Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. novembra 2022, 16:30
Čas čítania 4:34
Tímea Krauszová

Taxikár sa ma zrazu spýtal, či nechcem 1 000 € za sex. Slovenky nám opísali, aké obťažovanie zažili počas ciest taxíkom

REFRESHER SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE
Uložiť Uložené

Nespájajú sa len s jednou taxislužbou a nedochádza k nim iba v Bratislave.

V tom čase 19-ročná Lucia využila taxík zo služby Bolt cestou do práce. Jej šofér mal niečo vyše štyridsiatky a krátko po nástupe začal mať podľa jej slov úchylné poznámky.

Pýtal sa na jej vek a či má priateľa – podobne ako väčšina žien, s ktorými sme hovorili, povedala, že má, v snahe zvýšiť svoj pocit bezpečia. „Vravel mi, že jemu sa páčia také mladé dievčatá, že som strašne pekná a sexi a chce ma znovu vidieť. Mala som 19, no vyzerám trochu mladšie.“

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash/Tom Morbey

Nevyžiadané ponuky na bozkávanie či sex, nemiestne poznámky o výzore či zneužitie telefónneho čísla na vypisovanie správ a telefonáty po jazde. Aj to zažívajú niektoré ženy pri jazdách taxíkmi. Luciu prestal otravovať telefonátmi, až keď sa začala vyhrážať políciou.

Niekoľko žien pre Refresher prehovorilo o svojich nepríjemných skúsenostiach z rôznych taxislužieb. Fyzicky sa síce žiadnej nič nestalo, ale pachuť z jazdy a nevôľa či strach jazdiť taxíkmi im ostali.

Protesty a vyžiadanie si rešpektu muži za volantom skôr bagatelizovali a obrátili to na „vtip“. Niektoré sa báli po nepríjemnej jazde zanechať negatívnu recenziu, pretože vodiči vedia, kde bývajú, iné boli tak vyvedené z miery, že im to ani nenapadlo. Všetky spája jedno: sú otrávené a znechutené tým, že sa to nestalo len im.

Odporúčané
Ako sa brániť, keď ťa obťažujú v taxíku? Lektorka sebaobrany radí, čo robiť v nepríjemných situáciách Ako sa brániť, keď ťa obťažujú v taxíku? Lektorka sebaobrany radí, čo robiť v nepríjemných situáciách 29. novembra 2022, 11:15

Zabrali až vyhrážky políciou

Lucia nechcela šoféra počúvať, takže si nasadila slúchadlá a ignorovala ho. Nepochopil to. „Počas dňa mi začal vypisovať. Číslo som zablokovala, ale začal mi volať z iného čísla a vravel mi, že ho nemám ignorovať, že sa chce so mnou stretnúť.“

Screenshot prvých nevyžiadaných správ od šoféra.
Screenshot prvých nevyžiadaných správ od šoféra. Zdroj: archív respondentky
Domov
Zdieľať
Diskusia