Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 7:31
Eduard Starkbauer

Profesionálny odpaľovač ohňostrojov Jozef Takáč ich považuje za umelecké diela. Niektoré pripravuje dlhé desiatky hodín

Profesionálny odpaľovač ohňostrojov Jozef Takáč ich považuje za umelecké diela. Niektoré pripravuje dlhé desiatky hodín
Zdroj: Facebook/Miro Pochyba
ZAUJÍMAVOSTI SILVESTER
Uložiť Uložené

Módne trendy v ohňostrojoch sa neustále vyvíjajú. Svitá ohňostrojom na lepšie časy alebo si máme, naopak, nadobro zvykať na absenciu silvestrovských ohňostrojov?

Dopyt po profesionálnych ohňostrojoch zažíva bezprecedentnú krízu. Nepriaznivá verejná mienka a pandemické opatrenia obmedzili dopyt po veľkých riadených ohňostrojoch na minimum.

Jozef Takáč zo spoločnosti Pyrostar je profesionálnym odpaľovačom ohňostrojov, ale aj psičkárom. Jeho pozícia sa javí ako zdanlivo paradoxná. Tvrdí však, že v porovnaní so supermarketovou zábavnou pyrotechnikou má veľký mestský ohňostroj neporovnateľne menší dosah na zvieratá aj životné prostredie. Ohňostroj považuje za univerzálny symbol radosti, úspechu a „dobrého života“ a plne podporuje prísnu reguláciu používania zábavnej pyrotechniky počas silvestrovskej noci.

Ohňostroj
Zdroj: Unsplash/Arthur Chauvineau

Odpaľovanie ohňostrojov nie je úplne bežné zamestnanie. Ako ste sa k nemu vlastne dostali?

V roku 1988 som videl na Seneckých jazerách ohňostroj organizovaný armádou. A bol to strašný trapas. Desaťtisíce ľudí boli namiesto ohňostroja svedkami výstrelu asi dvadsiatich svetlíc z vojenskej pištole. Začal som rozmýšľať nad tým, ako zdvihnúť úroveň. V roku 1993 som začal predávať zábavnú pyrotechniku a ľudia ma začali oslovovať s tým, že majú záujem o väčšie ohňostroje. V roku 1996 som absolvoval kurz odpaľovača ohňostrojov a prvú veľkú zákazku s použitím výbušnín moja firma získala v roku 2002.

 
Koľko ľudí sa na Slovensku venuje profesionálnemu odpaľovaniu ohňostrojov?

Na Slovensku bolo dohromady vydaných asi 500 licencií. Tie sa však musia obnovovať každých päť rokov a aktívne sa tejto práci venuje asi 30 ľudí, ktorí pracujú pre tri firmy, ktoré sa ohňostrojom venujú seriózne a dlhodobo.

útulokpesohňostroj
Zdroj: Instagram/@tensob_, @utuloktulacik


Zdá sa, že každý Silvester silnie tlak, aby sa nepoužívala zábavná pyrotechnika. Petície za jej zákaz podpisujú desiatky tisíc ľudí a obrovský tlak prichádza najmä zo strany psičkárov.

Verejná mienka sa k ohňostrojom stavia kriticky a aj médiá zaujímajú predovšetkým senzácie ako petardami utrhnuté prsty. 

Domáce zvieratá sú vystresované, lebo sa strieľa počas desiatok hodín. Myslím, že mier s psičkármi aj ochranármi sa dá dosiahnuť zákazom zábavnej pyrotechniky a povolením len profesionálnych ohňostrojov. Sám mám psa, tretieho najdúcha v poradí, a s argumentmi psičkárov súhlasím. 

 
To znie logicky. Niekto by však mohol namietnuť, že len chránite svoj podnikateľský model.

Určite chránim aj svoje záujmy, no myslím, že aj ľudia pred niekoľkohodinovým všadeprítomným hlukom preferujú prípitok v meste počas jedného veľkého ohňostroja. Ľuďom dnes chýbajú pôžitky a to, že sa dnes na Silvestra strieľa celé hodiny v kuse voľnopredajná pyrotechnika, im radosť rozhodne nerobí.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Facebook/Pyrotechnika a její fanoušci

Profesionálny ohňostroj je zabezpečený po bezpečnostnej a požiarnej stránke. Zvykne trvať päť až sedem minút a má presne určené miesto i čas odpalu. Úmysel zakázať počas pandémie ohňostroje vyústil do paradoxu, keď občania strieľajú často na nevhodných miestach a omnoho dlhšie.


Veľmi zlý ohlas vo verejnosti majú dlhodobo hlavne petardy.

Súhlasím a osobne ich nemôžem ani cítiť. Dostali sa k nám z Číny už v 90. rokoch. Vždy šlo skôr o zábavu pre nemajetných. Sto kusov stálo kedysi v prepočte asi dve eurá. Petardy však pokazili dobré meno všetkej zábavnej pyrotechnike a mali by byť totálne obmedzené. Ich použitie by som reguloval na desať minút ročne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108303 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stál najdrahší ohňostroj z dielne Jozefa Takáča.
  • K akej tragédii prišlo počas minuloročného Silvestra v Ríme.
  • Kto si na Slovensku objednáva súkromné ohňostroje.
  • Čo je to pyromuzikál a koľko trvá jeho príprava.
  • Či existujú tiché ohňostroje.
Domov
Zdieľať
Diskusia