Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
8. decembra 2021, 9:30
Čas čítania 5:10
Ema Stanovská

Šéf legendárneho Richmana: Raz na mňa zákazník vytiahol nôž, jednému sme museli volať aj sanitku (Rozhovor)

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Andrej Gundel prevzal fastfoodový stánok po svojom otcovi. V rozhovore pre Refresher prezradil, ako je možné, že prežil desiatky rokov.

Richman patrí medzi bratislavské legendy fastfoodovej sféry. Bratislavčania si na žlté logo spomenú najmä v spojitosti s prehýrenou nocou a cestou z diskotéky – v predstavách dominuje mäkká bagetka s prílohami od výmyslu sveta a najmä s množstvom kapusty.

Andrej Gundel je súčasný majiteľ a syn zakladateľa Pavla Gundela, ktorý legendárny fastfood otvoril ako 35-ročný na Šafárikovom námestí v roku 1992. Richman má dodnes verných fanúšikov a dnes ho nájdeš aj na Kamennom námestí a Mariánskej ulici. Súčasný majiteľ nám v rozhovore prezradil, aký najdesivejší zážitok so zákazníkom zažil, ako vznikol názov Richman a prečo vlastne dávajú do bagiet toľko kapusty.

richman
Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Ako sa začal príbeh Richmana?

Môj otec začal na začiatku 90. rokov podnikať ako malý živnostník. Vyhlásil, že gastro je najistejší biznis, pretože ľudia budú vždy jesť. Hoci nemal žiadnu predošlú skúsenosť s gastrom, otvoril si stánok na Šafárikovom námestí, kde predával rôzne hotdogy, bagety, ale aj zeleninu, varenú kukuricu a podobne. Pôvodne to bol taký mix všeličoho.

Legendárna bagetka.
Legendárna bagetka. Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Tie klasické bagety a rožky mu však časom prišli nepraktické. Záležalo mu na tom, aby sa do žemle zmestilo čo najviac surovín, aby sa ľudia mohli dosýta najesť. Vymyslel preto nový tvar pečiva, ktorý máme dodnes. Získal dokonca aj ochrannú známku. Začalo sa to predávať a veľmi sa to ujalo, lebo to bolo pomerne chutné a lacné a navyše – vtedy bolo aj oveľa menej konkurencie.

Kedy ste biznis prevzali vy?

Otec, žiaľ, pred piatimi rokmi umrel. Richman bolo jeho dedičstvo, budoval ho od začiatku do konca. Prvých päť rokov pôsobil ako predajca a neskôr sa venoval zásobovaniu, nakupovaniu surovín, staral sa o to, aby boli kvalitné, udržiaval dobré vzťahy s dodávateľmi a budoval náš tím. Bolo mi preto ľúto prevádzky len tak zatvoriť. Richmana som prevzal v roku 2016 a priniesol som vlastné nové aktivity. 

Richman zvnútra.
Richman zvnútra. Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Vy už ste niekedy robili predavača?

Áno, desať rokov.

Ako vznikol názov Richman?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107338 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké najbizarnejšie a najdesivejšie zážitky ho stretli v čase, keď ešte pracoval ako predavača.
  • Ako vznikol názov Richman.
  • Ako vyzeral Richman v 90. rokoch.
  • Prečo do bagiet dávajú toľko kapusty.
  • S akou najzvláštnejšou požiadavkou zákazníka sa stretol.
  • Ako je možné, že Richman prežil hospodársku krízu aj pandémiu.
  • Či Andrej Gundel uvažuje o expanzii do iných miest.
Domov
Zdieľať
Diskusia