Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022, 15:30
Čas čítania 1:08
Richard Balog

Vidiecky dom v 21. storočí vyzerá presne takto a nachádza sa len niekoľko kilometrov od Malaciek

Vidiecky dom v 21. storočí vyzerá presne takto a nachádza sa len niekoľko kilometrov od Malaciek
Zdroj: se svolením Filipa Šlapala
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Projekt rodinného domu na Záhorí, ktorý v sebe kombinuje prvky súčasnej architektúry a moderných technológií s dedinskou atmosférou.

Opustiť komfort mestského bývania a skúsiť život v dedinskom prostredí nie je pre každého, ale pri pohľade na projekt od ateliéru ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová nad tým začneš minimálne rozmýšľať. Tím architektov navrhol bývanie, ktoré v sebe kombinuje prvky súčasnej architektúry a moderných technológií s originálnou vidieckou atmosférou.

Projekt s názvom Vidiecky dom J je interpretáciou tradičného slovenského domu s gánkom. Úžitková plocha je 320 štvorcových metrov a jednotlivé priestory sa v pôdoryse radia za sebou, tak ako sa dedinské domy stavali v minulosti. 

Odporúčané
Nadčasová vila na ostrove Korčula za 2,5 milióna eur, v ktorej by sme s radosťou strávili celé leto  Nadčasová vila na ostrove Korčula za 2,5 milióna eur, v ktorej by sme s radosťou strávili celé leto 13. januára 2022, 10:30

Ide o murovanú tehlovú stavbu, vedľa ktorej architekti postavili drevostavbu. Slúži ako garáž a hospodárske priestory. Oba domy sú prepojené gánkom, ktorý vytvoril príjemnú vstupnú zónu do domu, ale aj miesto na posedenie pod pergolou počas leta. Projekt je umiestnený v hornej časti svahovitej parcely, vďaka čomu majiteľom ponúka príjemné výhľady na okolitú prírodu. 

Charakter celého bývania je súčasný aj napriek pozdĺžnemu pôdorysu a sedlovým strechám, ktoré odkazujú na pôvodné obydlia v tomto prostredí. Život v dome sa točí okolo veľkého jedálenského stola, ktorý od obývacej miestnosti oddeľuje iba obojstranný kozub. Hlavný spoločenský priestor sa otvára cez obe podlažia až do čiastočne odhaleného krovu. Nočná časť je uložená v najtichšej zóne pozemku s výhľadom na les. 

V celom interiéri je veľa prirodzeného svetla a dominantnými materiálmi sú dubové drevo a betón, ktoré architekti doplnili o sofistikované kusy nábytkov a doplnkov. Vymoženosťou 21. storočia sú progresívne technológie, ako napríklad stropné chladenie, na ktoré sa využíva voda zo studne na pozemku, vďaka čomu sa majiteľom znížili prevádzkové náklady. Bonusom je ochrana životného prostredia.

Teraz si už vychutnaj galériu záberov od Filipa Šlapala, ktorý dokonale zachytil všetky podstatné detaily tohto vidieckého bývania na Záhorí. 

Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.

ARCHITEKTI mikulaj & mikulajováARCHITEKTI mikulaj & mikulajováARCHITEKTI mikulaj & mikulajováARCHITEKTI mikulaj & mikulajová
Zobraziť galériu
(21)
Domov
Zdieľať
Diskusia