Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 9:30
Čas čítania 5:51
Dominik Vetrák

Stranger Things nechcelo pred Netflixom 20 hollywoodskych štúdií. Týmto 10 seriálom a filmom nikto neveril a stali sa z nich hity

FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY NAJLEPŠIE SERIÁLY
Uložiť Uložené

Seriály Squid Game, Stranger Things, Breaking Bad, Sopranos či film Sám Doma – keď hollywoodski producenti videli tieto námety, jednoducho si povedali, že za to nestoja.

Tvorcovia Stranger Things, jedného z najúspešnejších seriálov histórie, ho ponúkali 15 až 20 hollywoodskym štúdiám a spoločnostiam. Všetky ich odmietli a zachránil ich až Netflix. Ako je niečo také možné? Ako môže niekto odmietnuť takýto hit?

Nikto dopredu nevie s istotou predpovedať, či bude nejaký projekt úspešný. Z filmu Social Network napríklad vieme, že niektorí ľudia si mysleli, že sociálna sieť Facebook nemá šancu na úspech. Niekedy producenti jednoducho nechcú riskovať, boja sa, že film či seriál im nevráti náklady, ktoré na jeho výrobu vynaložia, alebo si z mnohých dôvodov myslia, že taký projekt neuspeje.

Môže sa stať, že producentom sa nezapáči ani samotná myšlienka filmu, hoci si myslia, že bude úspešný. Môžu si myslieť, že sa im nehodí do portfólia. V Refresheri sa často venujeme filmovým a seriálovým témam. Ak ťa zaujímajú skryté hollywoodske príbehy, pridaj sa do klubu Refresher+. Len s tvojou podporou dokážeme vo vytváraní takéhoto obsahu aj naďalej pokračovať.

Odporúčané
10 najlepších filmov a seriálov o zombíkoch 10 najlepších filmov a seriálov o zombíkoch 23. februára 2022, 12:30

1. Seriál Squid Game (2021, tvorca: Hwang Dong-hyuk)

Kde si ho môžeš pozrieť: Netflix

Aké je to dlhé: Zatiaľ je na Netflixe jedna séria s 9 epizódami

Squid Game je jeden z najsledovanejších seriálov všetkých čias a najväčší hit Netflixu, ktorý videli stovky miliónov divákov. Má originálnu premisu, no práve originality sa množstvo producentov bojí, keďže ide o niečo neosvedčené.

Tvorca Squid Game Hwang Dong-hyuk vymyslel koncept seriálu už pred viac ako desiatimi rokmi. Wall Street Journal vo svojom článku uvádza, že o natočenie filmu nemal nikto záujem a on súrne potreboval peniaze. Predal tak aj svoj notebook a nemohol preto dokončiť ani scenár. Predať film s takým množstvom násilia bolo v Južnej Kórei náročné.

Odporúčané
Tvorca Squid Game už s Netflixom rieši tretiu sériu. Zdráhal sa pritom vytvoriť aj druhú Tvorca Squid Game už s Netflixom rieši tretiu sériu. Zdráhal sa pritom vytvoriť aj druhú 30. decembra 2021, 7:52

Režisér následne natočil tri úspešné filmy, vďaka čomu si získal dôveru producentov a obdiv fanúšikov v Južnej Kórei. Kľúčové pre zrod Squid Game bolo, že Netflix v roku 2018 začal hľadať atraktívny obsah v Ázii a v krajinách z celého sveta. Šéf Netflixu Ted Sarandos presne povedal, že by bol rád, keby ďalší úspešný seriál ako Stranger Things pochádzal z krajiny mimo USA. Asi si sám ani nedokázal predstaviť, že Južná Kórea pre nich vyprodukuje až taký hit. 

Tvorca Squid Game Hwang Dong-hyuk odniesol scenár do ázijskej pobočky Netflixu a tých okamžite zaujal. V septembri 2019 Netflix ohlásil, že ho chcú spracovať do seriálovej podoby, takže Hwang musel scenár z filmu prepísať na seriál. 

