Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2022, 8:06
Čas čítania 0:53
Adam Novosad TASR

USA prikázali rodinám svojich diplomatov na Ukrajine, aby sa urýchlene vrátili domov. Očakávajú vojenský útok

USA prikázali rodinám svojich diplomatov na Ukrajine, aby sa urýchlene vrátili domov. Očakávajú vojenský útok
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO USA
Uložiť Uložené

Americký rezort diplomacie vo svojom vyjadrení upozornil na pretrvávajúcu hrozbu ruského útoku na Ukrajinu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo príkaz, podľa ktorého musia rodiny amerických diplomatov pôsobiacich v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev urýchlene opustiť krajinu. Tento krok prišiel po tom, čo sa o ňom na verejnosti polemizovalo v posledných dňoch.

Vláda Spojených štátov amerických rodinám diplomatov povedala, že krajinu musia opustiť, aj keby na Ukrajine chceli zostať. Navyše svojim občanom Američania odporučili, aby na Ukrajinu vôbec necestovali. Ak by to bolo nutné, vyhýbať by sa mali pohraničným oblastiam s Ruskom.

Podľa rozhodnutia Washingtonu môžu ambasádu v Kyjeve opustiť aj zamestnanci, ktorí nie sú nevyhnutne potrební na jej fungovanie. Tento krok podľa Američanov netreba vnímať ako evakuáciu, pretože veľvyslanectvo v Kyjeve zostáva aj naďalej otvorené.

Rusko
Zdroj: TASR/AP

„Bezpečnostné podmienky, najmä pozdĺž ukrajinských hraníc, na Ruskom okupovanom Kryme a na východnej Ukrajine sú nepredvídateľné a môžu sa náhle zhoršiť. Demonštrácie, ktoré občas prerástli do násilia, sa pravidelne konajú po celej Ukrajine vrátane Kyjeva,“ uvádza americké ministerstvo ako dôvod na svoje rozhodnutie.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Vo svojom vyjadrení americký rezort diplomacie upozornil na „pretrvávajúcu hrozbu“ ruského útoku na Ukrajinu. Kyjev aj Západ obviňujú Moskvu, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu zhromaždila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou vyše stotisíc vojakov.

Ukrajinská vláda sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Na druhej strane Rusko akékoľvek informácie o prípadnom napadnutí Ukrajiny svojou armádou dementuje a označuje za dezinformácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia