Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2022, 16:17
Čas čítania 1:17
Kamila Šebestová TASR

Ukrajina žiada ospravedlnenie za to, že poslanci ĽSNS dehonestovali jej vlajku

NEWS ĽSNS NÁRODNÁ RADA SR RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok povedal, že za správanie kotlebovcov sa hanbí a podá ospravedlnenie diplomatickou cestou.

Oblievanie ukrajinskej vlajky, hučanie sirény z reproduktorov poslanca Stanislava Mizíka či pískanie na píšťalkách počas prejavov. Aj tak to vyzeralo na včerajšom rokovaní parlamentu o obrannej zmluve s USA.

Ukrajinské veľvyslanectvo si však správanie poslancov všimlo a teraz žiada ospravedlnenie za „dehonestujúce správanie“.

Konflikt vznikol, keď poslanci Peter Krupa a Andrej Medvecký z ĽSNS podišli k rečníckemu pultu so slovenskou vlajkou. Dvaja poslanci SaS k nemu následne prišli s ukrajinskou vlajkou. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou, následne kotlebovci obliali aj ukrajinskú vlajku a nakoniec ju poslancom SaS vytrhli z rúk. 

 

K oblievaniu vlajky došlo práve vo chvíli, keď bol minister Ivan Korčok na diplomatickej ceste na Ukrajine. 

„Ivan Korčok počas rokovaní v Kyjeve potvrdil pevnú a neochvejnú pozíciu Slovenska pri podpore Ukrajiny. Nesprávne zaobchádzanie s vlajkou Ukrajiny poslancami Marekom Kotlebom a Andrejom Medveckým nemôže touto podporou otriasť,“ zdôraznilo ukrajinské veľvyslanectvo.

Šéf diplomacie Ivan Korčok povedal, že sa za poslancov hanbí o to viac preto, že k incidentu došlo práve počas jeho rokovaní v Kyjeve. 

„Niekoľko týždňov trvajúca hystéria a strašenie ľudí pre obrannú zmluvu s USA sa premenili na besnenie opozície a extrémistov v parlamente. Už je veru ťažko medzi nimi rozoznať rozdiel. Rúbe sa hlava-nehlava a nedotknuteľné už nie sú ani symboly nášho suseda, ktorý sa nachádza v ťažkej situácii,“ skonštatoval Korčok.

Vyjadril ľútosť a uviedol, že Slovensko sa svojmu východnému susedovi diplomaticky ospravedlní.

Slovenský parlament včera zažil zrejme najzvláštnejší rokovací deň vo svojej histórii, ktorý zakončil poslanec ĽSNS Stanislav Mizík púšťaním hlasnej sirény z reproduktorov vyložených na jeho poslaneckom mieste. Pred pár rokmi pritom nevedel ovládať počítač.

Práve Mizík pritom pred pár rokmi čelil trestnému stíhaniu aj súdnemu konaniu, keď na svojom facebookovom účte údajne zverejnil nenávistný status, lenže vo svojej obhajobe tvrdil, že on ani len nevie používať počítač, takže status nepísal on. Najvyšší súd napokon Mizíka uznal za nevinného, hoci podľa aktuálneho diania v parlamente sa zdá, že Mizík sa zrejme od roku 2019 s počítačom pracovať naučil.

Odporúčané
Robert Fico prvýkrát označil Uhríka s Mazurekom z extrémistickej Republiky za politických partnerov, s ktorými by vedel vládnuť Robert Fico prvýkrát označil Uhríka s Mazurekom z extrémistickej Republiky za politických partnerov, s ktorými by vedel vládnuť 9. februára 2022, 8:29
Domov
Zdieľať
Diskusia