Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 16:12
Čas čítania 1:06
Viktor Kniš

Kollár súhlasí s Matovičom, chce zatvoriť dôchodcov do lockdownu, ak príde omikron. Nestrašme a očkujme, hromží Cigániková

ZDRAVIE LOCKDOWN OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Matovič dnes prišiel s nápadom, aby sme zaviedli prísny lockdown pre seniorov, ak sa na Slovensku rozšíri nový variant koronavírusu. Boris Kollár súhlasí.

Igor Matovič dnes prišiel s nápadom, že ak by na Slovensku udrel v plnej sile variant omikron, do lockdownu treba zatvoriť všetkých zaočkovaných aj nezaočkovaných seniorov nad 60 rokov. Boris Kollár s ním súhlasí. 

Obmedzenie by malo podľa neho trvať krátky čas. Podľa Kollára ide o lepšie riešenie ako zaviesť povinné očkovanie tejto vekovej kategórie. Kollár chápe obavy Matoviča. Väčšina ľudí s nákazou, ktorí obsadzujú lôžka v nemocniciach, sú podľa neho seniori, respektíve ľudia nad 60 rokov. Súhlasí preto s krátkodobým lockdownom pre nich v prípade zhoršenia situácie.

„Boli by dostatočne chránení tým, ak by boli obmedzení v pohybe, ale na nie dlhú dobu. Myslím si, že omikron pôjde cez nás veľmi rýchlo. Keby boli na nevyhnutnú dobu chránení aj týmto spôsobom, je to za nás lepšie, ako im udeliť štátom povinné očkovanie. Uvítam každú aktivitu, ktorá nevyústi do povinného očkovania,“ reagoval Kollár.

Matovič Kollár
Zdroj: TASR

Nestrašte, odkazuje Cigániková

Naopak, predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková s nápadom ministra financií Igora Matoviča nesúhlasí. Nemal by podľa nej strašiť ľudí zatvorením, ale podporovať ich dať sa zaočkovať.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Bittó Cigániková odporúča ministrovi financií riadiť sa dátami. „Dát o novom variante zatiaľ nemáme dostatok, avšak dostupné dáta naznačujú rôzne závery, medzi nimi aj také, že môže prísť k zlepšeniu situácie. Napríklad profesor Leo Poon tvrdí a snaží sa na dátach dokázať, že omikron je infekčnejší, ale oveľa menej nebezpečnejší,“ uviedla. Dôsledkom podľa nej môže byť, že sa ľudia veľmi rýchlo premoria, ale neskončia v nemocniciach.


„Namiesto strašenia zo zavedenia zákazu vychádzania aj pre očkovaných by sme mali vážiť slová a podporovať ľudí dať sa zaočkovať. Odkazovať, že ich aj tak zavrieme doma, bez rozmyslu nie je ideálna motivácia na očkovanie,“ uzavrela Bittó Cigániková.

Domov
Zdieľať
Diskusia