Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2022, 18:50
Čas čítania 2:14
Ivan Koribanič

Dojemný príbeh z NHL: fanúšička zachránila zamestnancovi klubu s nádorom život. Ich stretnutie po 3 mesiacoch stojí naozaj za to

Dojemný príbeh z NHL: fanúšička zachránila zamestnancovi klubu s nádorom život. Ich stretnutie po 3 mesiacoch stojí naozaj za to
Zdroj: Twitter/Vancouver Canucks
ŠPORT HOKEJ NHL USA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Kustódovi tímu Vancouver Canucks dokázala fanúšička Seattlu Kraken diagnostikovať rakovinu cez plexisklo.

Písal sa 24. október 2021. Vancouver Canucks spolu so Slovákom Jaroslavom Halákom prišli do Seattlu, aby tam odohrali zápas v rámci NHL. Hoci bol Halák iba na lavičke, Vancouver dokázal vyhrať 4 : 2. Podstatnejší než priebeh zápasu je však príbeh, ktorý sa odohral mimo ľadu, píše CTV News.

Hráči Vancouveru Canucks
Hráči Vancouveru Canucks Zdroj: TASR/AP

Medzi tretinami sa Brian Hamilton pohyboval medzi striedačkami. Ide o kustóda tímu Vancouver Canucks. Na tejto pozícii pracuje vyše 20 rokov. Počas prestávky si všimol ženu, ktorá na plexisklo priložila svoj mobil. „Vaše znamienko na zadnej časti krku môže byť zhubný nádor. Choďte, prosím, k lekárovi,“ napísala 22-ročná Nadia Popoviciová. Tá bola na zápase ako fanúšička Seattlu Kraken.

Kto je kustód?
Práca kustóda v hokeji znamená všetok servis, ktorý klub poskytuje hráčovi. Kustód má prehľad o zásobách hokejok, vie presne, v akom stave sú dresy či výstroj hráčov. Pozná zvyky tímu a presne vie, čo ktorý hráč pije a potrebuje. Je vždy o krok pred situáciou.

Spočiatku zvláštny odkaz sa nakoniec potvrdil. „Keď to lekári potvrdili, tak som sa cítil zle. Tej žene som totiž nevenoval dostatočnú pozornosť,“ povedal neskôr Hamilton. 

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Kustódovi po prvotnej prehliadke znamienko odstránili. Následný rozbor znamienka potvrdil prítomnosť rakovinotvorných buniek. Lekári preto urobili aj rozbor kustódovej kože. V okolí vyoperovaného znamienka bol nález našťastie negatívny. „Lekári mi povedali, že bunky boli iba vo vrchnej časti pokožky a nestihli preniknúť do ďalších vrstiev kože. O niekoľko rokov to však všetko mohlo byť úplne inak…“ spomína Hamilton.

Druhého januára tohto roka sa Vancouver Canucks do Seattlu vrátili. Brian Hamilton pri tejto príležitosti využil tímový Twitter, aby preňho v tom čase ešte neznámu ženu vypátral. „Musím túto ženu nájsť. Zachránila mi totiž život,“ napísal kustód.

Ako už býva zvykom, tento príbeh má šťastný koniec. Dvojica sa napokon stretla. Stalo sa tak 90 minút pred začiatkom zápasu, ktorý opäť vyhral Vancouver, tentoraz 5 : 2. Ich stretnutie následne odvysielali na veľkoplošnej obrazovke nad ľadom. Nadii Popoviciovej sa od fanúšikov dostalo obrovského potlesku.

Vancouver a Seattle sa následne rozhodli Hamiltonovej záchrankyni venovať 10-tisíc dolárov na štipendium. Hoci už Popoviciová školu skončila, chce v štúdiu pokračovať na zdravotníckej škole. Fanúšička vo voľnom čase pracuje ako dobrovoľníčka v nemocnici aj na onkologickom oddelení. „To, že som sa mu po tom všetkom mohla pozrieť do očí a počuť to priamo od neho, bolo úžasné,“ opisuje Popoviciová svoje stretnutie s kustódom. „Muselo to byť preňho divné, keď som mu ukázala tú správu. Bol v práci a niekto sa odrazu naňho pozrie a povie mu, aby šiel k doktorovi. To nechce nikto počuť,“ hovorí záchrankyňa a jedným dychom dodáva, že možnosť stretnúť Hamiltona a jeho rodinu ju dojala.

„Úplne chápem, že som súčasťou tohto príbehu. Hlavnou hrdinkou je však ona. Zachránila mi totiž život. Preto si zaslúžila vedieť, že jej úsilie malo význam a mala by v ňom pokračovať ďalej,“ uzatvára Brian Hamilton.

Domov
Zdieľať
Diskusia