Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 15:25
Čas čítania 0:46
Tímea Krauszová

Nový režim OP+ by mal platiť od 19. januára, ministerstvo chce prehodnotiť aj dĺžku karantény

NEWS OPATRENIA VLADIMÍR LENGVARSKÝ
Uložiť Uložené

Povedal to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v relácii Na telo Plus.

Na vysokorizikové podujatia, ako sú svadby či oslavy, by sa mal od 19. januára vzťahovať nový režim OP plus. Na podujatí by sa tak mohla zúčastniť len osoba s tromi dávkami očkovania proti covidu, osoba, ktorá ochorenie prekonala, alebo človek s dvoma dávkami vakcíny a s testom. V relácii TV Markíza Na telo Plus to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Dve dávky už nebudú vstupenkou všade

„Niekde budú stačiť dve dávky očkovania, pri vysokorizikových aktivitách už bude potrebný aj test. Tretia dávka alebo test k očkovaniu bude potrebný v prípade účasti na svadbách, karoch, oslavách, plesoch,“ vymenoval minister. V režime OP plus by fungovali aj hotely či športové podujatia. Deťom by mal stačiť test, ktorý absolvujú v školách.

Odporúčané
Počas nasledujúcich dvoch mesiacov sa vyše polovica Európanov nakazí omikronom, avizuje WHO Počas nasledujúcich dvoch mesiacov sa vyše polovica Európanov nakazí omikronom, avizuje WHO 11. januára 2022, 14:10

Lengvarský hovoril aj o možnom zrušení farieb v covid automate. Pri aktuálnom vývoji by totiž v priebehu dvoch týždňov krajina preskočila zo zelenej do čiernej farby.

Upraviť by sa ďalej mohla aj karanténa, tá v súčasnosti trvá 10 dní. „Ak by hrozili vysoké výpadky zamestnancov, budeme dĺžku karantény prehodnocovať,“ povedal minister s tým, že do úvahy sa bude brať očkovací status človeka. Najkratšia karanténa, možno len tri dni, by platila pre ľudí so všetkými troma dávkami vakcíny.

Domov
Zdieľať
Diskusia