“ uviedol Trump. Skonštatoval, že USA by mali na zaistenie bezpečnosti americko-mexickej hranice použiť vojenskú silu podobnú tej, ktorú používa Rusko.

„To by sme mohli použiť na našej južnej hranici. To je najsilnejšia mierová sila, akú som kedy videl. Bolo tam viac armádnych tankov, ako som kedy videl,“ uviedol Trump.

7:40 - Americký prezident Joe Biden sa v utorok stretol vo Washingtone s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a znovu potvrdil podporu Kyjevu v čase stúpajúceho napätia s Ruskom.


Biden sa stretol s Kulebom po tom, čo Rusko uznalo nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny. Opätovne potvrdil „záväzok Spojených štátov k zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny“, uviedol Biely dom vo vyhlásení. (tasr)

7:25 - Za „dôvtipné„ a „geniálne“ označil v utorok bývalý americký prezident Donald Trump kroky šéfa Kremľa Vladimira Putina voči Ukrajine. 


Trump v diskusnej relácii Clay Travis and Buck Sexton Show povedal, že Putinovo uznanie nezávislosti separatistických republík na východe Ukrajiny bol šikovný ťah. „Putin vyhlási veľkú časť Ukrajiny za nezávislú. To je úžasné... A ja hovorím: Aké to je šikovné? A on tam príde a bude robiť mierotvorcu,“ doplnil Trump. (tasr)

7:00 – Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny.

Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Borrell uviedol, že sankcie EÚ „budú Rusko bolieť a budú bolieť veľmi“.

Sankcie, na ktorých sa zhodli predstavitelia EÚ, podľa Sky News zahŕňajú:

  • viac než tri stovky poslancov Štátnej dumy, ktorí navrhli uznanie nezávislosti separatistických území,
  • viac než 20 ďalších činiteľov či subjektov, 
  • tresty pre ruské banky,
  • obmedzenie prístupu Ruska na trhy EÚ,
  • obmedzenie obchodu s regiónmi Donbasu. 
Späť
Zdieľať
Diskusia