Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Coca-Cola HBC.
2. februára 2022, 9:00
Čas čítania 1:40
Sponzorovaný obsah

V obchode už nájdeš prvé Coca-Coly, ktoré môžeš zálohovať

V obchode už nájdeš prvé Coca-Coly, ktoré môžeš zálohovať
Zdroj: Coca-Cola
ZAUJÍMAVOSTI ZÁLOHOVANIE
Uložiť Uložené

Prečítaj si, ako zálohovanie funguje a prečo tento systém Coca-Cola uvítala.

S príchodom nového roka Slovensko spustilo nový systém zálohovania plastových fliaš a hliníkových plechoviek. Aby obchody mohli dopredať svoje skladové zásoby, do júna platí „prechodné obdobie“, čiže môžu predávať nádoby, ktorým chýba označenie Z so šípkami. Tie zálohovať ešte nemôžeš, automat ich odmietne. V posledných dňoch však Coca-Cola už začala dodávať prvé PET fľaše a plechovky, ktoré sa zálohovať dajú. Pri kúpe nápoja si teda dávaj pozor, či nájdeš písmenko Z pri čiarovom kóde. 

Fľašu s týmto symbolom už môžeš zálohovať.
Fľašu s týmto symbolom už môžeš zálohovať. Zdroj: Coca-Cola

Ako funguje zálohovanie? 

Keď si po novom kúpiš nápoje v zálohovaných PET fľašiach alebo plechovkách, cena za samotný nápoj sa nezvýši. Navyše zaplatíš len zálohu za obal vo výške 15 centov, ktorý pri jeho vrátení získaš naspäť. Pozor, po dopití netreba fľaše a plechovky stláčať, ale nepoškodené a prázdne ich zaniesť do automatu v predajni, ktorý ti vráti zálohu. Podobne to doteraz fungovalo so sklenenými fľašami od piva. Zálohomat síce nemá každá predajňa, ale v súčasnosti ich je na Slovensku už viac ako 2 000 a určite ho nájdeš v každom väčšom supermarkete. Štát totiž ukladá povinnosť vykupovať prázdne nápojové obaly všetkým obchodom s predajnou plochou nad 300 m². V prípade menších predajní je výkup dobrovoľný.

Zálohový systém prispeje k čistejšiemu životnému prostrediu

Podľa výsledkov analýz Ministerstva životného prostredia SR sa ročne na slovenský trh uvedie jedna miliarda plastových fliaš a približne 350 miliónov plechoviek od nápojov.

„Tešíme sa, že zálohový systém podporí cirkularitu nápojových obalov. To znamená, že sa z vrátených PET fliaš urobia nové PET fľaše. Vďaka finančnej motivácii sa totiž zvýši doterajšia miera ich zberu a recyklácie na výrobu nových PET fliaš. To tiež zníži emisie CO2 približne o 80 – 90 %. Zásadne tiež pomôže pri riešení problému odhodených odpadkov v prírode a prispeje k čistejšiemu životnému prostrediu,“ hodnotí Michal Čubrík, manažér pre vonkajšie vzťahy spoločnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Coca-Cola si dala niekoľko záväzkov v otázke životného prostredia. Zálohovanie má pomôcť k tomu, aby svoje ciele splnili. Do roku 2025 chce spoločnosť zvýšiť priemerný podiel recyklátu v nápojových obaloch až na 50 %. Práve vďaka zálohovému systému bude môcť Coca-Cola recyklovať viac suroviny z použitých obalov, navyše budú vo vyššej kvalite oproti triedeného zberu.

Dlhodobá udržateľnosť

Všetky fľaše a plechovky spoločnosti Coca-Cola na slovenskom trhu sú plne recyklovateľné. Zákazníci sa už môžu v predajniach stretnúť aj s fľašou, ktorá je vyrobená zo stopercentne recyklovaného materiálu, nazývaného rPET (recyklovaný polyetyléntereftalát). Predáva sa v ňom napríklad minerálna voda Romerquelle. Aj vďaka návratnosti fliaš v zálohovom systéme môžeš v blízkej budúcnosti očakávať, že sa ponuka spoločnosti Coca-Cola v tomto type plne recyklovaných obalov rozšíri.

Domov
Zdieľať
Diskusia