Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022, 8:57
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Konšpiráciám najviac veria extrémisti a stúpenci strán, ktoré sa nedostali do vlády, vravia vedci

Konšpiráciám najviac veria extrémisti a stúpenci strán, ktoré sa nedostali do vlády, vravia vedci
Zdroj: Unsplash/Ehimetalor Akhere Unuabona/volně k užití
NEWS HOAXY KONŠPIRAČNÉ TEÓRIE
Uložiť Uložené

Veria tomu, že svet riadia akési tajné sily, ktoré pôsobia v úzadí.

Konšpiračným teóriám najčastejšie veria extrémisti. Vyplýva to z medzinárodného výskumu, v ktorom analyzovali odpovede viac ako 100-tisíc respondentov z 26 krajín sveta. Výsledky výskumu publikovali vedci v odbornom časopise Nature Human Behaviour.

Politická orientácia konšpirátorov

Podľa doterajších výskumov je na mieste predpoklad, že ľudia, ktorí veria jednej konšpiračnej teórii, uveria aj ďalšej, takže existuje akási náchylnosť alebo sklon ku konšpiračným teóriám. Toto v tejto štúdii nazývajú konšpiračnou mentalitou.

Vedci sa v rozsiahlom výskume sústredili na súvis medzi ňou a politickou orientáciou. Došli k záveru, že konšpiračná mentalita je spojená s extrémne ľavicovým a najmä extrémne pravicovým presvedčením. Okrem toho to súvisí aj s tým, kto drží politickú moc: stúpenci strán, ktoré nie sú vo vláde, majú ku konšpiráciám ešte bližšie.

„Výskum potvrdil, že konšpiračné teórie sú všeobecne ľahšie prijímané osobami, ktorých preferované politické subjekty nie sú súčasťou štátnej exekutívy a samy seba vnímajú ako zbavených politickej kontroly,“ vysvetlila Sylvie Graf z českého Psychologického ústavu AV ČR. Graf koordinovala výskum v Českej republike. Tí „porazení“ teda majú tendenciu veriť konšpiráciám.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Autori a autorky výskumu však upozorňujú, že nie je možné poukázať na kauzálny vzťah, čiže sa nedá určiť, čo je príčina a čo následok. Jednoducho vysvetlené, ľudia, ktorých priťahujú konšpirácie, zároveň majú tendenciu voliť extrémistické strany, a preto častejšie prehrávajú voľby.

Výsledky sú jednotné naprieč krajinami, rozdiel je len v politickej orientácii. Ľudia na oboch koncoch politického spektra častejšie vyjadrovali obavy, že svet riadia akési tajné sily, ktoré pôsobia v úzadí. Toto presvedčenie o globálnom sprisahaní je silnejšie u pravicovo orientovaných ľudí, predovšetkým tých, ktorí podporujú tradičné nacionalistické a autoritárske strany. Ku konšpiráciám sa v západnej a strednej Európe viac prikláňali prívrženci politickej pravice, v južnej Európe to boli skôr ľavičiari.

Domov
Zdieľať
Diskusia