Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2022, 14:10
Čas čítania 0:57
Kamila Šebestová TASR

Počas nasledujúcich dvoch mesiacov sa vyše polovica Európanov nakazí omikronom, avizuje WHO

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE OMIKRON WHO
Uložiť Uložené

Nová vlna omikronu sa podľa WHO valí zo západu na východ.

Svetová zdravotnícka organizácia dnes neprišla s dobrými správami. Podľa jej regionálneho riaditeľa Hansa Klugeho sa počas nasledujúcich dvoch mesiacov omikronom nakazí vyše 50 percent obyvateľov Európy. Stane sa to v prípade, ak budú prípady infekcie pokračovať súčasným tempom. 

„Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) z Washingtonskej univerzity predpovedá, že pri tomto tempe sa v priebehu nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňov nakazí viac ako 50 percent obyvateľstva regiónu,“ povedal Hans Kluge novinárom.

Podľa WHO predstavuje omikron „novú prílivovú vlnu, ktorá sa valí európskym regiónom zo západu na východ“. WHO myslí európskym regiónom 53 krajín a teritórií (vrátane niekoľkých štátov v strednej Ázii). 50 z týchto krajín potvrdilo nákazu omikronom. 

Len za prvý týždeň v roku 2022 hlásili európske krajiny dokopy viac než sedem miliónov nových prípadov infekcie. 26 krajín zároveň hlásilo, že sa k 10. januáru nakazilo každý týždeň viac než jedno percento ich obyvateľstva. 

Rozhodne to znamená, že variant omikron je nákazlivejší než jeho predchodcovia. 

„Má mutácie, ktoré mu umožňujú ľahšie sa prichytiť na ľudské bunky, a môže infikovať dokonca aj tých ľudí, ktorí predtým nákazu prekonali alebo sa dali zaočkovať,“ vysvetlil regionálny riaditeľ WHO Hans Kluge. 

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Dodal však, že schválené vakcíny naďalej poskytujú dobrú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia covid-19, ako aj pred úmrtím. To platí aj pre variant omikron. 

Domov
Zdieľať
Diskusia