Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2022 o 19:03
Čas čítania 0:58
Adam Novosad

Existuje vôbec nový variant deltakron? Slovenský virológ objasňuje, či na Cypre naozaj zachytili kríženca delty a omikronu

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Podľa Borisa Klempu ide s najväčšou pravdepodobnosťou o technickú chybu laboratória, ktoré údajný deltakron identifikovalo.

Z Cypru sa rozšírila informácia, že v krajine sa skombinovali mutácie koronavírusu delta a omikron. Na základe tohto spojenia podľa vedcov z cyperskej univerzity na čele s profesorom Leondiosom Kostrikisom vznikol nový kombinovaný variant s názvom deltakron.

Analýzy údajného deltakronu však ukázali, že zrejme ide len o technickú chybu laboratória a žiadny deltakron v skutočnosti nevznikol ani neexistuje. Slovenský virológ Boris Klempa pre TV Noviny rovnako potvrdzuje, že všetky indície naznačujú technickú chybu a nesprávne vyvodenie záverov od cyperských vedcov.

testovanie,koronavírus
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Koronavírusy podľa Klempu majú schopnosť prejsť rekombináciou, keď si medzi sebou vymenia genetický materiál v rovnakej bunke a skrížia sa, avšak v tomto prípade zohrala úlohu kontaminácia.

„Toto je možné a aj opísané pri koronavírusoch, vrátane SARS-CoV-2. V tomto konkrétnom prípade takzvaného deltrakronu však všetko nasvedčuje tomu, že k tomuto v skutočnosti vôbec nedošlo a k zdaniu takejto rekombinácie prišlo vplyvom laboratórnej kontaminácie počas procesu sekvenovania vzoriek,“ vysvetľuje expert, čo sa na Cypre zrejme stalo.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

„V skutočnosti taký vírus zatiaľ nebol nájdený. Kompletné vírusové genómy SARS-CoV-2 sa sekvenujú tak, že sa sekvenuje viacero prekrývajúcich sa kratších úsekov a až následne sa z týchto kratších sekvencií, už len počítačovo, vyskladá kompletný genóm,“ konštatuje Klempa.

Kríženec delty a omikronu v laboratóriu podľa všetkého vznikol len virtuálne. Nejde podľa neho o nemožný scenár, pretože varianty delta a omikron by sa teoreticky skrížiť dokázali, lenže ani prípadné skríženie neznamená, že by vírus začal predstavovať väčšie nebezpečenstvo alebo sa stal smrteľnejším. „V tejto chvíli je to len špekulácia,“ uzatvára Klempa.

Domov
Zdieľať
Diskusia