Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2022, 21:36
Čas čítania 0:42
Jakub Paulík TASR

Pápež má strach o mier na Ukrajine. „Prosím, nech už nikdy viac nie je vojna,“ vyhlásil

ZAUJÍMAVOSTI PÁPEŽ RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Svätý Otec vyzval veriacich, aby sa spoločne s ním modlili za mier.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou stále eskaluje a okolité štáty sa pripravujú na potenciálny vojenský konflikt. Hlava rímskokatolíckej cirkvi pápež František v stredu Európu prosil, aby sa vyhla vojne. Ľuďom pripomenul, aké hrôzy museli zažívať počas druhej svetovej vojny.

„Predtým sme hovorili o holokauste – len pomyslite na to, ako bolo vyhladených vyše 5,5 milióna ľudí. Počas poslednej vojny ľudia trpeli hladom a toľkou krutosťou. Zaslúžia si mier,“ povedal. Veriacich vyzval, aby sa „často modlili za mier na Ukrajine“. „Prosím, nech už nikdy viac nie je vojna,“ vyhlásil Svätý Otec.

Odporúčané
Zuzana Čaputová: Slovensko potrebuje posilniť svoju pripravenosť, ak by Rusko znova napadlo Ukrajinu Zuzana Čaputová: Slovensko potrebuje posilniť svoju pripravenosť, ak by Rusko znova napadlo Ukrajinu 25. januára 2022, 18:37

Pápež okrem obáv o mier u našich východných susedov vravel aj o tom, ako môže prípadná vojna narušiť „bezpečie na európskom kontinente, ktorý bude znášať širšie dôsledky“. Podľa odhadov sa na hraniciach s Ukrajinou momentálne nachádza asi 100 000 ruských vojakov. Moskva však odmieta, že by plánovala inváziu.

USA len nedávno prikázali rodinám diplomatov, aby sa stiahli z Ukrajiny, a americkým občanom odporučili, aby do krajiny necestovali. Bezpečnostné podmienky na Ukrajine sú podľa ministerstva zahraničných vecí „nepredvídateľné a môžu sa náhle zhoršiť“. Ďalšie články o rusko-ukrajinskom konflikte nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia