Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022, 9:30
Čas čítania 7:43
Jakub Paulík

Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami

Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda
ZAUJÍMAVOSTI RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

USA predpokladajú, že invázia na Ukrajinu sa môže začať čoskoro. Uvoľňovaním spravodajských informácií sa jej pokúšajú zabrániť.

Situácia na hraniciach Ruska a Ukrajiny sa od začiatku roka značne vyostruje. Rusko odmietlo Ukrajinu informovať o bližších detailoch rozmiestnenia svojich vojsk, a tak iba podporilo pocit ohrozenia. Taktiku Ruska považuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za „psychologický nátlak“.

Západné spravodajské jednotky upozorňujú na možnú inváziu, ktorú však Rusko viackrát poprelo. Od 15. februára začali Rusi údajne sťahovať časti jednotiek, ktoré skončili s vojenským cvičením. Aj keď sa môže zdať, že napätie pomaly deeskaluje, situácia na hraniciach sa môže ľahko zmeniť. Ukrajina navyše podľa prezidenta Volodymyra Zelenského žiaden ústup ruských jednotiek nezaznamenala. Podľa informácií Bieleho domu Rusko svoje vojská na hraniciach, naopak, posilnilo.

V Refresheri sa venujeme aj celospoločensky dôležitým témam, medzi ktoré určite patrí aj potenciálny konflikt na hraniciach nášho suseda. Keďže situácia medzi Ruskom a Ukrajinou je čoraz viac neprehľadná, pripravili sme pre čitateľov časovú os ich vzťahov spoločne s infografikou rozmiestnenia a počtu vojsk. Ak chceš podporiť našu prácu, môžeš sa stať členom klubu Refresher+.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Rusko sa zaviazalo rešpektovať hranice Ukrajiny

24. august 1991 – Ukrajina vyhlásila svoju samostatnosť. V rovnakom období sa od rozpadajúceho sa Sovietskeho zväzu odtrhli ďalšie bývalé krajiny východného bloku.

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024, 9:30

5. december 1994 – Ukrajina, Rusko, Británia a USA podpísali Budapeštianske memorandum. Ukrajina sa jeho podpisom vzdala svojho jadrového arzenálu, ktorý bol tretím najväčším na svete. Rusko a ostatní signatári sa v memorande zaviazali rešpektovať územnú suverenitu Ukrajiny a neohrozovať ju svojou silou. 

2. apríl 2008 – NATO prisľúbilo Ukrajine, že sa jedného dňa stane členom Severoatlantickej aliancie. Reagovali tak na januárovú žiadosť o udelenie akčného plánu členstva.

1. marec 2010 – Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyhlásil, že súčasné nastavenie vzťahov s NATO je ideálne. Členstvo v organizácii nepovažoval za potrebné.

20. november 2013 – Ukrajinská vláda pozastavila podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. Deň nato sa začali na Ukrajine masové protesty, prezývané euromajdan. Nakoniec viedli k zvrhnutiu bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča.

Pomer investícií do obrany.
Pomer investícií do obrany. Zdroj: Globalfirepower.com, Refresher

Krym všetko zmenil

27. február 2014 – Rusko vyslalo na polostrov Krym vojenské jednotky, ktoré obsadili parlament. Začiatkom marca Rusko vyslalo na Krym aj armádu. Ako dôvod uviedli ochranu miestneho ruského obyvateľstva, ktoré je väčšinové.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110416 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia