Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 15:32
Čas čítania 1:51
Eduard Starkbauer TASR

Briti rokovali s Rusmi o Ukrajine: Lavrov vyhlásil, že to bolo ako rozhovor nemého s hluchým

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Veľká Británia podmieňuje pokračovanie diplomatického dialógu s Ruskom stiahnutím jeho vojsk z pohraničia Ukrajiny.

Ďalšie diplomatické stretnutie s cieľom zmiernenia napätia na ruských hraniciach s Ukrajinou sa dnes odohralo v Moskve. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová sa na ňom zhovárala so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Na tlačovej konferencii po stretnutí Liz Trussová verejne vyzvala Rusko, aby stiahlo svojich vojakov z blízkosti ukrajinských hraníc, ak to „s diplomaciou myslí vážne“.


Na to, aby bolo na hraniciach Ukrajiny rozmiestnených 100 000 vojakov, nevidím žiaden iný dôvod, ako vyhrážanie sa Ukrajine. Ak to Rusko myslí s diplomaciou vážne, musí presunúť svoje vojská a upustiť od vyhrážok,“ uviedla.

Sergej Lavrov odpovedal, že Rusko nezaujímajú „výhovorky“, ale najmä konkrétne odpovede v podobe bezpečnostných záruk. Šéf ruskej diplomacie pred novinármi potvrdil, že Rusko od každej krajiny Európskej únie očakáva samostatné stanovisko k princípu nedeliteľnosti bezpečnosti.

Odporúčané
Musím vyplniť formulár z internetu, aby som nemusel brániť vlasť, keď vypukne rusko-ukrajinský konflikt? (Otázky a odpovede) Musím vyplniť formulár z internetu, aby som nemusel brániť vlasť, keď vypukne rusko-ukrajinský konflikt? (Otázky a odpovede) 10. februára 2022, 9:30

Európska únia dnes namiesto jednotlivých odpovedí odoslala v mene 27 ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ jednu spoločnú odpoveď. Listy, ktoré dostali od Ruska niektoré krajiny EÚ, označili za spôsob, ako rozdeliť 27-členný blok krajín, z ktorých každá má s Moskvou iné vzťahy. 


Odpovedal som na listy od ministra Lavrova v mene členských krajín EÚ. Napätie a nezhody sa musia vyriešiť prostredníctvom dialógu a diplomacie. Vyzývame Rusko na deeskaláciu a stiahnutie vojsk z okolia Ukrajiny a z Bieloruska,“ uviedol šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell na sociálnej sieti Twitter. Európska komisia uviedla, že Josep Borrell na Lavrovove listy odpovedal v mene všetkých členských krajín, aby ukázal jednotnosť.

Liz Trussová v mene Veľkej Británie tlmočila záujem o pokračovanie diplomatického rokovania Ruska s NATO a spomenula, že „pokrok nemožno dosiahnuť na úkor územnej celistvosti Ukrajiny ani obetovaním politiky otvorených dverí NATO“.


Nesúlad pozícií oboch krajín označil šéf ruskej diplomacie za „sklamanie“ a celé bilaterálne rokovanie nazval „rozhovorom nemého s hluchým“. „Zdá sa, že počúvame, ale nepočujeme sa,“ zhrnul lakonicky Lavrov. Napriek zrejmým nezhodám vyjadrili obaja šéfovia diplomacie vôľu v rokovaniach pokračovať.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Séria rokovaní predstaviteľov západných krajín s ruskými predstaviteľmi v snahe zabrániť ruskej invázii na Ukrajinu bude pokračovať aj zajtra, keď sa v Moskve uskutoční stretnutie medzi britským ministrom obrany Benom Wallaceom a jeho ruským náprotivkom Sergejom Šojguom.

Zaujíma ťa konflikt na Ukrajine? Prečítaj si všetky naše správy o téme tu. Najnovšie sme zisťovali, či by v prípade vojny museli narukovať aj mladí Slováci. 

Domov
Zdieľať
Diskusia