Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022, 11:57
Čas čítania 0:48
Ivan Koribanič

Maďarský dôchodca zmaturoval vo veku 71 rokov. Podľa výsledkov by sa dostal aj na vysokú školu so štipendiom

Maďarský dôchodca zmaturoval vo veku 71 rokov. Podľa výsledkov by sa dostal aj na vysokú školu so štipendiom
Zdroj: Bors
ZAUJÍMAVOSTI MAĎARSKO MATURITA
Uložiť Uložené

Príbeh je o to silnejší, že Károly Kovács prekonal pred 8 rokmi rakovinu.

Károly Kovács je maďarský dôchodca z obce Biharnagybajom. 71-ročný pán sa rozhodol, že si v pokročilom veku spraví maturitu. Kovácsa vychovali jeho starí rodičia. Hoci základnú školu absolvoval s dobrým prospechom, na strednú školu už nešiel, píše borsonline.hu.

Maturitu sa rozhodol absolvovať najmä kvôli svojej vnučke. „Vnuk študuje na univerzite, no vnučku čaká maturita, ktorej sa bála. Týmto krokom som jej chcel ísť príkladom,“ povedal Kovács. 

Za maturitný predmet si zvolil dejepis, ktorý podľa vlastných slov obľubuje. A to sa odrazilo aj na jeho výsledkoch. Počas maturity získal 322 bodov. To by v praxi znamenalo, že ak by šiel Kovács na vysokú školu, vzhľadom na dobrý výsledok by nemusel absolvovať prijímacie skúšky. Dokonca by od školy dostal aj štipendium.

Jeho učiteľ povedal, že Kovács bol vďaka svojmu veku netradičným študentom. „Jeho mozog je jednoducho iný. Vďaka svojim životným skúsenostiam dokázal spojiť veci do takých súvislostí, aké by 18-ročné dieťa nedokázalo,“ povedal Gábor Töttős. Ten zároveň vyzval aj ostatných ľudí, aby sa nebáli nasledovať Kovácsove kroky.

Príbeh Károlyho Kovácsa je o to silnejší, že pred 8 rokmi prekonal rakovinu v poslednom štádiu. Lekári mu v tom čase dávali posledné 3 mesiace života. „Lekárka vzala môj osud do svojich rúk a vďaka nej som stále tu,“ povedal dôchodca.

Domov
Zdieľať
Diskusia