2. Seriál The Walking Dead (2010, tvorcovia: Frank Darabont a Robert Kirkman)

Kde si ho môžeš pozrieť: Amazon Prime Video

Aké je to dlhé: Seriál sa skončí 11. sériou a dokopy bude mať vyše 170 epizód

Len ťažko sa verí tomu, že megapopulárny zombíkovský seriál najprv nikto nechcel natáčať. The Walking Dead s každou sériou stráca divákov, no v jeho začiatkoch si pravdepodobne aj ty poznal množstvo spolužiakov a kolegov, ktorí o ňom často diskutovali. 

Spočiatku nechýbalo veľa a seriál by vôbec nevznikol. Najprv ho odmietla televízia NBC. Režisér Frank Darabont (Shawshank Redemption, The Green Mile) natočil prvú časť a ukázal ju jednému z vedúcich v televízii, ktorý zombíkov odmietol. Seriál následne odmietli natočiť viaceré televízne stanice vrátane HBO, ktorej sa zdal príliš krvavý. Nakoniec uspel až v televízii AMC.

3. Seriál The Sopranos (1999, tvorca: David Chase)

Kde si ho môžeš pozrieť: HBO

Aké je to dlhé: Seriál má 6 sérií

Vlajková loď stanice HBO a nekorunovaný kráľ všetkých seriálov. Sopranovci sú neuveriteľne skvelo natočená mafiánska sága, ktorá svojho času spôsobila seriálový ošiaľ, miliónové čísla sledovanosti a posledná epizóda aj diskusiu, ktorá trvá do dnešného dňa.

Odporúčané
Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy 19. marca 2024, 15:00

Sopranovci však vôbec nemuseli vzniknúť. Seriál najprv odmietli financovať štúdiá Fox či CBS. Nepáčilo sa im, že hlavná postava Tony ako mafián rieši svoje problémy u psychologičky, a chceli tradičnú mafiánsku šou.

Nakoniec ho natočila stanica HBO. Tvorca seriálu David Chase najskôr nakrútil pilotnú, testovaciu epizódu, ktorá divákov veľmi nenadchla. Našťastie, niektorí ľudia z HBO materiálu verili a môžeme sa im za to ďakovať, keďže zo Sopranovcov sa stal veľkolepý kult. 

4. Film Dumb and Dumber/Blbý a blbší (1994, réžia: Peter Farrelly, Bob Farrelly)

Kde si ho môžeš pozrieť: Nestreamuje sa na žiadnych základných platformách, môžeš si ho kúpiť cez Google Play za pár eur

Aké je to dlhé: 1 h a 47 minút

Ak si film videl, zrejme chápeš, prečo ho niekto spočiatku nechcel natočiť. Problematický bol pre producentov už samotný názov Blbý a blbší a museli ho preto sfalšovať. Aj napriek tomu ich ponuku odmietli stovky hercov.

Až po rokoch zistili, že agenti niektorých z nich im o filme ani nepovedali, keďže sa báli, že hercom môže uškodiť v kariére. Dokonca aj všetci traja agenti herca Jeffa Danielsa od hlavnej roly odhovárali. V konečnom dôsledku mu to nakoniec pomohlo. Film vyrábali 10 rokov a prešiel si viacerými zmenami. 

5. Film Pulp Fiction (1994, réžia: Quentin Tarantino)

Kde si ho môžeš pozrieť: Nestreamuje sa na žiadnych základných platformách, môžeš si ho kúpiť/požičať cez Google Play za pár eur

Aké je to dlhé: 2 h a 34 minút

Štúdio TriStar Pictures si údajne myslelo, že scenár a príbeh tohto filmu je príliš „dementný“ a komplikovaný. Tarantino uspel až v štúdiu Miramax, kde sa film pozdával Harveymu Weinsteinovi. Ani Quentin Tarantino kedysi nebol režisér, ktorému každé štúdio automaticky kývne na jeho nový film. Samozrejme, aj z Pulp Fiction sa stal kultový a kasový hit. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110403 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia