Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2021 o 8:19
Čas čítania 1:12
Ivan Koribanič

Košická nemocnica používa na transport covidových pacientov špeciálne upravený biovak. Pôvodne slúžil zdravotníkom v sanitke

Košická nemocnica používa na transport covidových pacientov špeciálne upravený biovak. Pôvodne slúžil zdravotníkom v sanitke
Zdroj: VÚSCH
NEWS KORONAVÍRUS NEMOCNICA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vďaka tomuto biovaku môže Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb fungovať aj s bielou medicínou.

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb je jednou z prvých nemocníc na Slovensku, ktoré používajú na transport pozitívnych pacientov biovak. Prevoz pacientov s koronavírusom je pre každú nemocnicu logistickou otázkou. Najmä v prípade, ak zamestnanci nechcú ohroziť seba, iných pacientov či ak chcú zachovať štandardný chod nemocnice, uvádza VÚSCH na svojom webe.

Túto otázku dokázali vyriešiť práve v košickom ústave srdcových a cievnych chorôb. „Vďaka odporúčaniu a schváleniu RÚVZ v Košiciach môže náš ústav srdcových a cievnych chorôb bezpečne prenášať pacientov podozrivých z vysoko nebezpečnej nákazy, medzi ktoré v tejto dobe nepochybne patrí ochorenie covid-19, a chrániť tak zdravie a bezpečnosť našich pacientov a zamestnancov,“ hovorí Karin Zeisbergová, hlavná verejná zdravotníčka VÚSCH-u.

Biovak slúži na dočasnú izoláciu, čím infikovanému znemožnia šíriť infekciu v priestore. Zamestnancom a nemocnici to šetrí najmä čas, pretože prípadná dezinfekcia priestorov môže zabrať aj niekoľko desiatok minút. Vďaka biovaku je VÚSCH aj naďalej bezpečný a schopný prevádzky aj pre bielu medicínu. Nemocnica tak môže pre covidových pacientov vyhradiť iba jednu časť.

Spomínaný biovak bol podľa nemocnice využitý už viackrát. Princíp jeho fungovania spočíva v tom, že pacientovi vytvorí pomyselný kyslíkový stan. Ten mu v prípade nedostatočného okysličenia krvi pomôže lepšie dýchať. „Jeho súčasťou je špeciálny filter zabezpečujúci kompletnú antiinfekčnú ochranu. Biovak, pôvodne určený pre posádky rýchlej lekárskej pomoci, sme si mierne upravili podľa našich potrieb,“ ozrejmuje vedúci lekár covidového oddelenia VÚSCH-u Matej Moščovič. Použitie vaku je podľa jeho slov jednoduché. Aj vďaka tomu zvládli zaučiť personál rýchlo a efektívne.

Transportný biovak NX-BIOBOX-D2:

– Má operačný čas do 10 hodín.

– Dĺžka nabíjania predstavuje 3 hodiny.

– Životnosť má do 500 nabíjacích cyklov.

– Na strane pri hlave pacienta sú 2 prachové filtre a pretlakový ventil.

– V bočných stenách biovaku sú umiestnené závitové príruby s krytkami, v ktorých je vytvorený otvor na prevedenie hadičky alebo kábla.

– Po bočných stranách sa nachádzajú izolované otvory na ruky zdravotníckeho personálu.

Domov
Zdieľať
Diskusia