Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2022, 8:53
Čas čítania 1:22
Martin Adam Pavlík TASR

Vietor na horách môže dosiahnuť silu orkánu, varujú meteorológovia. Na niektorých miestach platí výstraha tretieho stupňa

Vietor na horách môže dosiahnuť silu orkánu, varujú meteorológovia. Na niektorých miestach platí výstraha tretieho stupňa
Zdroj: Marek Hajkovský
NEWS POČASIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

SHMÚ upozorňuje okrem vetra aj na tvorbu snehových jazykov a závejov, a to najmä v Žilinskom, Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.

Meteorológovia varujú pred silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal viacero výstrah pre celé Slovensko. V niektorých regiónoch platia dokonca výstrahy 3. stupňa pred vetrom na horách. Odporúčania a upozornenia v tejto súvislosti zverejnila na sociálnej sieti aj polícia.



Policajti upozorňujú aj vodičov. Radia napríklad, aby ľudia neparkovali autá pod stromami a volili radšej pomalú jazdu. Okrem toho polícia občanom odporúča pozatvárať a zaistiť okná, zabezpečiť i záhradný nábytok na balkónoch a terasách či vyhýbať sa prechádzkam v lese a kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi či drôtmi.

Výstrahy 3. stupňa pred extrémne silným vetrom na horách platia najmä pre Žilinský a Banskobystrický kraj, ale aj pre regióny Prešovského kraja. SHMÚ upozorňuje, že vietor v polohách nad 1 800 metrov môže miestami dosiahnuť rýchlosť 110 až 120 km/h, v nárazoch 160 až 180 km/h.

Horská záchranná služba (HZS) počas pondelka neodporúča v súvislosti s mimoriadne silným vetrom pohyb na horách. „V takýchto podmienkach je to veľmi nebezpečné. Výrazne preto neodporúčame akékoľvek aktivity vo vysokohorskom teréne a ani v nižšie položených lokalitách,“ uvádza HZS na svojej stránke.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Jonathan Kemper


Meteorológovia varujú, že vietor na horách môže dokonca dosiahnuť silu orkánu a spojený bude aj so snežením. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok výstrahu 2. stupňa, keď sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 až 30 m/s a v nárazoch dokonca 38 až 44 m/s.

Pre oblasť Vysokých, Západných, Nízkych Tatier a Veľkej Fatry platí od 10. hodiny dokonca výstraha 3. stupňa. Tu sa v polohách nad 1 800 metrov nad morom miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť v nárazoch 45 až 50 m/s. Výstraha platí do 20. hodiny.

sneh
Zdroj: Refresher


So silným vetrom však treba rátať nielen na horách. Výstraha 2. stupňa pred vetrom platí najmä pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. SHMÚ upozorňuje, že v týchto oblastiach môže vietor dosiahnuť priemernú rýchlosť až 60 km/h a v nárazoch 85 až 100 km/h.

Výstrahy 1. stupňa platia aj pre zvyšok Slovenska. SHMÚ upozorňuje okrem vetra aj na tvorbu snehových jazykov a závejov, a to najmä v Žilinskom, Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.

Domov
Zdieľať
Diskusia