Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2021, 11:29
Čas čítania 1:05
Eduard Starkbauer

Rodičia rovnakého pohlavia musia byť zrovnoprávnení v celej Európskej únii. Rozhodol o tom Európsky súdny dvor

Rodičia rovnakého pohlavia musia byť zrovnoprávnení v celej Európskej únii. Rozhodol o tom Európsky súdny dvor
Zdroj: TASR/AP/Michael Buholzer/Keystone
NEWS EURÓPSKA ÚNIA LGBT+
Uložiť Uložené

Rozhodnutiu predchádzal právny boj dvoch matiek, ktorých dcéra nemohla byť Britkou, Španielkou ani Bulharkou.

Európsky súdny dvor prijal v utorok historické rozhodnutie. Ak ktorákoľvek krajina EÚ schváli rodičovstvo dieťaťa rodičom rovnakého pohlavia, ostatné krajiny nemôžu namietať a rozhodnutie musia rešpektovať. Má sa tým garantovať právo dieťaťa na voľný pohyb v rámci Únie. 

Euronews spomínajú, že k rozhodnutiu prišlo po tom, ako bulharské úrady odmietli vystaviť rodný list dievčatku narodenému dvom matkám z iných krajín. Bulharka Kalina Ivanová tvorí pár s Britkou Jane Jonesovou. Podľa zistení stránky Eurobserver ženy zámerne nezverejnili, ktorá z nich je biologickou matkou.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ILGA-Europe (@ilgaeurope)

V roku 2019 boli obe zapísané ako matky malej Sary narodenej v Španielsku, no Sara španielske občianstvo nezískala, keďže ho nemala ani jedna z jej matiek. Britské občianstvo Sara nezískala aj preto, že Jane Jonesová sa narodila v Gibraltári, kde špecifické zákony neumožňujú automatické získanie občianstva takýmto spôsobom.

LGBT+
LGBT+ Zdroj: TASR/AP/Chiang Ying-ying

Jedinou možnosťou pre rodinu tak ostalo rodisko Kaliny Bulharsko. To však podobne ako Slovensko právne pozná iba kategórie otca a matky a rodičovstvo párom rovnakého pohlavia nepovoľuje. Sare teda hrozilo, že nebude plnohodnotným občanom a nebude môcť vycestovať zo Španielska ani vlastniť osobné dokumenty, čím by bolo ohrozené jej vzdelanie, zdravie aj sociálna bezpečnosť.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

Právna špecialistka z európskej asociácie bojujúcej za práva LGBTI Arpi Avetisyanová neskrývala spokojnosť z rozhodnutia: „Ide o dôkaz, že EÚ si váži rovnosť. Máme radosť, že dúhové rodiny majú rovnaké práva ako ostatné. Nejde len o malú Saru s rodinou, ale aj o všetky ostatné, ktoré sú v podobnej situácii.“

Európsky súd nariadil Bulharsku vydanie občianskeho preukazu alebo pasu pre malú Saru, aby mohla cestovať slobodne po boku svojich matiek. Euronews uvádzajú, že proti rozhodnutiu sa nedá odvolať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia