Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2022, 10:52
Čas čítania 0:55
Ema Stanovská

Turecko zmenilo svoj medzinárodný názov na Türkiye. Vraj lepšie odráža kultúru a tradície krajiny

NEWS TURECKO
Uložiť Uložené

Podľa Cambridgeského slovníka slovo „turkey“ označuje aj hlúpeho človeka alebo niečo, čo zlyhá.

Turecko oficiálne zmenilo svoje medzinárodne uznávané meno z Turkey na Türkiye. Nové meno údajne prijali preto, že výstižnejšie odráža kultúru a tradície. Informoval o tom portál Pelipecky.

Prezident Recep Tayyip Erdogan podnikol tento krok s cieľom „zachovať hodnoty, ktoré pochádzajú z hlboko zakorenenej histórie tureckého národa“. 

Podľa portálu Trtworld však za tým môže byť aj iný dôvod. „Napíšte do Googla ‚Turkey‘ a dostanete množstvo obrázkov, článkov a slovníkových definícií, ktoré krajinu spájajú s americkým moriakom – veľkým vtákom, ktorý sa bežne podáva na Deň vďakyvzdania,“ píše portál. „Podľa Cambridgeského slovníka slovo ‚turkey‘ označuje aj hlúpeho človeka alebo niečo, čo zlyhá.“ To nemusí byť veľmi lichotivé.

Krajina poukazuje na to, že „v rámci posilňovania značky Türkiye“ musí byť tento názov uvádzaný pri všetkých druhoch aktivít a komunikácie, najmä v oficiálnych vzťahoch s inými štátmi, medzinárodnými inštitúciami a organizáciami. Prezident apeluje na „citlivosť“ pri jeho používaní. Rovnako aj na všetkých výrobkoch a etiketách sa bude používať označenie „Made in Türkiye“.

Odporúčané
Celodenný skipas za 11 eur? Bulharsko, Gruzínsko aj Turecko ponúkajú lyžovačky snov Celodenný skipas za 11 eur? Bulharsko, Gruzínsko aj Turecko ponúkajú lyžovačky snov 15. januára 2024, 9:30

To, že krajina zmení svoje medzinárodné meno, nie je nič nezvyčajné. Holland sa v roku 2019 zmenil na Netherlands, Macedonia zmenila v roku 2018 meno na North Macedonia a Česká republika v roku 2016 skrátila názov na Czechia.

Domov
Zdieľať
Diskusia