Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2022, 13:21
Čas čítania 1:44
Ema Stanovská

FOTO: V Grécku zasahuje pre snehové záveje armáda. Vodiči uviazli na 20 hodín na diaľnici, ľudia mrznú vo svojich domovoch

NEWS GRÉCKO PRÍRODNÉ KATASTROFY SNEH
Uložiť Uložené

Grécke médiá píšu o „fiasku“ a kritizujú najmä vládu za nezvládnutie situácie.

Grécko zasiahlo v pondelok silné sneženie, ktoré v krajine spôsobilo množstvo problémov.

Tisícky vodičov strávili v dôsledku silného sneženia v strednej časti Grécka noc uviaznutí na diaľniciach vo svojich vozidlách. Sneženie spôsobilo aj výpadky elektriny. Grécke médiá kritizujú vládu za nezvládnutie situácie.

Portál The New York Times píše, že na diaľnici v Aténach uviazli vodiči na vyše 20 hodín. Armáda nosila motoristom prikrývky, vodu a jedlo. Niektorých vodičov však čakanie omrzelo – rozhodli sa z áut odísť a predierať sa snehom s batožinou. Grécka vláda im ponúkla odškodnenie 2 000 eur, zatiaľ čo ďalších 1 000 eur ponúka cestujúcim, ktorí uviazli vo vlaku na stanici severne od Atén.

Sneženie však okrem problémov v doprave spôsobilo aj výpadky elektriny v niekoľkých štvrtiach Atén. Riešenie týchto výpadkov však ešte stále pokračuje. „Celú noc sme nespali, máme pocit, že nám odpadnú prsty na nohách aj na rukách,“ povedala pre grécku Star TV jedna žena z predmestia na juhu Atén. Dodala, že už viac ako deň nemá elektrinu.

V Solúne zase v utorok zomrel v dôsledku zlyhania srdca spôsobeného podchladením muž bez domova. Mohutné sneženie zasiahlo aj leteckú dopravu, pričom len v stredu bolo zrušených vyše 30 najmä vnútroštátnych letov.

Tamojší obyvatelia zdieľajú na sociálnych sieťach fotografie, ktoré pripomínajú skôr Nórsko ako obľúbenú letnú dovolenkovú destináciu.

Médiá vinia vládu

Grécke médiá píšu o „fiasku“ a kritizujú kroky vlády pri riešení problémov, ktoré spôsobilo silné sneženie. V novinách sa objavujú titulky ako napríklad „Vláda zasypaná snehom“ či správy o „chybách, ktoré spôsobujú chaos“.

Sneženie zasiahlo začiatkom tohto týždňa aj ďalšie krajiny na juhu Európy, ako napríklad Turecko, a spôsobuje problémy. Tieto krajiny na takéto počasie totiž nie sú zvyknuté a dopravné nehody spôsobujú predovšetkým motoristi nepoužívajúci zimné pneumatiky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia