Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2021, 7:40
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Na Vianoce sa môže stretnúť maximálne 6 členov rodiny. Vyhláška spresňuje, ako bude vyzerať zákaz vychádzania

ZDRAVIE LOCKDOWN OPATRENIA VIANOCE
Uložiť Uložené

Úrad verejného zdravotníctva vyhláškami spresňuje, ako budú vyzerať vianočné sviatky na Slovensku.

Návštevy budú počas Vianoc povolené len pre rodiny, ktoré sa stretnú v maximálnom počte do 6 osôb, informuje denník Hospodárske noviny. Od piatka 17. decembra platí zákaz hromadných podujatí nad 6 osôb, čo vláda schválila aj so zmenami v zákaze vychádzania, a tak by sa podľa pravidiel nemalo stretnúť viac ľudí naraz.

„Návštevy sú povolené (mimo nočného zákazu vychádzania). Podľa taxatívneho výkladu by počet ľudí, ktorí sa na návšteve stretnú, nemal prekročiť šesť ľudí,“ potvrdilo pre HN ministerstvo zdravotníctva. Prípadná kontrola alebo vynucovanie tohto opatrenia zostávajú otázne. Stanovený počet môžu prekročiť len viacčlenné rodiny žijúce v jednej domácnosti. 

Hlavný hygienik upozornil Slovákov, aby dodržiavali stanovené opatrenia, pretože ani pokles v niektorých indikátoroch nemusí naznačovať, že pandémia ustupuje. Obzvlášť nový variant omikron môže počas Vianoc spôsobiť veľké problémy. 

„Preto sa opäť obraciame na verejnosť a ešte raz dôrazne žiadame, aby sa obyvatelia zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky a hromadného podujatia: zvažujte, či sa napríklad tovar nedá z uvedenej predajne objednať online alebo či sa nedá zvoliť čas, keď je v prevádzkach či na povolených podujatiach menej ľudí,“ odkázal hlavný hygienik Ján Mikas. 

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Od zajtrajšieho dňa nahradí doterajší denný zákaz vychádzania nočný zákaz s výnimkami. Väčšina opatrení zostáva v platnosti podobne, ako ich zaviedli v uplynulom týždni, nezaočkovaní môžu ísť len do esenciálnych obchodov, zaočkovaní a tí, ktorí koronavírus prekonali, môžu navštevovať aj rôzne služby. Reštaurácie sa neotvoria. 

Domov
Zdieľať
Diskusia